22 Noiembrie 2018 publicat în Lifestyle 97 share-uri

Află din acest articol care sunt cele mai frecvente semne timpurii ale sarcinii.

Primele simptome ale sarcinii apar în perioade diferite și sunt experimentate diferit de fiecare femeie. Cu toate acestea, există mai întâi câteva semne ale sarcinii care se pot manifesta înainte chiar de întârzierea menstruației.

Dacă ești tipul nerăbdător, află din acest articol care sunt cele mai frecvente semne timpurii ale sarcinii. Deja ai experimentat câteva? Poate că este timpul să mergi la farmacie pentru a lua un test de sarcină sau pentru a programa o întâlnire cu medicul ginecolog.

Dr. Silviu Istoc, șef secție obstretică-ginecologie în cadrul spitalului Medicover, îţi prezintă care sunt semnele la care trebuie să fii atentă, în încercarea de a nu confunda semnele timpurii ale sarcinii cu sindromul premenstrual.

Dr. Silviu Istoc: Semnele timpurii ale sarcinii

Sâni dureroși

„Sânii pot fi extrem de dureroși chiar la o săptămână sau două după concepție. Corpul produce atât de mult estrogen și progesteron la începutul sarcinii încât glandele mamare încep deja să crească. Această creștere a hormonilor din corp determină sânii să rețină mai multe lichide și să se simtă sensibili la atingere, senzație de durere sau sensibilitate ca cea normală a sindromului premenstrual”, explică dr. Silviu Istoc. 

Crampe abdominale și dureri de spate

Multe femei găsesc aceste simptome timpurii comune ale sarcinii ca fiind simptome ale sindromului premenstrual. De fapt, aceste senzații sunt cauzate de modificări hormonale și de creșterea în volum a uterului. Când vine vorba de crampe abdominale, acest semn de sarcină este de fapt declanșat de implantare - când oul fertilizat se atașează la peretele uterin. Uterul se poate extinde puțin acum (de aici crampele) pentru a se pregăti pentru extinderea sa masivă în următoarele nouă luni.

Sângerarea cauzată de implantare

Dacă observi că „menstruația” pare mai scurtă sau diferită de cea obișnuită, poate fi un semn de sarcină. Când ovulul fertilizat se implantează în mucoasa moale a uterului, la aproximativ șase până la 12 zile după concepție, s-ar putea să apară sângerări vaginale care nu sunt cantitative și care nu durează atât de mult ca o menstruație normală. Acest lucru este inofensiv, dar dacă bănuiești că poți fi însărcinată, anunță medicul dacă experimentezi acest simptom.

În primul trimestru de sarcină, orice sângerare ar trebui să fie evaluată de către medic pentru a diagnostica un posibil avort spontan, o sarcină ectopică sau anumite tipuri de infecții. Sângerarea datorată implantării este un fel de diagnostic de excludere.

Oboseală

„În primele câteva săptămâni, corpul depune un efort consistent non stop pentru a susține sarcina, iar oboseala este un răspuns normal. Progesteronul suplimentar produs după concepție determină creșterea temperaturii bazale a corpului, ceea ce, la rândul său, contribuie la o lipsă de energie, în timp ce inima pompează și mai repede, deoarece trebuie să furnizeze oxigen suplimentar uterului; și asta te poate face să te simți extenuată și obosită”, explică dr. Silviu Iștoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.

Ce ar trebui să faci dacă experimentezi aceste stări de lipsă a energiei? "Ia din timp vitamine prenatale, adoptă o dietă sănătoasă, bea o cantitate mare de fluide pentru a menține tensiunea arterială la niveluri normale și odihnește-te când poți", spune dr. Silviu Iștoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.

Închiderea la culoare a areolelor

Sânii tăi arată puțin diferit în aceste zile? Hormonii de sarcină afectează, de asemenea, activitatea melanocitelor sau a celulelor din mameloane responsabile pentru culoarea lor. Femeile mai închise la culoare nu pot observa acest lucru decât mai târziu în timpul sarcinii - în jur de 10 săptămâni ale sarcinii.

Greaţă

În timp ce greața de dimineață afectează până la 85% din femeile însărcinate - probabil că nu va apărea timp de câteva săptămâni, unele femei pot resimții senzația de greață mai subtilă, în special greața de mișcare, ca simptom timpuriu al unei sarcini. Această senzație poate începe la aproximativ două săptămâni după concepție.

„Progesteronul provoacă multe încetiniri ale organismului. Aceasta include procesele digestive, uneori având ca rezultat constipație sau indigestie. Din moment ce stomacul nu se golește cât de repede se întâmplă în mod normal, crede că consumăm prea mult și vrea să ne opreascăîntr-un fel - fie în intestin, fie în gură. Greața este, de asemenea, legată de gonadotropina corionică umană (HCG), un hormon care poate fi detectat în sângele sau urina mamei, chiar înainte de o menstruație întârziată. Cu cât este mai mare nivelul de HCG (ca și în cazul gemenilor), cu atât viitoarea mamă se va simții mai rău”, spune dr. Silviu Iștoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.

Dacă te lupți cu senzația de greață, ghimbirul și lămâia pot fi liniștitoare. Adresează-te medicului și cere informații despre suplimentele speciale de vitamina B6 care pot atenua greața.

Balonare

Nu poți intra în acei blugi mulați? Nivelele de progesteron crescute încetinesc sistemul digestiv și pot face burtica să se simtă mai umflată decât de obicei. Acest lucru se întâmplă și în timpul sindromului premenstrua, dar balonarea se oprește atunci când apare menstruația, determinând scăderea nivelului de progesteron. Dacă balonarea nu dispare și menstruația nu își face apariția, începe să urmărești ca liniuța testului de sarcină să devină roz.

Urinare frecventă

S-ar putea să credezi că urinarea frecventă vine mai târziu, când bebelușul apasă pe vezica urinară, dar o creștere a pauzelor de toaletă începe uneori mai devreme. Nu numai că uterul care se umflă poate exercita o presiune asupra vezicii, dar fluxul de sânge suplimentar către rinichi (care începe imediat după concepție) îi determină, de asemenea, să producă mai multă urină. Nu există multe de făcut în legătură cu aceasta, dacă urinarea frecventă nu este însoțită de arsuri, urgențe sau alte semne de infecție.

Există destule semne timpurii ce pot anunța o sarcină chiar înainte ca menstruația să întârzie. Desigur, acestea pot fi confundate foarte ușor cu sindromul premenstrual, tocmai din acest motiv este important să aștepți menstruația și, dacă aceasta nu apare, să îți informezi medicul.

Supranumit şi doctorul care salvează vieţile nenăscute, Silviu Istoc este șef de secție Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetala şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă şi la Clinica ProVita.

Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoşi; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenţii chirurgicale noninvazive, dintre care unele foarte dificile.

Mai multe detalii, poţi citi pe www.drIstoc.ro şi pe pagina de Facebook: www.facebook.com/DrSilviuIstoc

Foto homepage: Shutterstock/ 10 FACE


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri