Pilda ierbii albastre. De ce uneori este mai bine să taci și să mergi mai departe decât să te cerți (și tot să nu ai dreptate)

19 Aprilie 2022 publicat în Lifestyle 145 share-uri

Nu te certa cu cei care nu au urechi să audă și să înțeleagă, nu vei face decât să îți irosești energia și timpul… 

Povestea spune cam așa… Într-o zi, măgarul și tigrul aveau o discuție în contradictoriu, iar spiritele s-au încins un pic. Se certau în privința culorii ierbii.

“Iarba este albastră”, i-a spus răspicat măgarul tigrului.

“Nu, iarba este verde”, a răspuns indignat tigrul.

“Ba este albastră”.

“Ba nu, este verde”.

Și au continuat să se contrazică pe această temă fără a ajunge însă la o concluzie rezonabilă și la un numitor comun. Amândoi supărați că celălalt nu îi dă dreptate și hotărâți să pună capăt disputei, au decis să fie arbitrați în această chestiune și să ceară și o a treia părere. Prin urmare, s-au dus la Leu, regele pădurii și cel mai înțelept dintre toți.

Au înaintat ei în pădure până când, la un moment dat, ajung la un luminiș. Chiar acolo, în mijlocul regatului animalelor, stând pe tronul sau măreț, domnea Leul. Măgarul a început să strige tare de dinainte că tigrul să poată apuca măcar să deschidă gură: “Alteța voastră, iarba este albastră, nu-i așa?”

Foto: ThereIsNoNe /Shutterstock

“Așa este”, a spus Leul.

Măgarul s-a apropiat și mai repede de judecătorul lor și a continuat: “Alteța voastră, tigrul nu este de acord cu mine, mă contrazice și mă supără. Te rog să îl pedepsești.”

“Bine”, a fost de acord regele pădurii. “Tigrul va fi pedepsit cu 5 ani de tăcere”.

Măgarul a sărit în sus de bucurie. Încântat și mulțumit, pe drumul lui înapoi din pădure, își tot repeta: “Iarba este albastră, iarba este albastră”.

Tigrul și-a acceptat pedeapsa, dar l-a întrebat pe Leu: “Maiestatea voastră, de ce m-ați pedepsit astfel? La urma urmei, iarba este verde, a spus acesta dezamăgit și trist…

“Da, iarba este verde”, i-a răspuns Leul.

“Atunci de ce m-ați pedepsit?”

“Hotărârea de a te pedepsi nu a avut nicio legătură cu faptul că iarba este verde sau albastră. Ai fost pedepsit fiindcă nu este posibil ca o ființă inteligentă și curajoasă ca tine să își irosească timpul dezbătând cu un măgar dacă iarba este verde sau albastră și pe deasupra să și vină să mă deranjeze și pe mine cu această întrebare.

Morala acestei pilde? Nu vă angajați în certuri sau discuții care nu au sens și care nu duc nicăieri, încercând să demonstrați un punct de vedere unui interlocutor care nu poate să audă sau nu vrea să înțeleagă ceea ce îi spuneți. Unii nu vor decât să aibă dreptate (sau egoul lor) și să aibă dreptate cu orice preț chiar dacă ceea ce spun sunt inepții sau lucruri aberante, departe de realitate și adevăr.

Pacea minții și liniștea sufletului valorează infinit mai mult decât să îți irosești energia și resursele bătând la uși închise, încercând să explici lucruri celor care nu sunt dispuși să le audă.

Nu îți face iluzii că dovezile sau argumentele bine fondate ar ajuta cu ceva. Ar nega realitatea și în acest caz fiindcă sunt atât de orbiți de ei înșiși și de egoul lor, încât singura lor dorință este aceea de a avea dreptate chiar dacă nu este corect sau adevărat. Fiindcă se mulțumesc cu victoria iluziei convingerilor lor.

“Nu te certa niciodată cu oamenii proști. Te vor trage în jos la nivelul lor și apoi te vor bate cu experiență.” Mark Twain

Acolo unde ignoranța strigă tare, inteligența merge mai departe.

Autor: Anonim

P.S. Această fabulă circulă pe internet în diverse forme. Nu se cunoaște cu exactitate autorul sau unde a fost publicată pentru prima oară.

Foto fr si main: mustafa kocabas /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri