10 ierburi și mirodenii din bucătăria turcească și beneficiile lor pentru sănătate

21 Iulie 2023 publicat în Lifestyle 47 share-uri

Bucătăria turcească urmează tradiţiile culinare otomane. Iar pentru că imperiul otoman a intrat în contact cu multe popoare și culturi, specialităţile turceşti sunt foarte variate cu influenţe atât asiatice, cât şi balcanice. Mirodeniile pe care le folosesc fac deliciul și dau specificul mâncărurilor turcești. Iată cele mai populare ierburi și condimente pe care le poți gusta în preparatele turcești.

1.Chimionul

Denumit și cumin, este un condiment indispensabil în bucătăria turcească. Îl poți găsi în mâncărurile populare de köfte (chiftele) și, în general, în mâncărurile din carne tocată. El este folosit și pentru condimentarea cârnaților sucuk. Printre numeroasele beneficii pentru sănătate, se numără creșterea imunității, facilitarea digestiei, întârzierea îmbătrânirii celulelor și evitarea anemiei.

2.Cimbrul

Este o plantă care crește aproape peste tot în Anatolia, de obicei în zonele de munte. Este folosit des în bucătăria turcească uscat și sfărâmat, la preparatele cu carne, precum ardei umpluti cu carne. În multe zone din Turcia, fermierii își hrănesc vitele cu cimbru pentru a obține, astfel, o carne mult mai gustoasă. Cimbrul nu se limitează doar la mâncare, ci el este adesea consumat sub formă de ceai. Are proprietăți antiseptice și oferă o gamă largă de beneficii pentru probleme, ca hipertensiunea arterială, bolile de inimă și problemele digestive.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Geanta cu aspect împletit integral, din imitație de piele, este în tendințe! 10 modele de genți țesute irezistibile Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

3.Sumacul

Sumacul este un condiment mai acidulat decât o lămâie și folosit foarte frecvent în bucătăria turcească. Cultivat în sud-estul Turciei, sumacul este cules din copaci pitici. Frunzele sunt uscate și măcinate până ajung pulbere. Nu numai că se folosește în cele mai cunoscute mâncăruri (kebab) din Turcia, ci se pune pe salata de ceapă, în chiftele crude și pe ravioli turcești. Sumacul facilitează digestia și echilibrează nivelul zahărului din organism.

4.Rozmarinul

Se obține din frunzele unui copac pitic crescut în Marea Mediterană. Frunza acestui copac are un miros plăcut și este întotdeauna verde. Frunzele sunt folosite atât proaspete, cât și uscate, atât pentru mâncare, cât și pentru producția de medicamente pe bază de plante și produse cosmetice. Se consumă și sub formă de ceai. Rozmarinul este bogat în antioxidanți, vitamine și minerale și are un efect calmant.

5.Fulgii de ardei iute

Fulgii se obțin simplu, prin uscarea ardeiului la soare, înainte de a fi zdrobit. Ei se folosesc la toate tipurile de preparate, de la supe la mâncăruri suculente și sosuri pentru cartofi prăjiți. Considerați și un calmant natural, fulgii de ardei iute întăresc sistemul imunitar datorită conținutului plin de vitamina C.

6.Piperul negru

Piperul negru își adaugă aroma în fiecare fel de mâncare din bucătăria turcească. În general, boabele negre sunt măcinate și folosite ca pulbere. Gustul aromat și amar al piperului negru este utilizat atât în ​​gătit, cât și în etapele de servire. Piperul negru facilitează digestia și arderea grăsimilor datorită efectului său antioxidant și este frecvent consumat de cei care suferă de răceală, deoarece întărește imunitatea.

7.Menta

Menta, cu aroma ei puternică și răcoritoare, este folosită de bucătarii turci în salate, aperitive, băuturi reci, legume umplute (dolma) și diferite tipuri de iaurt. Menta este, de asemenea, un tratament tradițional pentru afecțiunile stomacului și cele respiratorii.

8.Frunza de dafin

Frunzele de dafin sunt un ingredient des utilizat în bucătăria turcească și se folosesc în mâncărurile cu sos de roșii, din carne de pește, vită sau de vânat. În bucătăria turcească, dafinul mai este folosit în „producția” de conserve și murături. Asta pentru că e antiseptic și are un efect preventiv împotriva bolilor.

9.Scorţişoara

O vei găsi la fiecare colț de stradă fie pulbere, fie sub formă de baton. Ea este, adesea, folosită în mâncărurile de orez, cele cu carne de miel și în preparatele cu pui. Tradițional, scorțișoara se adaugă băuturilor, precum boza și salep. Este o sursă de antioxidanți polifenolici, ajută la reducerea colesterolului, contribuie la arderea grăsimilor, reglează tensiunea arterială, crește rezistența corpului și tratează infecțiile fungice.

10.Cuișoarele

Se obțin prin uscarea mugurilor florii de cuișoare. În Turcia, sunt folosite la prepararea compoturilor, prăjiturilor, deserturilor și a ceaiurilor din plante. Cuișoarele sunt puternic antiseptice și folosite în industria farmaceutică de secole. Iar dacă le mesteci ca pe gumă, împrospătează respirația.

Există numeroase motive pentru care bucătăria tradițională turcească este atât de apreciată în lume. Printre ele, sunt combinațiile de ingrediente folosite, tehnicile de gătit și sosurile specifice care transformă chiar și cele mai banale mâncăruri în delicii culinare. Cu toate acestea, elementele cu adevărat magice ale bucătăriei turcești sunt condimentele lor excepționale.

Sursa foto: shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri