Cancerul de piele reprezinta o crestere anormala a celulelor pielii si apare mai frecvent pe zonele de tegument expuse la soare.
Se poate dezvolta atat in tesutul cutanat normal cat si in negi sau alunite ce pot deveni maligne. Desi poate aparea in orce zona, cel mai frecent e intalnit pe spate sau pe fata, atat la barbati cat si al femei.

Semne care trebuie sa te alarmeze:
• O pata mare, rotuna, maronie, cu zone mai negre, localizata oriune pe corp;
• O simpla alunita, indiferent de localizare, care la un moment dat isi schimba culoarea, marimea, provoaca durere sau sangereaza;
• O mica leziune cu margini neregulate, rosii, albe, albastre sau cu puncte negre, aparuta pe spate sau membre;
• Mici umflaturi tari, lucioase, localizate in orice parte a corpului;

Cauze cancerului de piele:

Cancerul de piele apare initial in stratul extern al pielii – epiderma. Aceasta are un rol de protectie si este formata din trei tipuri de celule:
• Celule scuamoase, asezate imediat sub stratul extern;
• Celule bazale, ce produc noi celule, situate sub cele scuamoase;
• Melanocitele – produc melanina, pigmentul care da pielii culoarea sa naturala

In mod normal celulele epidermei se inmultesc intr-un mod controlat. Celulele noi le imping pe cele batrane catre suprafate epdiermei unde vor muri si in cele din urma se vor descuama. Acest proces este controlat genetic, de catre ADN. Cand ADNul este afectat, acest proces nu mai are loc normal, iar celulele noi se inmultesc necontrolat, rezultand cancerul de piele.

Radiatiile ultraviolete produc cele mai multe dereglari ale ADNului. Acestea provin atat de la soare cat si de la diferite dispozitive de bronzat. Atat ultraviloletele B cat si A pot produce modificari ale genelor care vor declansa aparitia cancerului de piele.

Intre alti factori incriminati se numara ereditatea, expunerea pielii la diferite substante toxice sau alte tipuri de radiatii.

Factorii de risc ai cancerului de piele:
• Pielea deschisa la culoare. Avand mai putina melanina, celulele pielii sunt mai putin protejate fata de actiunea radiatiilor UV. Daca ai parul blond sau roscat, ochii de culoare deschisa si te bronzezi foarte repede, ai risc mai mare de a face cancer de piele dacat persoanele brunete.
• Istoric de arsuri solare. De fiecare data cand te expui excesiv la soare si te alegi cu arsuri pe piele, celulele epidermei sunt afectate si riscul de cancer este crescut.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. O plimbare cu familia în oraș poate fi un risc major pentru sănătate: 10% dintre cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea Campania “Donăm Sânge Împreună”, inițiată de Hotel Sheraton București a strâns peste 300 litri de sânge de la lansare și pregătește un nou maraton de donare pe 19 aprilie. Medicii români pot ȋnvăța o nouă tehnică chirurgicală minim invazivă pentru tratarea cancerelor pulmonare

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri