16 Mai 2013 publicat în Sanatate 10 share-uri

Unii fractali exista numai in spatii geometrice abstracte, altii exista in natura (broccoli, copaci, corali) iar altii sunt folositi pentru a modela fenomene complexe, cum sunt alcatuirea norilor sau modul de functionare al retelei de vase capilare.

Prin trasformarea lor in fractali, Barnsley era capabil sa comprime imagini foarte mari in coduri foarte mici, obtinind un raport de comprimare de peste zece mii la unu. Comprimarea fractala a imaginii creeaza noi posibilitati captivante, cum ar fi transmiterea in timp real a imaginilor video in miscare prin liniile telefonice normale.

Din anii 1990, fractalii sunt larg folositi. Productii cinematografice importante ii folosesc pentru efecte speciale, sistemele de redare grafica pe calculator ii folosesc pentru a crea structuri naturale, oamenii de stiinta si matematicienii i-au transformat intr-o unealta indispensabila pentru munca lor.

Foto: By KeilaNeokow EliVokounova /Shutterstock

Pe masura ce potentialul acestei noi geometrii este recunoscut din ce in ce mai mult si calculatoarele din ce in ce mai rapide fac interactiunea mai usoara, instrumentele de desenare fractala vor deveni parte a majoritatii sistemelor de grafica pe calculator.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Împreună în arte și simțiri Adevărul despre dinții superbi pe care-i afișează Luis Gabriel. Ce spune medicul stomatolog care s-a ocupat de construcția lor  7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

Fractalii se afla peste tot in jurul nostru, luand forma unui lant muntos sau se regasesc in unduirea liniei de tarm. Ca si formatiunile noroase si focurile licarind, unii fractali sufera schimbari continue, in timp ce altii, cum ar fi copacii sau sistemul vascular omenesc, retin structura pe care au capatat-o in evolutia lor.

Fractalii din natura

Fractali aproximativi sunt usor de observat in natura. Aceste obiecte afiseaza o structura auto-similara la o scara mare, dar finita.

Foto: By andersphoto /Shutterstock

Exemplele includ norii, fulgii de zapada, cristalele, lanturile montane, liniile de coasta fulgerele, retelele de rauri, feriga, arborii, conopida, broccoli, penajul paunilor, blana felinelor, sistemul de vase sanguine, arborele alveolar si capilar pulmonar, bataile inimii, valurile, ADN-ul.

Fractalii sunt de asemenea predominanti in arta si arhitectura africana. Casele circulare apar in cercuri de cercuri, casele dreptunghiulare in dreptunghiuri de dreptunghiuri si asa mai departe. Astfel de tipare se gasesc si in textile si sculpturile africane, precum si in parul impletit in codite.
 

Cele mai încurajatoare citate despre succes ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Aluziva, noi detalii despre scandalul cu Zanni. A depus plângere împotriva lui: „Sunt la limită psihic”

Inscrie-te la NewsLetterul Garbo pentru a primi si alte informatii din Tratamente Naturiste.

Iti recomandam si Dictionarul de Tratamente Naturiste si Catalogul de Plante Medicinale.

articol de ioana paunescu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri