30 Septembrie 2020 publicat în Psihologie 53 share-uri

Pentru a ne recăpăta echilibrul sau direcția, avem de făcut doi pași esențiali...

Aceasta este una din marile întrebări ale omului modern care caută acel ceva ce îl poate face cu adevărat fericit. Însă răspunsul nu poate fi nici pe departe simplu pentru că sursele problemelor pot fi multe, iar soluțiile trebuie să țină cont de acestea. De aceea, putem spune că pentru a ne recăpăta echilibrul sau direcția, avem de făcut doar doi pași:

1. Identificarea problemei. Aceasta poate avea la baza o traumă, o sursă internă sau externă.

Trauma poate fi căpătată în urma unui eveniment care ne-a marcat: decesul sau boala cuiva drag, un eveniment tragic în care am fost implicați, neînțelegerile sau scandalurile din cuplu, de la serviciu sau din relația cu prietenii toxici.

Sursa internă o poate constitui o problemă fizică sau emoțională: o boală fizică (cum ar putea fi o dereglare hormonală, anumite probleme funcționale sau o operație). Problema emoțională poate apărea dacă nu ne simțim iubiți, apreciați, înțeleși, sprijiniți. Sau dacă ne simțim jigniți, șantajați, obligați să facem ceva ce nu dorim sau ce nu putem.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023 Dicționar de vise: Ce înseamnă când visezi șobolani? Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi foc?
Foto: By fizkes /Shutterstock

Sursa externă poate fi: problemele părinților, partenerul cu probleme sau lipsa acestuia, prietenii toxici (cei care au probleme care ne macină sau care nu se sfârșesc niciodată). Putem vorbi de asemenea de un serviciu stresant, de problemele financiare.

2. Rezoluția în funcție de problemă:

Dacă vorbim de o traumă soluția o poate reprezenta un psiholog. Împreună putem dezbate problema cu care v-ați confruntat sau vă confruntați încă, resursele pe care le aveți pentru a putea depăși problema și planul cel mai coerent și personalizat ce vă poate ajuta cu adevărat să vă reveniți emoțional.

În privința problemelor care țin de relația cu familia de origine, relația de cuplu sau problemele de la serviciu, puteți din nou apela la psiholog și împreună cu acesta să găsiți căile cele mai potrivite de rezolvare. Sau puteți încerca să vă uitați în jur pentru a identifica persoanele care se confruntă cu aceleași probleme ca și voi și să vedeți ce rezolvări au găsit. Încercați apoi să vă proiectați un viitor în care aplicați doar în plan imaginar ceea ce au făcut și ceilalți. Și în cazul în care vă vedeți ieșind învingători, puteți trece la fapte.

Atunci când nu mai crezi în nimic, îți rămâne o singură variantă: Să crezi în tine! De ce avem nevoie atunci când plecăm pe munte? Tu cum reacționezi când treci printr-o supărare, printr-o durere, printr-o rănire? Să nu mai răsucim cuțitul în propria rană

În cazul în care ați încercat ceea ce am scris mai sus sau alte soluții și cu toate acestea nu ați reușit să vă regăsiți echilibrul sau stima de sine, putem vorbi de probleme mai grave pe care nu le conștientizați, nu le luați cu adevărat în serios sau nu ați găsit calea cea mai potrivită.

În această situație, rezolvarea o reprezintă tot un specialist. Astfel vă puteți asigura de faptul că aveți un “antrenor” care se ocupă cu voi de problemele voastre. Acesta are un plan clar și coerent, se asigură că faceți ce trebuie atunci când trebuie, vă ajută să vă depășiți fricile, temerile, să vă asumați fostele eșecuri, să vă previzionați succesul.

Pentru că, atunci când nu mai reușiti să vă controlați propria barcă din cauza furtunilor din interior sau din exterior, un profesionist vă poate ajuta să vă bucurați de călătorie și să ancorați când doriți în port.

Articol de Bogdan Maioreanu, analist eToro pentru România: Pasiunea pentru modă: colecționar vs. investitor în lux Scurt GHID de supraviețuire în vreme de Mercur Retrograd: ce să faci în perioada 21 aprilie-14 mai 2023 Nu te mai mulțumi cu puțin! Meriți tot ceea ce este mai bun!

* Un articol de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution

Mai multe articole de acelasi autor: psihologconstantincornea.ro

Foto fr si main: By wolfstudiobkk /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri