28 Ianuarie 2020 publicat în Psihologie 226 share-uri

Aceste ganduri in exces se numesc ruminatii, adica ganduri obositoare, nesfarsite, persistente, obsedante, care nu ajuta in rezolvarea problemei care le-a cauzat.

Noi, psihologii, denumim aceste ganduri ce bantuie persoana drept ruminatii. Adica ganduri obositoare, nesfarsite, persistente, obsedante si nerezolutive in egala masura.

De unde vin aceste ganduri?

Aparitia ruminatiilor poate denota: o gandire toxica, o situatie fara iesire, acutizarea unei adictii. Oricare dintre acestea poate duce la aparitia ruminatiilor ce ajung sa reprezinte o forma prin care creierul nostru se blocheaza ca un program de calculator ce nu poate depasi un anumit moment sau o anumita situatie. Pentru a fi mai simplu, am sa descriu situatiile in care pot aparea ruminatiile:

- o afectiune fizica a propriei persoane sau a unei persoane dragi (copil, partener/a, parinti, prieteni, colegi, vecini)

- decesul unei persoane dragi

- divortul sau neintelegerile din cuplu

- un accident pe care l-am produs sau la care suntem martori

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară De ce jantele sunt la fel de importante ca și anvelopele: 3 motive Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile

- suprasarcina profesionala, neintelegerile cu: sefii, colegii, subalternii

- adictia de: alcool, droguri, medicamente

- tulburarile vietii sexuale, ale somnului, ale alimentatiei, pot deasemenea crea ruminatii

Se pot acutiza aceste ruminatatii?

Foto: By differpp /Shutterstock

Bineinteles. In timp, pot aduce prejudicii grave din perspectiva psihica, dar si fizica. Din perspectiva psihologica, putem vorbi despre urmatoarele afectiuni ce se pot naste din ruminatii:

- depresie

- anxietate

- tulburare bipolara

- tulburari de personalitate (borderline, obsesiv-compulsiva)

- tulburari ale vietii sexuale

- tulburari ale somnului

- tulburari ale alimentatiei: anorexie, bulimie, obezitate

- atacuri de panica

- acutizarea unor adictii de alcool, droguri

- ganduri sau planuri suicidare

Ce putem sa facem pentru a rezolva aceste ganduri ce sunt ca un cerc vicios?

Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023

Prima indicatie ar putea consta in a apela la un specialist, psihoterapeut. Asa putem descoperi cauzele ce au dus la aparitia ruminatiilor, dar si solutiile cele mai potrivite propriei persoane. In cazul in care nu putem apela, din varii motive, la un psihoterapeut, putem incerca sa identifica care a fost elementul declansator. Apoi, in functie de ce descoperim, sa cautam o solutie cat mai plauzibila pe care sa o putem aplica cat mai curand.

* Un articol de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution

Mai multe articole de acelasi autor: psihologconstantincornea.ro

Foto fr si main: By negmardesign /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri