Zilele caniculare au sosit. Alaturi de disconfortul pe care ni-l produc, temperaturile ridicate reprezinta o adevarata amenintare pentru sanatatea sau chiar viata populatiei. Cele mai afectate sunt persoanele care sufera de boli cardiovasculare.
Zilele caniculare au sosit. Alaturi de disconfortul pe care ni-l produc, temperaturile ridicate reprezinta o adevarata amenintare pentru sanatatea sau chiar viata populatiei. Cele mai afectate sunt persoanele care sufera de boli cardiovasculare, diabet, boli pulmonare, obezitate etc, insa nici persoanele sanatoase nu sunt scutite de riscuri in zilele toride.

Organismul uman are capacitatea de autoreglare a temperaturii. Acest mecanism de autoreglare este sub controlul nervos central (centrii din hipotalamus) si endocrin, fiind foarte sensibil la variatiile temperaturilor exterioare. Mai exact, temperatura interna a corpului uman trebuie obligatoriu mentinuta constanta, altfel apar modificari la nivelul tuturor tesuturilor si, ulterior, afectiunile datorate caldurii isi fac aparitia (lesin, deshidratare, ameteli, modificari ale tensiunii arteriale etc).

In zilele toride de vara mecanismele proprii de mentinere a temperaturii interne pot fi depasite, astfel este de datoria noastra sa luam o serie de masuri pentru a ne ajuta organismul sa faca fata caldurii si pentru a preveni situatiile de deteriorare a starii de sanatate.

Sfaturile noastre pentru a rezista in fata caniculei se refera atat la masuri privind vestimentatia si orele de iesire din casa, cat si la alimentatia potrivita si masurile de igiena care trebuie respectate in acest sezon.

Sa lamurim mai intai cateva “mituri” cu privire la rezistenta in fata caniculei.

1. Dusuri reci sau calde?

In general pe acest subiect parerile sunt impartite. Resimtiti mai putin temperaturile ridicate dupa un dus cald, insa “simptomele” in fata caldurii reapar repede. Un dus rece va revigoreaza, insa la contactul cu aerul cald aveti senzatia ca nu mai puteti respira (din cauza diferentei mai mari de temperatura). Adevarul este ca nici una din metode nu este foarte buna. Aceasta din cauza ca organismul are nevoie sa fie sustinut de metode care sa ii favorizeze scaderea temperaturii (deci dusuri mai reci par a fi mai indicate decat cele fierbinti), insa dusurile reci provoaca o reactie intensa asupra organismului si asupra pielii, cu un intens efect asupra sistemului cardiovascular (spre exemplu infarctul tinerilor care, dupa incalzirea excesiva a organismului, spre exemplu dupa ce au jucat volei, sar in apa rece a unui bazin). Concluzionand, apa cu care faceti dus trebuie sa aiba temperatura minima pe care o suportati fara a va crea o senzatie de disconfort.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tehnici de meditație personalizate: Cum să alegem metoda potrivită în funcție de starea noastră de spirit  Descoperiți legătura dintre filozofia Zen și dezvoltarea mentalității!  Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri