19 Iunie 2025 publicat în Lifestyle 1 share-uri

Pepenele roșu, vedeta verii, poate fi atât un aliat al sănătății, cât și un pericol ascuns dacă este consumat în exces.

Este dulce, răcoritor și adorat de milioane de români în sezonul cald – însă pepenele roșu, fructul vedetă al verii, poate deveni un pericol pentru sănătate dacă este consumat în exces. Avertismentul vine de la reputatul medic primar endocrinolog Virgiliu Stroescu, care trage un semnal de alarmă privind obiceiurile alimentare dezechilibrate din lunile toride.

„Pepenele în sine e foarte bun, dar dacă mănânci prea mult, pancreasul explodează”, a declarat dr. Stroescu într-o intervenție recentă la o emisiune tv.

Deși pepenele este apreciat pentru efectul său hidratant, conținutul ridicat de fructoză – un zahăr natural – poate suprasolicita pancreasul, crescând riscul de apariție a diabetului zaharat, în special în cazul persoanelor care îl consumă zilnic și în cantități mari.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cât pepene roșu poți mânca fără riscuri? Avertismentul nutriționiștilor pe timpul verii Fructe interzise la diabetici - ghid complet pentru o alimentație sănătoasă Pericolul ascuns din farfurie: Fructul delicios pe care NU ar trebui să-l consumi dimineața la micul-dejun

Medicul atrage atenția că un consum regulat și exagerat, precum o dietă exclusiv bazată pe pepene roșu, poate duce la dezechilibre metabolice grave.

„Dacă mănânci numai pepene toată vara, după 3-4 luni ajungi la diabet. Organismul are nevoie de varietate, de echilibru. Orice exces este periculos”, a subliniat specialistul.

Nutriționiștii confirmă riscurile unei astfel de abordări. Mihaela Bilic, medic nutriționist, avertizează la rândul său că „o felie poate înlocui o masă, dar un pepene întreg zilnic nu te ajută să slăbești, ci dimpotrivă – suprasoliciți ficatul și pancreasul”.

Coaja de pepene – o resursă ignorată

Puțini știu că partea cea mai neglijată a pepenelui, coaja, este de fapt un concentrat de nutrienți. Aceasta conține fibre, vitamina C, vitamina B6 și citrulină – un aminoacid benefic pentru circulație și detoxifiere. Coaja poate fi inclusă în salate, smoothie-uri sau chiar murată, oferind o alternativă sănătoasă și sustenabilă.

5 gustări delicioase și sănătoase pentru drum: Ce iei cu tine când pleci la drum lung cu copiii Cum alegi un parfum de cameră în funcție de sezon? Sfaturi și recomandări utile Val de căldură, val de riscuri pentru sănătate: 5 medici explică efectele caniculei asupra organismului

Soluții naturale pentru sănătate

Dr. Stroescu susține o abordare holistică a alimentației, bazată pe echilibru și perioade de repaus digestiv. Recomandarea sa: post intermitent cu supă de legume în trei zile din săptămână (luni, miercuri și vineri) și o zi dedicată consumului exclusiv de apă, pentru detoxifiere.

„Supa te satură, te hidratează și curăță organismul. Nu e o dietă restrictivă, ci un mod sănătos de a reveni la echilibru. Am pacienți care au slăbit zeci de kilograme și și-au recăpătat sănătatea cu aceste obiceiuri simple”, povestește medicul.

Pepenele roșu rămâne un aliat al verii – dar, ca orice aliment, trebuie consumat cu moderație. Câteva reguli simple: o felie e suficientă, nu consuma pepene după masă, ci pe stomacul gol, și nu arunca coaja – poate fi transformată în superaliment.

Recomandările medicului:

  • O felie de pepene – sănătos

  • Un pepene întreg zilnic – pericol pentru pancreas

  • Pepene pe stomacul gol – da

  • Coaja – pune-o în salată, nu la gunoi

Pentru o vară sănătoasă, echilibrul rămâne ingredientul-cheie.

Sursă foto - kungfu01, bobandry / Shutterstock


Pasiunile mele eterne sunt scrisul, cititul și comunicarea. Îmi place să mă exprim prin scris la fel de mult cum îmi place să am o discuție reală, autentică cu cineva. Mă bazez pe emoții în orice domeniu aș activa și cred...

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri