Pentru a intra in spiritul sarbatorilor pascale, iti propunem sa facem o trecere in revista a minunatelor traditii si obiceiuri romanesti legate de sarbatoarea Floriilor:

Un statut aparte in fata lui Dumnezeu il au si cei care se impartasesc in dimineata Floriilor. Se spune ca dorintele puse in gand in momentul apropierii de preot au mare trecere in fata lui Dumnezeu.

In ziua de dinaintea Floriilor este bine sa-ti aerisesti cuverturile si tesaturile, dar si hainele. De asemenea, in anumite zone ale Banatului, dar si in Transilvania, in seara de dinaintea Floriilor, exista obiceiul ca fetele de maritat sa amplaseze la radacinile unui par o oglinda si o camasa alba. Aceste doua obiecte sunt considerate ca fiind extrem de eficiente in descantecele de iubire si sanatate. Ele pot fi recuperate de tinerele care le-au depus sub copac de indata ce soarele rasare. Se spune ca aceste obiecte capata insusiri magice si au puterea de a-l aduce aproape pe cel iubit…

Evident ca din traditiile unei sarbatori predominant vegetative nu puteam omite busuiocul, planta magica a descantecelor de dragoste. De data aceasta, el nu mai este intrebuintat ca un element adjuvant in ale amorului, ci ca remediu miraculos pentru frumusete si sanatate. La miez de noapte, se fierb firisoare de busuioc in apa. Nu putini sunt cei care sunt incredintati ca parul care va fi spalat cu aceasta apa (dar nu in ziua de Florii!) va ramane frumos si sanatos tot timpul anului.

Totodata, in ziua de Florii se ofera si se primesc flori, florile avand un loc aparte in aceasta sarbatoare. De Florii, sunt sarbatorite toate persoanele ce poarta un nume de floare, iar obiceiul de a le oferi flori este considerat ca o urare ce atrage dupa ea norocul. Cu toate acestea, in aceasta zi sfanta, florile capata o sensibilitate deosebita. Legendele populare romanesti mentioneaza ca ziua de Florii este singura zi a anului in care florile au suflet si simt. Este indicat de aceea, inainte de a rupe o floare, sa-i ceri iertare pentru gestul tau.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tradiții de Paște. Paștele 2023 De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște. Mulți credincioși nu știu adevăratul motiv al acestei tradiții Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice

De asemenea, daca nu vrei sa albesti inainte de vreme este interzis sa-ti speli parul chiar in duminica Floriilor. Evident, comparatia a fost pusa in legatura cu o consecinta populara punitiva ce aminteste de vegetatia primaverii “sa nu albesti ca pomii”… Daca ai totusi de gand sa faci acest lucru, asigura-te ca folosesti apa sfintita. Totodata, se crede ca cei care nu cinstesc aceasta mare sarbatoare se vor umple de pistrui.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri