2 Martie 2017 publicat în Sanatate 1 share-uri

Odata facut pasul cel mare catre un zambet perfect si sanatos prin inceperea tratamentului ortodontic, fiecare pacient va trece printr-o perioada de acomodare cu purtarea aparatului dentar.

“In primele zile dupa montarea aparatului dentar este posibil ca pacientul sa aiba impresia ca nu reuseste sa apropie bine buzele pentru a inchide gura, iar uneori bracketurile sau capatul sarmei (arcului) pot produce mici leziuni ale buzelor si obrajilor. Acomodarea se va produce in cateva zile, insa pana atunci se poate folosi o ceara speciala care sa acopere bracketurile care creeaza probleme”, explica specialistul ortodont.

Din fericire, in cele mai multe cazuri, tratamentul ortodontic incepe prin folosirea unui arc (sarma) cu proprietati speciale: se activeaza la temperatura corpului. Daca tractiunile sunt prea mari si nu ne-am obisnuit cu ele, putem clati gura cu apa rece, pentru a inactiva temporar sarma si a scadea disconfortul.

La activarile ulterioare lunare se va simti doar o tensiune timp de 1-2 zile. Important este ca la fiecare sedinta, inainte de a parasi cabinetul, pacientul sa verifice cu degetul sau cu limba capatul sarmei, sa nu deranjeze.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Caria dentară – ce este și cum se tratează Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?

Acomodarea cu schimbarile de dieta si igiena dentara

Mancatul poate deveni o adevarata provocare pe durata timpul primelor saptamani de purtare a aparatului dentar fix, insa aceasta perioada va fi depasita cu succes prin adoptarea unor schimbari in dieta. “Odata cu inceperea tratamentului vor trebui evitate alimentele lipicioase sau dure (alune, floricele de porumb, painea prajita, morcovii, caramelele, gheata etc.) deoarece pot dezlipi bracketurile sau indoi sarma, ceea ce produce efecte secundare nedorite si prelungirea duratei tratamentului”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.

“La randul ei, igiena dentara va suferi modificari: periajul dentar este indicat de cel putin doua ori pe zi, ideal dupa fiecare masa, intai cu periuta normala, manuala sau electrica, apoi cu periuta interdentara. Dusul bucal, clatirea cu apa de gura si ata dentara, folosita cu grija, pentru a nu dezlipi bracketuri, sunt de mare ajutor in indepartarea resturilor alimentare care se acumuleaza mult mai usor printre bracketuri”, recomanda specialistul ortodont.

Asadar, cu toate ca inceperea tratamentului ortodontic presupune o scurta perioada de acomodare, vestea buna este ca dupa aproximativ o luna disconfortul va disparea, iar dupa sase luni nici nu vom mai observa purtarea aparatului dentar si ne vom afla tot mai aproape de rezultatul dorit: un zambet perfect.

* Pe parcursul a 14 ani de experienta, Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, a reusit sa aduca zambetul pe buzele a mii de pacienti, practicandu-si profesia cu pasiune si dedicare. Dorinta de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in tara si in strainatate, precum si infiintarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Mai multe informatii sunt disponibile aici.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri