Medicul avertizeaza: carnea rosie procesata si alimentatia saraca in fibre va pot imbolnavi de cancer

12:02, 20 Februarie 2018 publicat în Sanatate7 share-uri

Specialistii oncologi afirma ca aceasta boala este una a omului modern, pentru ca apare si pe fondul alimentatiei dezechilibrate, bogate in carne, lactate procesate si alimente cu aditivi.

Comunicat de presa

Peste 450 de mii de europeni se imbolnavesc anual de cancer colorectal, iar peste 230 de mii isi pierd viata din cauza acestei afectiuni, spun statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Specialistii oncologi afirma ca aceasta boala este una a omului modern, pentru ca apare si pe fondul alimentatiei dezechilibrate, bogate in carne, lactate procesate si alimente cu aditivi.

Citeste si:
Mihai Morar: „Voi sunteți mâna dreaptă a Dianei!” Peste 100.000 de...
Mihai Morar: „Voi sunteți...

“Cele mai periculoase sunt alimentele procesate din carne (sunt bogate in calorii si cresc si nivelul colesterolului), painea in cantitate mare si produsele de panificatie. In plus, alimentatia pe baza de lactate din prezent este de o calitate mai slaba, din cauza metodelor industriale. Procesul pasteurizarii si utilizarea metodelor de sterilizare pot distruge atat microorganismele benefice, cat si pe cele daunatoare. De asemenea, pentru a fi procesate, alimentele sufera o serie de modificari fizice, chimice si contin aditivi artificiali care au potential carcinogen”, avertizeaza medicul Cristina Guduleasa (foto), specialist radioterapie in cadrul Spitalului Oncocard.

Cancerul colorectal este pe locul doi ca frecventa in randul femeilor, dupa cancerul de san, si al treilea ca frecventa in randul barbatilor, dupa cel de plamani si prostata. 15 la suta dintre cancere pot fi mostenite genetic, insa in restul cazurilor, fumatul si alcoolul pot juca un rol fatidic.

Citeste si:
Scapă de pietrele la rinichi fără bisturiu! Litotriția...
Scapă de pietrele la rinichi...

“Fumatul creste riscul de cancere colorectale de 2,5 ori, existand studii care au legat fumatul de dezvoltarea adenoamelor colorectale, in special dupa 35 ani de fumat. Alcoolul e un factor de risc important pentru mai multe tipuri de cancer, printre care si cele de colon. Exista mai multe mecanisme prin care alcoolul isi exercita acest potential de a dezvolta tumori maligne, cum ar fi metabolizarea lui in acetaldehida, compus chimic cancerigen”, adauga specialistul.

In aceste conditii, programele de preventie recomandate si de medicii din cadrul Spitalului Onco Card trebuie respectate si prin efectuarea evaluarii medicale anuale. Dupa varsta de 40 de ani, aceasta poate include consultul gastroenterologic si colonoscopia virtuala. Ele trebuie facute mai ales de catre cei care au cancere in familie sau boli precum colita sau polipii adenomatosi, factori de risc semnalati de medici. Acestea pot pune in evidenta cancere colorectale inainte ca maladia sa ajunga in stadii avansate.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri