6 Noiembrie 2018 publicat în Sanatate 2 share-uri

'Hiperpigmentare' este un termen folosit cu sens larg, fiind asociat atat cu decolorarea pielii provocata de acnee, cu pistruii, petele solare sau intunecarea tonului pielii din cauza unor afectiuni cum ar fi psoriazisul si eczemele.

Hiperpigmentarea, o afectiune a pielii cauzata de excesul de melanina, se prezinta sub forma unor pete de dimensiuni mari, bine delimitate dar neregulate, mai intunecate decat pielea inconjuratoare, aparute de cele mai multe ori la nivelul fruntii, obrajilor, barbiei si mustatei.

Conform domnului doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, exista trei cauze principale ale aparitiei acestei probleme, identificarea lor corecta fiind esentiala pentru stabilirea tipului corect de tratament si a unor masuri viitoare de preventie.

“Hiperpigmentare” este un termen folosit cu sens larg, fiind asociat atat cu decolorarea pielii provocata de acnee, cu pistruii, petele solare sau intunecarea tonului pielii din cauza unor afectiuni cum ar fi psoriazisul si eczemele. Iata cum pot fi clasificate cauzele hiperpigmentarii si care sunt diferentele in formele de manifestare:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Principiile de bază ale mașinii CNC TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?

1. Cauze hormonale

Modificarile hormonale naturale sau cele aparute ca urmare a anumitor tratamente reprezinta unul din factorii frecvent asociati cu hiperpigmentarea pielii. Aceste situatii sunt intalnite foarte frecvent in perioada sarcinii si dupa nastere, dar si in cazul femeilor care utilizeaza pilule contraceptive.

Foto: LADO /Shutterstock

“Acest tip de hiperpigmentare este denumit in termeni medicali melasma si apare de obicei pe diferite zone ale fetei, cum ar fi fruntea, nasul, obrajii sau chiar deasupra buzelor – fapt pentru care este mai dificil de tratat. Uneori, afectiunea dispare de la sine atunci cand nivelul de hormoni revine la normal”, explica specialistul dermatolog.

2. Alte afectiuni sau tratamente medicamentoase

Hiperpigmentarea poate fi cauzata si de expunerea la anumite medicamente, substante chimice sau toxine, dar si ca urmare a unor arsuri, leziuni, acnee si alte afectiuni ale pielii. Acest tip de hiperpigmentare este cunoscut sub numele de hiperpigmentare post-inflamatorie (PIH), caz in care petele apar de obicei pe zona in care a avut loc inflamarea pielii, dupa ce afectiunea este tratata.

5 Tratamente naturiste pentru problemele urinare Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

Inflamatia caracteristica papulelor si pustulelor din acnee dar si a zonelor rosii, uscate, prezente in dermatite va duce, de asemenea, la o ruptura a barierei dintre stratul superficial si cel mijlociu al pielii si coborarea pigmentului care se acumuleaza in derm si persista, generand zone hiperpigmentate.

“Acneea vulgara a adolescentilor, dar si cea comedoniana, a femeilor adulte, se poate complica si ea cu hiperpigmentare postiinflamatorie. Foliculita este asociata cu hiperpigmentarea maculara, cazuri in care petele sunt mai mici, intre 2 - 5 mm, si asociate de multe ori cu cicatrici. Alte afectiuni inflamatorii ale pielii precum dermatita atopica, dermatita de contact, lichenul plan, lichenul simplex, psoriazisul, se pot complica si ele cu pigmentare post inflamatorie. Pigmentarea excesiva poate aparea si in boli endocrine precum boala Adison (in pliurile cutanate sau la nivelul palmelor) sau afectiuni ale glandei tiroide, diabet sau acanthosis nigricans – o afectiune intalnita la persoanele obeze sau diabetici, dar care poate reprezenta un semn al cancerelor interne (pigmentare in pliuri si la nivelul cefei)”, atentioneaza domnul doctor Laurentiu Vladau.

Ghid pentru alegerea mobilierului interior Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri