9 Mai 2019 publicat în Sanatate 7 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Depistat la timp, melanomul malign se poate trata cu succes. La ora actuală, printre terapii se numără excizia chirurgicală, imunoterapia, tratamentele targetate și radioterapia, în funcție de stadiu și de tipul de melanom.

Pentru că sezonul cald se apropie, se reînnoiesc și avertismentele dermatologilor în ceea ce privește protecția pielii: folosiți creme cu SPF, indiferent de vreme, nu vă expuneți excesiv la soare între 10 și 18, aveți grijă de pielea fragilă a copiilor și nu ratați controlul anual al alunițelor. Asta în condițiile în care cancerul de piele rămâne cel mai frecvent tip de afecțiune malignă.

Conform cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, aproape 3 milioane de persoane fac anual o formă de cancer cutanat, din care peste 130 de mii sunt melanoame. Acesta este cel mai periculos cancer de piele și este asociat cu câțiva factori de risc, precum sexul (bărbații sunt mai predispuși la melanom), dar mai ales expunerea la ultraviolete.

Acestea sunt extrem de periculoase mai ales în copilărie, iar riscul de cancer sociat cu arsurile cauzate de expunerea la soare, cu eritemul care durează mai mult de 3 zile, crește de 7,5 ori și îl depășește pe cel dat de moștenirea genetică. E de ajuns o singură expunere de acest fel în copilărie pentru a avea un risc crescut de melanom. Dacă un adult face melanom, și copiii acestuia au un risc, dar mult mai mic decât cel dat de expunerea la ultraviolete. De asemenea, există anumite mutații genetice, cele de tip CDKN2A, care pot fi asociate cu melanomul, dar și cu alte tipuri de cancer precum cel pancreatic. Însă procentul persoanelor care fac melanom și au aceste mutații este mic, de 1-2 la sută. Alți factori de risc sunt imunosupresia ca urmare a unor terapii sau afecțiuni. De asemenea, contează tipul de piele, răspunsul tegumentului la expunerea la soare, precum înroșirea cu sau fără bronzare. Există 6 fenotipuri pentru piele, iar pielea albă fenotip 1 sau 2, care se înroșește, fără să se bronzeze, este un factor de risc crescut pentru melanom”, descrie tabloul factorilor de risc conf. dr. Gamze Erfan (foto), dermatolog în cadrul Acibadem.

De altfel, expertul recomandă părinților să-i ferească pe copii de soare până la vârsta de un an. Apoi, trebuie să aibă grijă la aplicarea cremelor cu SPF și la purtarea hainelor de protecție adecvate. Obiceiul aplicării cremelor se păstrează toată viața, la fel și un gest extrem de banal pe care ar trebui să-l facă oricine acasă.

Foto: Evgeniy Kalinovskiy /Shutterstock

Le recomand pacienților mei să-și analizeze pielea de pe tot corpul în oglindă, iar orice pată, leziune, modificare care nu trec trebuie semnalate unui dermatolog. Pe lângă aceasta, se recomandă consultul dermatologic anual. Lumea află frecvent informații despre cancerul de sân, despre cel de prostată, și apelează la mamografii, la evaluarea PSA (antigenul specific prostatic). Dar ar trebui să știe și faptul că între 20 și 35 de ani, cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în SUA este melanomul. Este un tip de cancer foarte grav care apare în special la vârstă tânără. Așa că nu trebuie ratate autoexaminarea periodică, vizita anuală la dermatolog, de două ori pe an ar fi ideal. Dacă există factori de risc, se fac dermatoscopie și follow-up-ul digital. Dacă există situații aparte precum un număr mai mare de 100 de alunițe pe corp sau mai mult de 5 nevi atipici, dacă există un istoric de melanom, un istoric familial de melanom sau o expunere masivă la soare în copilărie, atunci vizitele la dermatolog trebuie să fie mai frecvente”, recomandă medicul dermatolog.

Depistat la timp, melanomul malign se poate trata cu succes, iar la ora actuală, printre terapii se numără excizia chirurgicală, imunoterapia, tratamentele targetate și radioterapia, în funcție de stadiu și de tipul de melanom.

Se spune că fiecare medicament oncologic este testat mai întâi pentru melanom, ca urmare a complexității acestui tip de cancer. Din fericire, avem multe modalități de tratament în ultima decadă. Cel puțin, s-a descoperit cum pot fi gestionate unele mutații și astfel, au fost dezvoltate terapiile targetate. Există mai multe tipuri de mutații în melanom. În plus, acestea diferă în funcție de tipul clinic de melanom: cel cu diseminare superficială are o rată mai mare de mutații BRAF. În melanomul acral, există mutații NRAS. Terapiile targetate sunt disponibile doar pentru melanoamele cu mutații BRAF. Pentru celelalte, până la ora actuală avem doar terapiile clasice. Dacă un melanom malign este depistat devreme, se poate vindeca. Nu poți face această afirmație pentru alte tipuri de cancer. Dacă avem o adâncime mai mică de 0,8 mm, putem spune pacientului că este vindecat, follow-up-ul se face la 5 ani pentru un potențial risc de a face un al doilea melanom, iar pacienții sunt în perfectă siguranță. Acest lucru este sută la sută adevărat, chiar dacă vorbim despre cancer. Dar dacă adâncimea este mai mare de 0,8 mm, intervin problemele majore și există o rată de supraviețuire mult mică”, completează conf. dr. Gamze Erfan.

Orice suspiciune de melanom trebuie gestionată de un medic dermatolog cu experiență în tratamentul cancerului cutanat.

Citește continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri