16 Noiembrie 2022 publicat în Lifestyle 73 share-uri

Un grup de foști elevi, aflați toți acum în perioada lor de maturitate și așezați la casele lor, cu familiile lor, având o slujba bună sau o carieră înfloritoare, s-au strâns laolaltă pentru a-l vizita pe cel care obișnuia să fie profesorul lor preferat în perioada studenției.

Și-au format un obicei ca din când în când să îl viziteze pe bătrânul profesor care avea o minte sclipitoare, dar și o înțelepciune de viață ieșită din comun și de la care au avut multe de învățat pe parcursul anilor.

În timpul ultimei lor vizite, profesorul s-a scuzat puțin pentru a se duce în bucătărie și a pregăti cafeaua cu care urma să îi servească. S-a întors cu un ibric mare de cafea din care urma să le ofere tuturor delicioasa licoare… doar că a făcut-o într-un mod neobișnuit, iar foștii elevi nu vor uita niciodată această inedită lecție de viață.

Astfel, profesorul a mai adus din bucătărie o tavă frumoasă, plină cu tot felul de cești: de porțelan, de plastic, de sticlă, de cristal, decorate cu argint sau chiar cu aur unele. Unele arătau vechi și ponosite, altele părea scumpe, în timp ce unele erau cești unicat, din colecții rare sau limitate. “Acum serviți-vă voi singuri și turnați-vă cafea în cești”, i-a rugat profesorul, îndemnându-i să se servească cu o cafea tare și parfumată ca o lecție zdravănă de viață…

Foto: shutter_o /Shutterstock

Toți cei prezenți au ales câte o ceașcă care a fost pe gustul lor și și-au turnat din ibric cafeaua aburindă. Pe tavă rămăseseră doar cănile cele mai urâte, crăpate, învechite, ciobite sau cu aspect mai deteriorat. După ce toți s-au așezat pe canapea cu ceașca de cafea în mână, profesorul și-a turnat și el cafea în ceașcă și le-a spus foștilor săi elevi:

“Vedeți voi, dragii mei, v-ați ales cu atenție căștile de cafea după ce le-ați studiat și v-ați uitat bine la ele. Unii dintre voi, inconștient, chiar v-ați grăbit să prindeți primii cea mai bună ceașcă de cafea sau ați tras cu ochiul la ceașca celui de lângă voi pentru a estima dacă a voastră este suficient de bună și de arătoasă. Este mai bună cafeaua băută într-o ceașcă scumpă? Oare nu are același gust ca cea băută dintr-o ceașcă obișnuită? Oare ceea ce ați vrut cu adevărat nu a fost ceașca, ci cafeaua din ea? În realitate, ceașca în sine nu adaugă nicio calitate cafelei, nu o face nici mai bună, nici mai rea.

Da, este normal să vă doriți tot ce este mai bun pentru voi întotdeauna și să încercați să faceți cele mai bune alegeri pentru voi. Dar uneori aceste alegeri vin la pachet cu stres, neliniște și îndoieli dacă ați fi putut decide și mai bine pentru voi.

Dragii mei, viața însăși este asemenea unei cafele bune. Profesia, banii, posesiunile materiale, avuțiile, statutul în societate sunt asemenea ceștilor de cafea. Ele sunt doar instrumente și structuri care conțin și țin laolaltă povestea vieții voastre. Ne ajută să ne trăim viața, dar să nu le confundăm cu viață însăși, ele nu sunt VIAȚA. Tipul de ceașcă pe care îl aveți nu definește și nici nu schimbă viața pe care o aveți, ceea ce sunteți cu adevărat, ceea ce simțiți, ceea ce trăiți în mod autentic și adevărat. Uneori, acaparați de ceașca în sine, uităm să ne bucurăm de conținutul ei delicios și aromat. Savurați cafeaua, nu ceștile.

Și astfel, profesorul le-a oferit încă o dată foștilor săi elevi o lecție de viață. Omul fericit nu este cel care deține lucruri materiale scumpe și multe, ci cel care știe să se bucure de ceea ce are, fie el și puțin. Căci omul fericit, împlinit și cu sufletul liniștit este cel care trăiește simplu și cel căruia îi pasă profund, este cel care iubește din plin, este bun, generos și întotdeauna cu vorba blândă la el.

Poftă bună și o cafea dulce-amară să aveți!

Autor: Anonim

Foto fr si main: lunamarina /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri