Editura Publisol a lansat volumele volumele III și IV din cea mai noua ediție integrală a Însemnărilor zilnice (1904-1951) ale regelui Carol al II-lea, un prețios izvor istoric privind viața celui mai controversat reprezentant al monarhiei române. Colecția cuprinde șase volume, atent îngrijite de Marcel-Dumitru Ciucă și Narcis Dorin Ion.

CP

„Carol al II-lea - Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice 1904-1951”, volumul III cuprinde însemnările monarhului din perioada 1941-1942.

„Volumul al III-lea al jurnalului regelui Carol al II-lea cuprinde însemnările din perioada 1 ianuarie 1941 – 30 decembrie 1942. În 4 martie 1941, după o fugă rocambolescă, fostul suveran a ajuns în Portugalia, de unde va lua drumul unui lung exil în Lumea Nouă. Refuzat de americani – „bineînțeles ca să nu spurcăm imaculatul pământ al pelerinilor puritani cu prezența noastră” – și de alte țări din America de Sud, regele s-a stabilit temporar în Cuba. Părăsind Europa, monarhul făcea următoarea mărturisire de credință: „Plecând așa, pe căi depărtate, nu însemnează că gândul și sufletul meu se îndepărtează de Țara mea și de scumpul meu Băiat. Am crescut ca român, am învățat de mic copil că rațiunea mea de a fi este de a-mi sluji Patria; până în clipa când voi închide ochii nu voi înceta de a o face prin toate mijloacele ce-mi stau în putere”. Timp de o lună (3 mai - 3 iunie 1941), Carol al II-lea și companionii săi au avut ocazia să admire tărâmuri necunoscute și peisaje mirifice: insulele Bermude, Virgine, Antigua, Santa Lucia și Trinidad. După două luni petrecute la Havana (3 iunie - 26 iulie 1941), regele pribeag și-au continuat periplul până în Mexic, unde a ajuns la 28 iulie 1941 și s-a stabilit la Puebla, apoi în Ciudad de Mexico și, în final, la Coyoacan, locuind aici până în octombrie 1944.” - Narcis Dorin Ion.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Editura Publisol lansează “Patru decenii în serviciul Casei Regale a României Memorii 1898-1940”, de Eugeniu Arthur Buhman Editura CUANTIC a lansat Cartea Paștelui Dislexia e superputerea a mii de copii și adolescenți

Volumul IV, „Carol al II-lea - Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice 1904-1951”, cuprinde însemnările din perioada anilor 1943-1945 când regele a locuit în Mexic si Brazilia.

„Volumul al IV-lea al jurnalului regelui Carol al II-lea cuprinde însemnările din perioada 1 ianuarie 1943 - 31 decembrie 1945. Așadar, trei ani din viața monarhului exilat, dintre care primii doi au fost petrecuți în Mexic, iar ultimul, începând cu decembrie 1944, în Brazilia. Cu o premoniție fantastică, suveranul a intuit viitorul României: „Grija mea merge, în primul rând, către Țara mea; ea este mai primejduită decât celelalte, dacă nu se dă posibilitatea de a face ceva pentru ea. Întâi, în situația de azi, se găsește în câmpul celor bătuți; pe urmă, înaintarea Armatei Roșii spre Europa, care se va face, dacă nu intervine ceva urgent, prin Țara noastră; cu ajutorul numărului destul de mare de prizonieri din URSS se vor face toate eforturile pentru a o comuniza”. În Mexic, fostul rege s-a iluzionat că ar putea deveni liderul unei acțiuni politice pentru scoaterea României din război și alăturarea ei Națiunilor Unite. Văzând că anglo-americanii refuză orice colaborare, Carol al II-lea și-a îndreptat atenția spre sovietici, purtând negocieri cu ambasadorul Konstantin Umansky. La 11 octombrie 1944, suveranul uitat al României și companionii săi vor părăsi Mexicul, îmbarcându-se la Vera Cruz pentru noua destinație a exilului, Brazilia. Până în 1947 vor locui la Rio de Janeiro, unde monarhul va finaliza cartea În zodia Satanei, în care realiza o pertinentă analiză a politicii interbelice europene.” - Narcis Dorin Ion

Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Nu fugiţi de necazuri şi nici nu le căutaţi şi nici nu treceţi peste ele

Cărțile sunt disponibile pe site-ul editurii publisol.ro, în librării și magazine on-line (emag.ro, libris.ro, librex.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, bookzone.ro etc) și la chioșcurile de presă. Preț: 59,90 lei.

Partener media: Radio România Cultural


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri