INTERVIU Simona Gherghe: În parentingul conștient, nu există pedepse, dar asta nu înseamnă că nu trebuie stabilite limite și reguli. Care este cel mai valoros lucru pe care vedeta TV îl oferă copiilor săi

24 Mai 2024 publicat în Lifestyle 41 share-uri

“Dintre toate cele pe care le-am putea oferi copiilor noștri, timpul nostru este cel mai valoros. Și, ca orice părinte, nu vreau să pierd momente importante din viața lor. E greu, e obositor, dar aceasta este alegerea noastră”… ne-a mărturisit vedeta TV care este și mamă a doi copii minunați.

DESCHIDE PREZENTAREA

Simona Gherghe este un nume în televiziunea și media românească care nu mai are nevoie de nicio introducere. Prezentatoarea TV are o frumoasă carieră jurnalistică în spate, iar în ultima vreme Simona și-a urmat pasiunea și preocuparea puternică pentru parenting, astfel încât a lansat alături de Oana Moraru podcastul Părinți CuMinți. Podcastul se dorește a fi un cadru valoros de informații, sfaturi, suport și inspirație pentru toți cei care doresc să navigheze cu mai multă încredere în această frumoasă si provocatoare călătorie de parenting.

Mamă a doi copii (Ana și Vlad), Simona Gherghe ne-a vorbit în acest interviu acordat revistei Garbo despre ce înseamnă să fii mamă, despre prioritățile vieții sale și despre provocările de a fi părinte în zilele noastre, dezvăluindu-ne totodată și ce anume a motivat-o să realizeze tranziția către sfera educațională și de parenting.

Garbo.ro: ● Cum a încolțit ideea acestui proiect și ce anume te-a motivat să dai viață alături de Oana Moraru podcastului “Părinți cuMinți”? Cum ai resimțit această tranziție către sfera educațională și de parenting?

Simona Gherghe: Ideea a venit firesc - de când am devenit mamă, mi-am dat seama că am nevoie să învăț cât mai mult. Iar cu cât au crescut copiii, cu atât am simțit și mai mult provocările - chiar și în contextul în care chiar m-am pregătit, încă de la prima sarcină. Aproape nouă luni, am citit diverse cărți de puericultură și știam bine teoria somnului bebelușului, a colicilor, totul despre alimentație. Mă simțeam foarte pregatită. Doar că una e teoria…

Realitatea m-a lovit din plin și, în primele luni după ce am născut (de fapt, chiar în primii doi ani), mi s-a dărâmat tot castelul de cunoștințe. Mi-am dat seama că fiecare copil e unic și că trebuie să mă adaptez. Și, dacă pentru chestiunile practice m-au ajutat informațiile din cărți, pentru emoțiile propriilor copii nu m-a pregătit nimeni. Așa că a trebuit să caut răspunsuri și soluții.

Pe Oana Moraru o admiram de ceva vreme, ne și cunoșteam (soții noștri sunt prieteni), îi citeam postările despre parenting și educație, și așa mi-a venit ideea de a face un podcast împreună. I-am propus și a spus da. Dar, ca să simplific răspunsul, cel puțin în ceea ce mă privește, podcastul a venit din nevoia mea de a căuta să fiu un părinte mai bun.

● Cum este să fii mamă de Ana și Vlad? Este diferit rolul de mamă de fată de rolul de mamă de băiat sau există un singur suflet de mamă care nu se împarte la doi, ci se multiplică 😊?

Sunt mama a doi copii foarte diferiți, cu personalități diferite. Ce funcționează la unul, e un eșec la celălalt. Practic, viața mea e un balet constant între ei doi. Dar e minunat să fiu #mamădedoi. Mă visam mamă de fată, faptul că venit și Vlad, când nici nu am fi îndrăznit să sperăm, a fost a doua mare binecuvântare. E minunat, așadar, dar și foarte greu uneori. Diferența dintre ei e de doi ani și încă sunt mici. Sunt, însă, copii de treabă și nu fac tantrumuri în același timp… 😃

Ți-a influențat sau schimbat în vreun fel evoluția ta ca părinte această incursiune în lumea parentingului?

Enorm! Sunt, dacă vrei, primul „învățăcel” al podcastului. De la fiecare invitat, culeg informații utile pe care le aplic acasă, în viața noastră de familie. Nu sunt lipsită de modestie, dar am adunat, împreună cu Oana, până acum, peste 50 de ore de conținut extrem de util, de la experți foarte apreciați. Acest lucru e unic în domeniul parentingului, mai ales că toată informația e pe Youtube, disponibilă gratuit, și tare mi-ar plăcea să ajungă la cât mai mulți părinți. Îmi doresc să fim prima generație de părinți conștienți.

Cum reușești să găsești echilibrul între cariera ta impresionantă și viața de familie, ambele cu frumusețile, dar și cu provocările lor? Există cu adevărat timp pentru toate, mai ales când ești părinte de copii mici?

Pentru Ana si Vlad, îmi fac timp. Ei sunt prioritățile noastre. Practic, după ce vin de la emisiune și de la podcast, sunt a lor. Nu îmi programez nimic după-amiază, pentru că atunci e timpul meu cu cei mici. Dintre toate cele pe care le-am putea oferi copiilor noștri, timpul nostru e cel mai valoros. Și, ca orice părinte, nu vreau să pierd momente importante din viața lor. E greu, e obositor, mai ales că nu avem ajutoare, dar aceasta este alegerea noastră. Așadar, avem mai puțin timp pentru noi doi, deloc pentru mondenități, pentru că eu cred că e important să fim cu ei cât de mult se poate.

Care sunt cele mai valoroase lucruri despre parenting pe care le-ai învățat de la invitații tăi și pe care le pui în aplicare în propria familie? A fost un invitat anume care te-a inspirat în mod deosebit în modul în care îți crești copiii și cum?

De la fiecare invitat am avut ceva de învățat, și am avut bucuria multor întâlniri care m-au inspirat. Dar, uite, aș menționa în mod special episodul recent cu Dr. Shefali. Am citit cărțile ei de parenting, cred și aplic multe dintre învățăturile ei, și a fost o onoare să o vorbim cu ea pentru acest episod din „Părinți CuMinți”.

Care crezi că sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă părinții în zilele noastre? Dar mămicile care se întorc la birou după concediul de creștere a copiilor și care, poate, se simt copleșite de responsabilitățile de mămici cu normă întreagă și de angajate full time?

În ceea ce îi privește pe copii, cred că pericolul e în adolescență, și cred că ia forma internetului la liber, dependenței de jocuri și consumul anumitor substanțe. Iar ca să-i ferim de aceste tentații, trebuie să clădim o relație bazată pe încredere și sinceritate, să ne cunoaștem copiii, să FIM acolo, pentru ei. În plus, trebuie să le vorbim despre aceste pericole, pe înțelesul lor, încă de când sunt micuți.

Cât despre mamele care se întorc din concediul de creștere a copilului, știu că e extrem de greu. Mai ales în România, unde, uneori, femeile sunt nevoite să accepte, la întoarcere, condiții de salarizare inferioare, altele își pierd jobul - revenirea din concediu este ca o „pedeapsă” pentru multe mame. Iar ca să le ajutăm, trebuie să știe că nu sunt singure, ba chiar i-aș ruga pe colegii acestor proaspete mame să le încurajeze. Nu e ușor să vii la job după o noapte de nesomn sau când știi că cel mic e acasă, bolnav.

Este diferită copilăria copiilor de azi comparativ cu cea a copiilor de altădată? Cum am putea totuși noi, părinții moderni, să le-o facem să fie veselă și fericită în condițiile unei lumi din ce în ce mai digitalizate?

Da, noi petreceam mult mai mult timp afară, alta era dinamica jocului. Eram singuri, cu cheia la gât, și cred că acest lucru ne-a făcut să fim independenți, să ne desprindem mai ușor, să găsim mai repede soluții. Eu caut mereu să petrecem mult timp în natură, în vacanțe nu există televizor și nici ei nu cer să se uite la desene. Ana și Vlad nu au acces la telefon (au 7 și 5 ani) și îmi doresc să prelungesc treaba asta cât de mulți ani pot. Știu că, la un moment dat, va deveni frustrant pentru ei, dar pentru dezvoltarea lor e mult mai bine așa, fără ecrane.

Ce strategii adopți atunci când vine vorba de implementarea tehnologiei în viața copiilor tăi și de o comunicare sănătoasă cu ei?

Mi-am propus ca măcar până pe la 12, 13 ani să nu le luăm telefoane. E o chestiune unde nu vom negocia, chiar dacă, în alte momente, părerea lor este importantă. În dinamica familiei noastre, sunt aspecte unde decizia le aparține, altele unde discutăm deschis și luăm decizia la nivel de grup - dar, bineînțeles, pentru că suntem părinții lor, sunt multe momente când deciziile sunt doar la noi. Însă, pe măsură ce vor crește, îi vom include în din ce în ce mai multe discuții, pentru că perspectiva lor este importantă pentru noi, dar și pentru că vrem să-i încurajăm să-și dezvolte gândirea critică și simțul responsabilității.

Care sunt acele lucruri pe care un părinte NU ar trebui să le spună niciodată copilului? Care sunt acele lucruri pe care ar trebui să le spună mai des?

În parentingul conștient, nu există pedepse, dar asta nu înseamnă că nu trebuie impuse limite și reguli. Noi le avem scrise pe perete, în bucătărie. Și le recitim de câte ori este nevoie. Și comunicăm - vorbim mult, mult.

Și, mai ales, iubire. Copiii se cresc cu iubire.

Care sunt convingerile personale după care te lași ghidată în viață și ce valori dorești să le transmiți copiilor tăi?

Sunt un om corect și onest, iar acestea sunt cele mai importante aspecte pe care sper să le aibă în vedere, în viața lor. În plus, am o disciplină și o etică a muncii pe care mi-aș dori să ajungă și la ei, pentru că îi va ajuta în multe circumstanțe. Pentru copii, părinții sunt primele referințe și exemple, iar atât eu, cât și soțul meu, încercăm cât mai des să le arătăm Anei și lui Vlad că este important să-ți păstrezi valorile, chiar și atunci când circumstanțele fac ca acest lucru să fie dificil.


Sunt redactor Garbo de ceva timp (probabil o crâmpeie în infinitatea universului) și o mică parte din identitatea mea se regăsește și în această căsuță virtuală a lucrurilor frumoase. Am absolvit Facultatea de Litere și...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri