9 Mai 2023 publicat în Psihologie 51 share-uri

Când copiii se izolează de lume, este un motiv destul de serios de îngrijorare pentru părinți. Specialiștii sunt de părere că este important să înțelegem motivele care stau în spatele comportamentului lor și să găsim soluții pentru a ajuta copilul să depășească izolarea și să se întoarcă la o viață socială sănătoasă.

Psihologul Dan Ivănescu este de părere că izolarea copiilor poate fi cauzată de o multitudine de factori, care diferă de la un copil la altul. Unele dintre aceste cauze pot fi evidente, cum ar fi experiența unor traume sau stresul legat de problemele de învățare, în timp ce altele pot fi mai subtile, cum ar fi anxietatea socială sau depresia.

„În orice caz, este important ca părinții și specialiștii să fie atenți la semnele de izolare și să ia măsuri pentru a ajuta copilul să depășească această problemă. Psihologii specializați în psihologia copilului sunt capabili să identifice cauzele izolării într-o discuție cu micuțul, de durată relativ scurtă, de aproximativ 30 de minute. Această abordare este utilă deoarece copiii, în general, sunt mai deschiși și mai puțin reticenți să discute problemele cu un specialist, decât cu un adult apropiat, care ar putea să-i judece sau să-i critice”, declară psihologul.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Atunci când ții de mână un copil, zilele sunt lungi, dar anii sunt atât de scurți Cand copilul este nepoliticos sau lipsit de respect – sfaturi pentru parinti Ziua Mamei este de fiecare dată când copilul îi spune Te Iubesc!

Identificarea cauzelor izolării este primul pas către tratarea acestei probleme. Specialiștii în psihologia copilului, după ce au identificat cauza izolării, pot sugera și implementa strategii adecvate pentru a ajuta copilul să își depășească anxietatea socială, depresia, problemele de învățare sau traumele trecute. De asemenea, aceștia pot lucra cu părinții și cu familia copilului pentru a dezvolta un plan eficient de sprijinire a micuțului și pentru a preveni recurența izolării.

Totodată, specialistul afirmă că, de obicei 4 cauze sunt mai des întâlnite în rândul copiilor, iar acestea sunt:

  1. Anxietate socială - Copiii pot dezvolta anxietate socială și pot fi temători în interacțiunile cu alți copii. Aceasta poate duce la evitarea socializării și la izolare.
  2. Depresie - Copiii pot experimenta simptome de depresie, cum ar fi lipsa de energie și de interes pentru activitățile preferate, ceea ce poate duce la retragerea socială și izolare.
  3. Probleme de învățare - Copiii care se confruntă cu dificultăți învățând pot fi stresați și pot dezvolta anxietate, ceea ce poate duce la izolare.
  4. Traume trecute - Copiii care au experimentat traume trecute, cum ar fi abuzul sau neglijarea, pot dezvolta o atitudine precaută față de alți copii și pot fi reticenți să se deschidă și să se apropie de alții.

4 metode esențiale pentru a ajuta copiii să depășească momentele dificile din viața lor

Pentru a depăși aceste momente dificile din viața copilului, psihologul Dan Ivănescu ne recomandă:

Acneea la copii si adolescenti – cauze, tratament Acneea la copii si adolescenti – cauze, tratament Obiectul de tranzitie la copii – ce rol are?

Creșteți încrederea copilului.

“Este important ca părinții și îngrijitorii să ofere un mediu sigur și de susținere pentru a crește încrederea copilului. Astfel, el va fi mai confortabil în situații sociale și mai curajos în a se apropia de alți copii. Un mediu sigur nu implică riscuri fizice sau emoționale, iar un mediu de susținere oferă sprijin emoțional și încurajare. Un copil cu încredere în sine va fi mai dispus să încerce lucruri noi și să-și asume riscuri. Prin crearea unui climat pozitiv și încurajator, copilul poate învăța să-și asume riscuri și să-și îndeplinească potențialul”, declară psihologul.

Încurajați activitățile care aduc bucurie.

“Participarea la activități care îi interesează și îi fac fericiți poate fi benefică pentru dezvoltarea copilului. Este important ca părinții și îngrijitorii să încurajeze copiii să-și exploreze interesele și să se implice în activități care îi stimulează creativitatea și curiozitatea. Astfel, copiii își pot dezvolta abilitățile și talentul natural, și pot avea ocazia să se simtă împliniți și fericiți. Sporturile sunt o modalitate excelentă pentru copii de a-și dezvolta abilitățile fizice și sociale. În timpul activităților sportive, copiii pot învăța despre cooperare, efort și determinare.

Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023 Când vei învăța lecțiile din trecut, vei cunoaște cea mai frumoasă și puternică poveste de iubire Când ai uitat să mai crezi în miracole, Universul îți oferă cele mai frumoase surprize!

De asemenea, sporturile îi ajută să se mențină sănătoși și activi, iar asta poate avea un impact pozitiv asupra sănătății lor pe termen lung. Muzica și artele sunt alte activități care pot ajuta la dezvoltarea abilităților creativității și dezvoltării emoționale ale copilului. Participarea la coruri, trupe de teatru sau cursuri de dans poate fi o modalitate excelentă pentru copii de a-și dezvolta abilitățile artistice și de a-și exprima creativitatea. În plus, participarea la astfel de activități îi poate ajuta pe copii să-și facă prieteni cu interese similare și să se simtă mai conectați cu alții. Aceasta poate avea un impact pozitiv asupra dezvoltării sociale a copilului și îi poate ajuta să-și dezvolte abilitățile de comunicare și interacțiune cu alți copii”, continuă psihologul Dan Ivănescu.

Când îți este dor de cineva, pune mâna în dreptul inimii – în sufletul tău dragostea pentru acea persoană este nesfârșită Când nu mai știi în ce direcție să mergi, urmează-ți întotdeauna inima! Când viața îți oferă lămâi, bucură-te de o limonadă!

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri