21 Iulie 2023 publicat în Lifestyle 25 share-uri

Laptele vegetal a apărut ca o alternativă pentru laptele de origine animală, mai ales pentru a ajuta persoanele care au diferite alergii, intoleranță la lactoză sau alegerea proprie de a evita produsele care provin de la animale.

Laptele vegetal se obține din semințe sau nuci prin hidratare și procesare în blender cu o cantitate suficientă de apă, ca mai apoi laptele să fie strecurat cu ajutorul unei site. Acesta este bogat în substanțe nutritive și lipsit de grăsimi animale și colesterol, este plin de vitamine, minerale și fibre, conține antioxidanți și nu conține hormoni sau antibiotice. Valorile nutriționale ale laptelui vegetal diferă în funcție de ingredientele din care acesta este obținut. În cele ce urmează vei afla care sunt cele mai populare tipuri de lapte vegetal și care sunt beneficiile acestora asupra organismului.

Laptele de soia

Este cel mai cunoscut și cel mai vechi tip de lapte vegetal și se obține din boabele de soia hidratate. Laptele de soia conține cantități mari de proteine, grăsimi, carbohidrați, fibre, vitaminele A, B, C, D și E în diferite concentrații. Laptele de soia este bogat în antioxidanți cu beneficii asupra sănătății pielii, contribuie la sănătatea inimii, ajută la reducerea nivelurilor crescute de trigliceride sau colesterol și la reducerea inflamațiilor din organism. Dacă îți dorești să scazi în greutate, laptele de soia poate fi de ajutor, având un conținut mult mai redus de zahăr decât cel de origine animală, fiind ideal în procesul de slăbire.

Laptele de migdale

Laptele de migdale nu este la fel de hrănitor ca laptele de vacă, însă, majoritatea sortimentelor pe care le găsim în comerț au un adaos de vitamine și minerale (fiind îmbogățit cu proteine, calciu, vitaminele D și B12), așadar poate avea și acesta o valoare nutritivă destul de mare. Printre beneficiile consumului de lapte de migdale se numără: un conținut scăzut de calorii, ajutând la pierderea în greutate, conținut scăzut de zaharuri, deci nu crește valoarea glicemiei, este bogat în antioxidanți care protejează împotriva stresului oxidativ, conținut ridicat de vitamina E care ajută la regenerarea pielii și o menține sănătoasă. De asemenea, el poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale și la promovarea sănătății generale a inimii si are un conținut mare de vitamina B care ajută la întărirea unghiilor.

Laptele de ovăz

Este una din cele mai populare alternative pentru laptele de vacă și se poate utiliza nu doar în alimentație, dar și pentru tratarea mai multor afecțiuni dermatologice (combate mâncărimile, dermatita și eczemele), dar și în dietele de slăbire. Laptele de ovăz ajută la curățarea arterelor, scade nivelul de colesterol, stabilizează glicemia, creând senzația de sațietate, reduce tensiunea arterială, îmbunătățește performanța fizică și calitatea somnului, reduce riscul de cancer de colon deoarece inhibă acumularea de substanțe toxice în intestine.

Laptele de cocos

Laptele de cocos este un superaliment care îmbunătățește sănătatea, dar poate fi utilizat și în bucătărie și cosmetică, având o mulțime de beneficii și proprietăți. Laptele de cocos este bogat în calorii, așadar este recomandat să fie consumat în cantități mici. Consumul regulat de lapte de cocos în cantități moderate ar putea avea o serie de beneficii, atunci când este integrat într-o alimentație variată și echilibrată: este benefic pentru sănătatea inimii datorită acizilor grași saturați, conține mult fier fiind perfect pentru persoanele care suferă de anemie, grăsimile sănătoase ajută la slăbire deoarece dau senzația de sațietate, te ajută să îți menții frumusețea și sănătatea părului.

Laptele de orez

Dintre toate tipurile de lapte, de origine animală sau vegetală, laptele de orez este cel mai puțin alergenic deoarece nu conține nici proteină din lapte, dar nici soia sau gluten sau nuci. Consumul de lapte de orez aduce o mulțime de beneficii organismului: nu are colesterol, ajutând persoanele care suferă de obezitate sau diverse probleme cardiovasculare, este bogat în vitaminele B care sunt esențiale pentru organism și buna funcționare a sistemului nervos, conține nutrienți sănătoși pentru inimă, îmbunătățește digestia, protejând flora intestinală și previne îmbătrânirea prematură datorită conținutului de acid para-aminobenzoic.

Laptele de caju

Laptele din nuci caju conține mai puțin de o treime din caloriile laptelui de vacă și jumătate din grăsimile, proteinele și carbohidrații din acesta și este bogat în grăsimi sănătoase și vitamine. Fiind bogat în acizi grași polinesaturați și mononesaturați, poate reduce riscul bolilor de inimă, este bogat în luteină și zeaxantină, care previn deteriorarea celulară a ochilor cauzată de radicalii liberi, este bogat în vitamina K, care este vitală pentru coagularea sângelui, ajută la controlul glicemiei, în special la persoanele care suferă de diabet zaharat și poate ameliora anemia cu deficit de fier. Este excelent în smoothie-uri, se poate folosi la cafea în loc de frișcă sau la prepararea anumitor deserturi.

Este important să menționăm faptul că este recomandat să alegi un tip de lapte vegetal fără prea multe adaosuri, așadar consultă cu atenție eticheta acestora și alege varianta potrivită necesităților tale nutritive dar și stilului tău de viață.

Surse foto: Oksana Mizina /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri