IN ACEST ARTICOL:

De la sucuri verzi care promit să facă „detox”, la planuri de alimentație restrictive, ideea de a „curăța” organismul și implicit pielea este foarte prezentă, în ultimii ani, în discursul despre sănătate și frumusețe, mai ales în mediul online. Însă, în ciuda popularității, detoxul rămâne un termen utilizat excesiv, sunt de părere specialiștii.

„În general, detoxifierea este înțeleasă ca procesul prin care corpul elimină toxinele acumulate din alimentație, poluare sau obiceiuri precum fumatul. Însă organele interne – ficatul, rinichii, plămânii – îndeplinesc acest rol în mod constant, fără nevoie de alte intervenții”, explică Dr. Diana Marcu, medic specialist dermatolog în cadrul Dr. Leventer Centre. Cu toate acestea, dietele de tip „detox” au câștigat popularitate, iar industria de beauty a integrat rapid termenul în promovarea produselor sale, creând uneori confuzie.

Ce este „detoxifierea” și ce legătură are cu pielea

Asemenea detoxifierii organismului, detoxifierea pielii este prezentată drept o metodă prin care se elimină toxine, celule moarte sau poluanții, cu scopul de a obține un ten mai curat și mai luminos. Totuși, experții în dermatologie atrag atenția asupra faptului că aceste promisiuni nu sunt susținute științific: „Din perspectivă medicală, detoxifierea pielii nu există”, este de părere Dr. Diana Marcu. Pielea are propriile mecanisme naturale de autoreglare, precum descuamarea celulelor moarte și producția de sebum.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Premenopauza: când nu mai slăbești ca în adolescență – sfaturi si recomandări de la specialist Horoscop super detaliat pentru IULIE 2025, luna de foc cu energie regeneratoare: Previziuni în dragoste, carieră, bani, sănatate Căutați o clinică stomatologică din București ce oferă servicii de calitate pacienților?

„Pielea este cel mai întins, cel mai mare organ al corpului. În mod evident, poate fi afectată de impurități, de murdărie, și din acest motiv mulți au ajuns să creadă că este posibilă o purificare a pielii și o deblocare a porilor. Lucrurile nu stau așa…”, mai adaugă dermatologul. De fapt, toxinele nu sunt eliminate prin piele, iar procesul natural de curățare al organismului nu poate fi accelerat prin sucuri și alte metode de detoxifiere, ori cu produse cosmetice speciale. Studiile existente nu susțin eficiența acestor metode, în ciuda mesajelor persuasive din publicitate.

Anumite produse cosmetice care promit detoxifiere se referă, de fapt, la protecția pielii împotriva factorilor de mediu. Antioxidanții, spre exemplu, pot reduce efectele radicalilor liberi, dar nu extrag toxinele din corp. În plus, o rutină de îngrijire nepotrivită – cu exfolieri frecvente, produse agresive sau o alimentație dezechilibrată – poate afecta bariera naturală a pielii. Aceasta are un rol esențial în prevenirea deshidratării, iritațiilor și semnelor de îmbătrânire prematură. Persoanele cu piele sensibilă sunt în mod special vulnerabile la astfel de dezechilibre.

Mercur în Taur (10 – 25 mai 2025): Cuvântul devine ancoră, gândirea capătă greutate Top 3 Zodii care au memoria AERULUI moștenită din sistemul lor ancestral Reguli macao - cum se joacă macao și strategii de câștig

Ce este cu adevărat benefic pentru piele?

Nu există o formulă magică pentru detoxifierea pielii, dar există obiceiuri dovedite care contribuie la sănătatea ei:

Protecția solară zilnică, inclusiv în zilele înnorate

O rutină de îngrijire adaptată tipului de ten

Hidratarea adecvată, atât internă (apă), cât și externă (creme)

O alimentație echilibrată, cu evitarea zahărului în exces, alimentelor procesate și grăsimilor prăjite

Evitarea toxinelor reale, precum alcoolul și fumatul

Reducerea acestor factori nocivi are un impact direct asupra aspectului pielii”, adaugă Dr. Marcu. În plus, exfolierea o dată sau de două ori pe săptămână ajută la îndepărtarea celulelor moarte și conferă un aspect mai luminos, iar retinoizii - prezenți în numeroase produse dermatocosmetice – pot stimula producția de colagen, menținând fermitatea pielii. Totodată, antioxidanții contribuie la regenerarea celulară și protecția împotriva stresului oxidativ. În concluzie, în loc să căutăm soluții rapide de detoxifiere, este mai eficient să susținem procesele naturale ale pielii prin obiceiuri sănătoase și constante.

Verde pătrunjel - beneficii +proprietăți ale ceaiului de pătrunjel! Frunzele proaspete de pătrunjel sunt bogate în vitamina C Horoscop integral (Berbec-Pești) pentru MARTIE 2025! Mărțișor vine cu ape line și noi începuturi, dar și cu mari schimbări O privire în viitorul tău cât se poate de apropiat: Horoscopul complet, de la A la Z (Berbec –Pești), pentru luna NOIEMBRIE 2024

Foto fr si main: Ground Picture /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri