27 Martie 2018 publicat în Sanatate 14 share-uri

Un limfom se poate manifesta prin cresterea in volum a ganglionilor limfatici, febra, oboseala, scadere inexplicabila in greutate, dureri in piept, respiratie ingreunata si frisoane.

3. Simptomele pot fi comune multor afectiuni.

Pentru ca nu exista teste de screening care sa puna in evidenta un limfom, specialistii recomanda tuturor celor preocupati de sanatate sa nu ignore anumite simptome si sa le raporteze medicului de familie si hematologului. Un limfom se poate manifesta prin cresterea in volum a ganglionilor limfatici, febra, oboseala, scadere inexplicabila in greutate, dureri in piept, respiratie ingreunata si frisoane.

4. Terapiile moderne cresc speranta de viata a pacientilor cu limfom.

Medicina actuala permite astazi tratarea cu succes a multor cazuri de limfom, datorita medicamentelor, interventiilor performante si metodelor de diagnosticare care ofera o mare acuratete si precizie, precum biopsia, tomografia, rezonanta magnetica si PET-CT-ul.

“Tratamentul consta in chimioterapie si/sau radioterapie, transplant de maduva osoasa, imunoterapie, anticorpi monoclonali, in functie de stadiu, indice de prognostic, subtip histologic, varsta si toleranta individuala. Sansele de supravietuire pe termen lung au fost deja crescute dupa introducerea terapiei cu anticorpi monoclonali, in anumite subtipuri de limfoame, dar si aici depinde de individualitatea fiecarui pacient. De asemenea, introducerea transplantului de maduva osoasa pe scara larga a dus la cresterea perioadei de remisiune, fara semne de boala si cu cresterea perioadei de supravietuire”, completeaza dr. Carmen Paripas.

5. Cercetarile continua cu succes.

La fel ca in multe alte tipuri de afectiuni maligne, exista numeroase studii in desfasurare legate de diagnosticul si tratamentul limfomului. O cercetare americana recenta a Universitatii din Georgia, SUA, vizeaza diagnosticarea bolii printr-o analiza de sange, in timp ce un studiu al medicilor Clinicii Mayo arata ca activitatea fizica poate creste speranta de viata a pacientilor cu limfom. De altfel, medicii recomanda acestor persoane un stil de viata sanatos, o alimentatie echilibrata, evitarea expunerii la frig si consilierea psihologica.

Foto homepage: royaltystockphoto.com /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri