16 Februarie 2024 publicat în Lifestyle 17 share-uri

În umbra Carpaților, acolo unde legenda se împletește cu realitatea, Transilvania așteaptă să fie descoperită. Ea nu este doar o destinație turistică; aici, oamenii încă mai trăiesc în armonie cu natura, iar ospitalitatea lor este caldă și autentică. Fiecare privire din ochii localnicilor spune o poveste, fiecare zâmbet este o invitație la a descoperi mai mult.

În rândurile care urmează, îți propunem cinci argumente pentru o vacanță în aceste locuri minunate, bine știind că fiecare pas pe pământul Transilvaniei este o călătorie în timp, o căutare a rădăcinilor și a frumuseții autentice.

1. Ospitalitatea localnicilor

Vestiți pentru buna primire a vizitatorilor, transilvănenii doresc să le ofere musafirilor vremelnici găzduire în spații originale, renovate cu grijă și dotate cu tot confortul.

Casele vechi, renovate, oferă locatarilor de vacanță parfumul vremurilor trecute, dar și comoditățile moderne, menite să asigure o ședere plăcută și o experiență pe care cu greu ai putea-o găsi altundeva.

Oferta este generoasă: poți alege o locuință pe crestele munților, într-un sătuc sustenabil, câteva nopți petrecute într-o căruță cu coviltir, dar echipată modern, case minunat renovate pentru cazare Cund, pe valea Târnavei Mici, sau un popas într-un dom inedit, aflat pe malul lacului.

2. Gastronomie de excepție

Bucătăria Transilvaniei este o călătorie în sine, o poveste depănată de arome și gusturi autentice, în care se amestecă în mod fericit influențele maghiare, săsești și românești.

Diversitatea culturală și bogatele resurse alimentare locale au dat naștere unor mâncăruri care fac deliciul gurmanzilor, indiferent de naționalitatea lor.

Ar fi, poate, îndeajuns să pomenim de pârjoalele cu usturoi - o explozie de arome -, varza à la Cluj, de influență germană, brânza de Năsal, minunata variantă locală a camembert-ului, papanașii cu smântână și dulceață sau friptura de Turda din carne de mangaliță, frăgezită în lapte.

Vestite sunt și vinurile transilvănene: Jidvei, cu aromata sa Fetească Albă sau Eiswein - vin dulce, obținut din struguri peste care a trecut gerul -, Riesling de Vinea, Sauvignon Blanc de Lechința sau Chardonnay de Ciumbrud.

3. Castele ca-n povești

Castelele Transilvaniei, ca niște străji ale timpului, te poartă într-o călătorie prin epoci de mult apuse și îți dezvăluie povești fascinante.

Cu o istorie de peste 600 de ani, împodobit cu mobilier, arme și armuri medievale, castelul Bran, aflat în posesia familiei de Habsburg, străjuiește pasul Rucăr-Bran și oferă vizitatorilor o perspectivă asupra istoriei Transilvaniei.

Supranumit cândva „Versailles-ul Transilvaniei”, datorită arhitecturii și grădinilor, castelul Bánffy din Bonțida este gazda unor evenimente culturale anuale de marcă, iar castelul Teleki își fascinează vizitatorii cu parcul său cu statui alegorice și arbori rari.

Nu trebuie ocolit nici castelul Corvinilor, prima cetate construită la Hunedoara, reprezentativă pentru arhitectura militară și civilă de inspirație franceză.

4. Biserici fortificate

Cu rol important în istoria națională, bisericile fortificate din Transilvania sunt adevărate bijuterii arhitecturale și mărturii ale istoriei tumultoase a acestei regiuni. Turnurile înalte și zidurile de apărare stau mărturie despre timpurile când localnicii se refugiau aici din calea invaziilor, dar și despre rolul credinței în viața comunității.

Sunt cunoscute și apreciate bisericile fortificate din Biertan - intrată în patrimoniul cultural UNESCO -, Prejmer, Saschiz sau Câlnic. La Viscri, biserica evanghelică fortificată, aflată și ea în patrimoniul UNESCO, beneficiază de grija regelui Marii Britanii, care și-a stabilit una dintre reședințele de vacanță în acest sat transilvănean, păstrător de tradiție și cultură națională.

5. Peisaje de basm

Când pășești în Transilvania, ești ca un călător în timp, într-un peisaj desprins din povești și legende, cu sate ascunse, dealuri înecate în flori și verdeață și case trainice, construite în manieră germană.

Vârfurile înzăpezite, crestele ascuțite și lacurile glaciare ale munților Făgăraș, denumiți și „Alpii Transilvaniei”, creează un peisaj spectaculos, iar traseele de drumeție din această zonă sunt ideale pentru cei pasionați de natură și aventură.

Indiferent că alegi să străbați Cheile Bicazului, cu defileul lor strâmt, sa cercetezi peștera Scărișoara sau să te relaxezi pe malul lacului Sf. Ana, ținuturile transilvănene au întotdeauna ceva de oferit vizitatorilor autohtoni sau celor de pe alte meridiane.

În 2024, lasă-te purtat de farmecul acestei minunate zone și descoperă autenticitatea care te va încânta și surprinde. Aici, legenda se împletește cu realitatea, fiecare colț de peisaj ascunde o poveste, iar Transilvania te așteaptă cu brațele deschise, dornică să-și dezvăluie frumusețile și tainele.

Sursa foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri