Doar cei care iubesc cu adevărat locurile aflate sub stăpânirea Zeului Neptun știu despre ce este vorba. Ai crescut, dar fascinația pentru apă, navigație a rămas, ceea ce înseamnă că nu mai ai nicio ”scăpare”.
La rândul tău trebuie să îți duci această pasiune mai departe, să nu rămână undeva, în colțul sufletului tău, și mai apoi să se transforme într-o imensă părere de rău.
Apele te așteaptă
Nu trebuie însă să faci greșeala să vezi navigația ca fiind strict doar o activitate recreativă, ci o invitație către libertate, aventură și descoperirea unei conexiuni autentice cu natura.
În același timp, este nevoie de multe cunoștințe, dar și de gândire rapidă, pentru situațiile neprevăzute. Nu contează că îți dorești să te plimbi pe apele liniștite ale unui lac, să explorezi Delta Dunării, sau poate chiar să navighezi în largul mării, experiența este una care nu are cum să fie altfel decât memorabilă, fiind una care reprezintă un fel de melanj între învățare și relaxare.
Cert este că sentimentul pe care îl ai atunci când ești înconjurat de ape, vezi un răsărit pe o ambarcațiune și asculți șoaptele valurilor, pur și simplu nu are termen de comparație.
De ce să alegi navigația?
După cum aminteam ceva mai sus, navigația acest acel gen de activitate care îți aduce mai aproape o combinație unică, una între relaxare și adrenalină, pe care nu ai cum să o descrii.
Nici chiar cei care petrec mult timp navigând nu știu să explice prea bine această fascinație, pentru că este ceva mai presus de ei, le este necesară și abia așteaptă să fie din nou în larg. Conducerea unei ambarcațiuni îți permite să te eliberezi de rutină, să descoperi locuri inaccesibile pe uscat și să-ți testezi abilitățile de lider.
De asemenea, navigația contribuie la dezvoltarea de noi competențe, de la cunoștințe tehnice despre manevrarea bărcii, până la gestionarea echipei și planificarea traseelor. Dar nu uita că înainte de a începe să navighezi, mai este nevoie și de altceva, nu doar pasiune, și anume cursuri Skipper Academy.
Etape care trebuie parcurse pentru a deveni skipper
Dacă îți dorești să conduci legal o ambarcațiune de agrement, pentru că de regulă aceasta este dorința celor care sunt fascinați de navigație, primul pas este să obții un permis de barcă.
Acest document este cel prin care ai acces la diverse categorii în funcție de tipul și dimensiunea ambarcațiunii. La Skipper Academy, poți urma cursuri teoretice și practice adaptate nivelului tău de experiență, iar cei care îți vor desluși tainele navigației sunt nu doar pasionați, la fel ca și tine, ci știu și cum să te facă să iubești cu adevărat măreția apelor, dar și să îți aducă mai aproape cunoștințele necesare pentru a te descurca așa cum trebuie.
Intră chiar acum pe site și contactează-i pentru a afla mai multe amănunte, cum ar fi faptul că ai nevoie de cursuri pentru categoria C+D pentru a învăța să manevrezi bărci cu motor, în timp ce categoria S te pregătește pentru ambarcațiuni cu vele.
Parte teoretică, dar și practică
Programul de instruire de care ai parte aici cuprinde atât aspecte teoretice, cum ar fi legislația maritimă și navigația – pe care trebuie obligatoriu să le cunoști, cât mai ales practică intensă, de la acostare până la manevre complexe.
Degeaba înveți partea teoretică la perfecție, dacă la partea practică ești cu mult în urmă. Mai mult, nu uita că dacă visezi la aventuri pe ape internaționale, nu trebuie să te limitezi doar la aceste cursuri, ci vei avea nevoie de un certificat GMDSS-LRC, prin care dobândești competențe în radiocomunicații maritime.
Cursuri și expediții pe care nu le vei uita niciodată
Pe lângă cursurile clasice, Skipper Academy organizează și expediții nautice, cum sunt și cele în Marea Egee. Prin participarea la ele, ai parte de lecții pe viu cum se spune, de acea experiență de învățare „hands-on”, unde cursanții pot exersa manevre reale, ancorarea, și navigația de zi și de noapte.
De fapt, prin aceste expediții nu doar că te vei bucura de o vacanță activă, descoperind locuri noi și frumuseți aparte, dar vei învăța mult mai multe despre navigație, alături de profesioniști.
De ce să faci cursuri de navigație?
Mai bine zis, de ce nu? Pentru că acest ”microb” este unul pentru care nu există alt remediu decât să ieși pe ape. Fiecare astfel de expediție reprezintă o nouă oportunitate de a te reconecta cu natura, fie că e vorba de liniștea lacurilor sau de spectacolul valurilor Dunării sau chiar al mării.
De asemenea, manevrarea bărcii implică de cele mai multe ori un efort fizic moderat, perfect pentru a te menține activ. Dacă vei urma cursuri de navigație de dezvolți, pentru că înveți să navighezi, să citești hărți maritime, să gestionezi echipamente și să reacționezi în situații neprevăzute.
Și nu în ultimul rând, navigația este cele mai multe ori o activitate de echipă, oferindu-ți ocazia să-ți consolidezi relațiile cu prietenii sau să cunoști oameni noi.
Nu mai aștepta prea mult deschide ușa către o lume fascinantă, una plină de aventură și libertate. Indiferent dacă vrei să te bucuri de senzația de a conduce o barcă sau să explorezi destinații exotice, Skipper Academy este locul unde trebuie să ajungi pentru a-ți transforma visul în realitate. Pregătește-te să simți vântul în pânze și să descoperi emoția de a te afla pe apă, pentru că nu are termen de comparație!
Foto: pexels.com
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români