16 Noiembrie 2018 publicat în Psihologie 109 share-uri

Stima de sine este un atribut înnăscut, al celor încrezători. Așa au fost crescuți de mici, cu încredere în forțele proprii dar și cu dorința de a realiza lucruri mărețe.

Pentru ceilalți este mai greu, nefiind o calitate căpătată în copilărie. Ei își pot dori și cu ajutor specializat, chiar pot atinge performanțe nebănuite, explică psihoterapeutul Constantin Cornea.

Mai departe, expertul ne explică absolut toate aspectele de care trebuie să ținem cont atunci când vorbim despre modul cum gândesc și acționează oamenii încrezători.

De asemenea, în partea a doua a acestui material veți afla ce trebuie să faceți dacă vă doriți să vă creșteți nivelul de auto-stimă, necesar pentru a vă îndeplini obiectivele de viață.  Specialistul ne explică și care sunt pseudosolțiile pentru a rezolva această problemă personală.

Foto sus și homepage: Shutterstock/ Kiselev Andrey Valerevich

Cele 10 trăsături de personalitate ale ÎNVINGĂTORILOR

1.    Stimă de sine ridicată. Asta înseamnă că se consideră capabili să realizeze ceea ce și-au propus. Deasemenea găsesc și modul cel mai potrivit pentru a-și atinge obiectivele.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tehnici de meditație personalizate: Cum să alegem metoda potrivită în funcție de starea noastră de spirit  Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli Împreună în arte și simțiri

2.    Viziune de viitor clară.  Știu ce își doresc și se pot proiecta cu ușurință într-un viitor pe care îl construiesc cu pricepere.

3.    Sunt pozitivi și energici. Găsesc resurse și soluții acolo unde alții văd doar probleme.

4.    Își fac prieteni dar și dușmani cu ușurință. Pentru că sunt orientați spre scopuri personale, uneori, pot fi destul de cinici în a se folosi de persoanele ce le înconjoară pentru a-și atinge obiectivele.

5.    Sunt selectivi. Indiferent dacă vorbim de scopurile ales, prieteni, parteneri de viață sau meserie, ei știu să își aleagă îngredințele potrivite pentru a atinge succesul.

6.    Îi văd pe ceilalți doar ca pe niște resurse. Din nefericire, așa cum am mai arătat și mai sus, mulți dintre cei încrezători sunt cinici. Pentru că ei cred că au ceva de făcut în viață și preferă să nu se lase încurcați de nimeni și nimic.

Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

7.    Nu renunță cu ușurință. Sunt foarte persuasivi, pentru că își doresc rezultate. Iar succesul și-l construiesc, uneori, pe baza micilor înfrângeri. Pentru că, înfrângerile îi ambiționează, îi fac să își dorească să își depășească limitele proprii.

8.    Vor întotdeauna mai mult, mai bine. Personalitatea lor seamănă cu a unui gambler, pentru că le place foarte mult să își asume riscuri, hrănindu-se cu excesul de adrenalină rezultat.

9.    Totul său nimic, albă sau neagră, bun sau rău. Pentru ei, lumea are puține nuanțe de gri.

10.    Vor succesul cu orice preț. Indiferent de provocări, ei urmăresc tot timpul să aibă succes. Și pentru a-și realiza scopurile, pot renunța la familie, la prieteni, sau la un job care îi plictisește.

Încrederea de sine și tulburările de personalitate

Din perspectivă psihologică, trebuie însă să analizăm și ce se poate ascunde în spatele unei persoane încrezătoare. Și putem descoperi, destul de des de altfel, că în spatele încrederii se pot ascunde două tulburări de personalitate:

1.    Tulburarea de personalitate psihopată. Aceștia sunt recunoscuți pentru lipsa de sentimente, dar și pentru încrederea exagerată și de multe ori nefondată, în calitățile proprii. Ei pot fi recunoscuți foarte ușor, datorită lipsei de implicare afectivă cât și capacității “de a călca pe cadavre” pentru a-și atinge scopurile.  Studiile din SUA, arătă faptul că, între 3 și 5% dintre indivizi pot suferi de această afecțiune.  

2.    Tulburarea de personalitate narcisică. Acești indivizi sunt foarte îndrăgostiți de imaginea proprie, considerându-se foarte importanți, frumoși, culți sau inteligenți având o nevoie viscerală de a fi admirați. Însă, dacă aveți un pic de răbdare cu ei, puteți descoperi că în spatele acestei măști, se pot ascunde persoane foarte vulnerabile, ce joacă doar un rol pentru a-și ascunde propriile frici.

Citește mai departe >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri