Este considerat a fi unul dintre cele mai rapide si spectaculoase dansuri din lume si in lista capodoperelor non-materiale ale culturii universale a fost trecut la loc de cinste. In 2005, a fost inclus de UNESCO in patrimonial cultural nemuritor al lumii. Ne incearca desigur un puternic sentiment de mandrie... vorbim, da, de Dansul Calusului, dans autentic romanesc.

Desprinderea de pamant este esentiala in dansul pe care il realizeaza calusarii. Ea sugereaza desprinderea de cele lumesti si de conditia umana, dar si dorul de zbor al romanului. Pe de alta parte, revenirea cu picioarele pe pamant sugereaza reintoarcerea la conditia umana, intr-o altfel de forma… mai buna, mai pura.. Si costumele albe cu elemente multicolore, pintenii incaltamintei si zurgalaii atasati de palarii fac deliciul dansului ritualic. Dansul calusului are valente pozitive si este menit sa grabeasca casatoria fetelor, sa vindece bolile, sa sporeasca fertilitatea, sa starpeasca sterilitatea, sa apere de influentele nefaste ale ielelor, sa alunge Rusaliile. Da., drama ritualica a calusarilor trebuie sa se termine cu bine. Dansul Calusului INVINGE raul.

Foto: Wikipedia

Un articol de Dana Negoita

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Candela sufletului nostru este cea care trebuie să fie totdeauna aprinsă. Cuvinte pentru suflet de la Maica Gavrilia Papaiannis (de citit mai ales în postul Paștelui) Acestea sunt cele 2 zodii puternic influențate de Eclipsa de Soare de pe 20 aprilie: Au o întâlnire specială cu propriul destin!

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri