Primii bucatari ai lumii nu gateau in paradis. Spatiile lor de lucru nu erau nici comode, nici dotate cu tehnologie de ultima generatie, care sa intretina focurile elanelor creative. Din contra, arta gatitului s-a nascut in cele mai neglijabile conditii.

Bucataria. Un tron exilat

De o parte a zidului, rupte de restul locuintei, fierbeau in zarva de la ora cinei tocanele in oale adanci de cupru, cu ceata de arome care se lasa grea si ispititoare peste mesenii infometati si spiritele incinse ale bucatareselor angajate in lungi sesiuni de stranuturi (va amintiti de scena piperului din Alice in Tara Minunilor?).

Mobila din bucatarii trebuia sa respecte doua criterii fundamentale: sa fie practica si durabila. Pe harta domestica, coordonatele ei apartineau unui centru exilat. Din moment ce mancatul-in-oras se facea doar la ocazii speciale, bucataria era esentiala in viata de zi cu zi a familiei.

Dar domnia condimentelor importate pe Drumul Matasii, a focurilor aprige, a bucatareselor inflacarate si a retetelor cu savoare aristocrata incepea in afara granitelor domestice.

Distanta pe care mancarurile o parcurgeau din incinta de gatire pana in sala de cina trebuia sa numere atatia pasi incat sa se topeasca orice urma de miros sau zgomot- inconveniente care ar fi periclitat o seara reusita si chiar buna reputatie a gazdei.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! A contat cine a zbierat mai tare Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile

Pana si in casele familiilor cu venituri mai mici, bucataria era pe nedrept impinsa in spatele curtii, laolalta cu cotetul gainilor si grajdurile animalelor.

In timp, acest laborator de testare a retetelor s-a scuturat de proasta reputatie, s-a desprins din casta de jos a ierarhiei gospodaresti si a ajuns, in secolul 21, un hub care reuneste toate aspectele vietii de familie si pentru care investitia in lux si confort nu este niciodata suficienta.

Cum a ajuns aceasta Cenusareasa a gospodariei sa se vada impodobita cu frigidere de ultima tehnologie, cuptoare electrice cu functii integrate, putere de ardere de peste 3000w si tehnologie Al Saselea Simt, hote pentru expulzarea mirosurilor vulgare (destule nasuri victoriene s-au descentrat anatomic in sensibilitatea lor senzoriala) si masini de spalat vase?

Istoria regasita a aparatelor casnice

Cand un cuptor cu microunde cantarea cat o motocicleta

Nici o bucatarie nu merita aceasta titulatura daca in ea nu se regaseste o sursa de incalzire, fie ea flacara sobei, carbunele din vatra, gazul din cuptor sau scanteia electrica din plita moderna?

5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu! MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

Agentii de preparare a mancarii prin ardere s-au succedat de-a lungul firului revolutiei industriale in diferite etape de popularitate (carbunele se folosea cu preponderenta inainte de sfarsitul secolului 19, cand gazul l-a detronat, instituind un monopol centenar pana la aparitia in bucatarie a curentului electric, in anii 90).

Daca la integrarea sursei de incalzire in bucatarie a contribuit ingenuitatea umana, inventia cuptorului cu microunde, in schimb, are o poveste cu date precise.

Inainte ca experimentul boabelor de porumb sa demonstreze ca radiatiile electromagnetice dintr-un spectru de microunde pot agita moleculele astfel incat porumbul de floricele sa se gateasca la foc rapid si sa explodeze in popcorn, fizicienii britanici lucrau la un tub de microunde numit magnetron. Functia lui, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, se afla in zona instalatiilor radar.

Canapea fixă sau extensibilă: cum faci alegerea corectă? Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

In 1945, Dr. Percy Spencer, un inginer american, a descoperit accidental ca batonul lui de ciocolata s-a topit in totalitate in timpul experimentelor cu un magnetron.

Primul cuptor cu microunde pus la vanzare a fost botezat, nu tocmai imbietor, Radarange. Cantarea 340 de kilograme, la 1,8 m inaltime intrecea pana si frigiderele si, la un consum de 3000 W, anunta sa fie un energofag electrocasnic de toata frumusetea.

Cand preturile au scazut de la 5000 de dolari in 1947 pana la 500 de dolari, douazeci de ani mai tarziu, cuptoarele cu microunde si-au ocupat locul de cinste pe linia de productie a lumii.

Cum frigiderul lui Einstein a tinut Razboiul Rece

A fost odata ca niciodata o lume fara frigidere. Lumea de dinaintea anului 1755- cand profesorul englez William Cullen obtine primele franturi de gheata intr-un container inchis- pare intr-atat de innegurata incat vrem sa credem astazi ca era pre-frigider nu a existat decat in legenda.

Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi Sute de români au cumpărat vechime la pensie în rate. Cât este valoarea pe o lună și cine poate achita retroactiv Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!  

Cum altfel isi pastrau oamenii carnea de Craciun proaspata peste an? Cum se tinea mucegaiul departe de parmezanul pentru paste si berea rece pentru ora cinei?

La aceasta dilema a incercat sa gaseasca o solutie James Harrison, un tipograf scotian emigrat in Australia. Observand accidental, in timp ce curata metalul masinii de turnat litere, ca eterul raceste pe masura ce se evapora, scotianul a vrut sa implementeze aceeasi tehnologie ca sistem de racire pentru berea australiana.

Principiul functiona, dar la preturi mult mai ridicate decat transportul de blocuri de gheata de peste Ocean, din America. Au mai trecut patru decenii pana cand primul frigider si-a ocupat locul in gospodarie. Inventia isi facuse loc in comert, dar prematur.

Cu o eticheta de 714 dolari, era mai scump decat un automobil Ford si inregistra atatea decese cate accidente de trafic rutier. Gazele care intretineau motorul sistemului de racire erau toxice.

Detergentul Perwoll Renew, într-o nouă formulă, mai performantă și mai sustenabilă Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Izolația termică a casei - o necesitate pentru confort și economie!

Folosirea freonului (un gaz incolor, neinflamabil si non-toxic pentru oameni, dar nociv stratului de ozon) a salvat frigiderul de la un esec istoric si a incalzit inimile oamenilor pentru achizitionarea pe scara larga.

Aparatul casnic a devenit atat de popular incat nici Albert Einstein nu a rezistat tentatiei de a-si arunca privirea de geniu asupra noii tehnologii de congelare a alimentelor.

Fizicianul si-a patentat propria inventie – un frigider care nu necesita energie electrica- si a vandut brevetul firmei Electrolux, investind banii astfel obtinuti intr-un experiment pe masura personalitatii sale bombastice- proiectul Manhattan, sau primele scantei ale bombei atomice.

Si astfel, pentru ca istoria are un ciudat simt la umorului, Einstein a reusit sa raceasca mai mult decat o sticla de bere. Arma lui nucleara a inghetat o jumatate de secol intr-un razboi rece care nu a expirat nici pana in zilele noastre.

5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri