Popularitatea lentilelor de contact cosmetice crește odată cu venirea sărbătorii de Halloween. Cu această ocazie mulți decid să poarte lentile de contact pentru prima dată și fie le folosesc incorect, fie le consideră doar un accesoriu pentru costumul lor și nu le acordă o importanță prea mare. Un lucru e cert, cazurile de afecțiuni oculare cresc în această perioadă.
Videt.ro, ne oferă informații cu privire la lentilele de contact pentru Halloween: ce trebuie să știm înainte de a le cumpăra și cum să le utilizăm în așa fel încât să ne protejăm ochii de eventualele riscuri.
Cristina Ciucă (foto), de la Optica MedicalăLa ce trebuie să fii atent atunci când achiziționezi o pereche de lentile de contact cosmetice:
1. Ce sunt lentilele de contact cosmetice și ce opțiuni există pe piață?
Aceasta este întrebarea cu care trebuie să începi procesul de cumpărare. Află din ce materiale pot fi fabricate aceste lentile, care sunt tipurile și modelele disponibile pe piață.
Spre deosebire de lentilele de contact cu dioptrii, acestea nu au funcția de corecție a vederii. Le poți găsi sub denumirea de lentile fashion, cosmetice, lentile colorate sau lentile pentru Halloween. Majoritatea sunt fabricate din hidrogel, un material cu un conținut ridicat de apă, care facilitează transmiterea oxigenului către ochi.
“Unii pacienți mă întreabă care sunt cele mai confortabile lentile de contact. Pentru un confort sporit, le recomand lentilele fabricate dintr-un material moale. Hidrogelul este un astfel de material. Având în compoziție o cantitate mare de apă, acesta facilitează transmiterea oxigenului către cornee.” susține Dr. Cristina Ciucă, Oftalmolog.
În funcție de tipul și modelul acestor lentile, ai 4 opțiuni din care poți alege:
Lentilele sclera, acoperă suprafața ochiului în totalitate, nu doar irisul.
Lentilele circle, crează iluzia unor ochi mai mari, prin supradimensionarea irisului.
Lentilele colorate, cele mai răspândite lentile de contact cosmetice. Le poți găsi în culori ieșite din comun precum roșu sau portocaliu.
Foto: Africa Studio /Shutterstock
Lentilele care modifică aspectul irisului, cele mai populare sunt lentilele cu aspect de ochi de vârcolac, pisică, cu logo-uri sau steaguri.
2. Controlul oftalmologic de prescriere a lentilelor - pasul pe care mulți îl trec cu vederea.
Dimensiunile ochilor diferă de la o persoană la alta. Tocmai din acest motiv nu există lentile de contact cu o dimensiune standard. Chiar dacă este vorba de lentile de contact cosmetice, și nu de lentile de contact de vedere, controlul oftalmologic este necesar.
În primul rând, oftalmologul va stabili dacă poți purta lentile de contact sau nu. Dacă răspunsul este favorabil, acesta îți va elibera o prescripție pentru lentile, cu parametrii ochilor tăi. Doar cu ajutorul acestei prescripții poți achiziționa lentilele de contact potrivite ochilor tăi.
Lentilele nepotrivite ca dimensiune îți pot provoca leziuni oculare sau alte afecțiuni. Nu te supune riscurilor purtării unor lentile de contact nepotrivite. Evită magazinele care pretind că vând lentile de contact cosmetice cu dimensiuni standard.
3. Achiziționează lentile de contact cosmetice doar din magazinele de specialitate.
Opticile medicale și magazinele certificate sunt locurile cele mai indicate pentru achiziționarea lentilelor de contact pentru Halloween. Personalul avizat din aceste magazine te poate asista și ajuta să alegi lentilele care ți se potrivesc, pe baza prescripției primite de la medicul oftalmolog.
Oftalmologul ne avertizează cu privire la calitatea îndoilnică a produselor achiziționate din magazinele care nu sunt de specialitate (supermarketuri, benzinării, magazine de beauty, magazine care vând costume de Halloween ș.a.). În această categorie intră și site-urile care apar în jurul Halloween-ului, vând exclusiv lentile de contact, după care dispar din senin.
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice
3 noi terapii celulare aprobate de FDA. 74% dintre studiile aflate în desfășurare sunt dedicate oncologiei
Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) în România. Sondaj: 7 din 10 paciente chestionate cu TNBC au până în 50 de ani