Introducerea carbohidratilor complecsi si a grasimilor sanatoase reprezinta unul dintre punctele forte ale dietei Montignac. Spre deosebire de aceasta, majoritatea curelor de slabire se bazeaza fie pe excluderea grasimilor, fie pe excluderea carbohidratilor, ceea ce poate duce la dezechilibre nutritionale serioase. De aceea, Michel Montignac propune consumul disociat al tuturor principiilor nutritive (proteine, carbohidrati, lipide, vegetale), ceea ce promoveaza o stare buna de sanatate a organismului, usurand in acelasi timp respectarea dietei pe termen lung.
De altfel, in viziunea autorului, regimul propus nu reprezinta doar un mod de slabire sanatoasa, ci si o componenta importanta a unui stil de viata sanatos. In plus, Montignac subliniaza, de asemenea, importanta efectuarii regulate a unor activitati cardio moderate, pentru sustinerea dietei si adoptarea unui regim de trai sanatos.
Principiile dietei Montignac
Indicele glicemic si carbohidratii <buni>
Dieta Montignac se remarca prin faptul ca introduce un concept medical – indicele glicemic – ca factor structural principal. Astfel, consumul de alimente care contin carbohidrati cu indice glicemic mic (ce nu provoaca cresteri mari ale nivelului de zahar din sange) ar ajuta nu numai la protejarea organismului de diabet si boli cardiovasculare, ci si la scaderea in greutate.
Printre alimentele care contin carbohidrati <buni>, cu indice glicemic mic si mediu (sub valoarea de 55) se numara:
- majoritatea legumelor (marea exceptie fiind cartofii);
- anumite tipuri de fructe (mere, citrice, kiwi, prune, caise, piersici etc.);
- laptele degresat;
- pestele si carnea alba;
- branza neprocesata;
- sucurile de fructe proaspat stoarse in casa;
- cerealele integrale;
- orezul brun sau salbatic.
Alimentele si bauturile care contin carbohidrati cu indice glicemic mare si care trebuie pe cat posibil evitate sunt urmatoarele:
- painea si cerealele rafinate (inclusiv fulgii de porumb);
- cartofii;
- orezul alb;
- dulciurile;
- produsele de patiserie;
- alcoolul;
- bauturile din comert;
- pastele fainoase.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?