1 Februarie 2016 publicat în Lifestyle 41 share-uri

Yoga City este prima platforma dedicata comunicarii si promovarii studiourilor, instructorilor si practicantilor de Yoga din Bucuresti si din Romania, in special, dar si a modelelor similare internationale. Cu o componenta educativa, platforma intentioneaza sa puna impreuna specialisti si practicanti de Yoga.

Un proiect inca la inceput de drum, dar care se bucura deja de notorietate, Yoga City este rezultatul unui brainstorming dintre Laura Calin si Mia Munteanu. Cu cele doua am stat de vorba pentru a afla mai multe despre proiectul lor, despre pasiunea lor pentru yoga cat si despre cultura Yoga in Romania.

Garbo.ro: Care este povestea proiectului? Cum v-a venit ideea de a crea Yoga City?

Mia: Aveam probleme cu faptul ca stau prea mult la birou, iar alte forme de miscare ma solicitau foarte mult.
Laura: Asa ca i-am propus Miei sa se apuce de Yoga.
Mia: Laura m-a luat la prima sedinta de Ashtanga Yoga si mi-a placut.
Laura: I-a placut atat de mult ca acum numai despre asta vorbeste.
Mia: Si intr-o zi i-am zis Laurei ca ar trebui sa facem ceva impreuna.
Laura: Evident si eu ma gandeam la asta deja.
Mia: I-am propus sa construim o platforma dedicata practicii Yoga.
Laura: Un proiect pe care il aveam deja pe foaie.
Mia: Aproape aceeasi foaie pe care o aveam si eu.
Laura: A fost un moment ciudat, amandoua aveam aceeasi idee, acelasi plan si voiam sa facem acelasi lucru in acelasi timp, in mod normal primele intalniri sunt de brainstorming creativ, a noastra a fost de impartire task-uri, fiecare stia deja ce are de facut, insa fara sa vorbim una cu cealalta.
Mia: Eu zic ca a fost dragoste la prima vedere.
Laura: Si eu am zis ca trebuie sa construim un oras mai sanatos si sa ne implicam activ in asta.
Mia: Asa a aparut Yoga City.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

Garbo.ro: Cum ati descrie comunitatea celor care practica Yoga in Romania?

Mia: Este o comunitate foarte mica, dar in crestere, oamenii au inceput sa fie din ce in ce mai atenti la ce aleg sa consume, sa cumpere. Au inceput sa caute alternative de alimentatie si de miscare, iar printre alegerile lor de zi cu zi, acum este si “vreau sa ma apuc de Yoga”.
Laura: In plus, miscarea Yoga a inceput sa capete vizibilitate in acest an, este un an al trendurilor sanatoase in Romania. Observam din ce in ce mai multi oameni interesati de practica Yoga. Majoritatea vin din medii corporatiste si din industriile creative.

Garbo.ro: Este Yoga un sport sau un stil de viata? Ce este pentru voi?

Mia: Yoga nu este un sport, la Yoga nu poti sa castigi, nu exista competitie, nu exista adversari si nici scor sau clasament. Pentru mine este o ecuatie de echilibru: alinierea corpului si a mintii cu ajutorul posturilor, a tehnicilor de respiratie si a meditatiei.

Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan

Laura: Adica Yoga nu este doar un set de posturi complicate si bizare pe care le practici la sala si nu este nici cadrul ala clasic de film cand cineva sta in Lotus si pare ca leviteaza. Yoga nu este ceea ce vedem la televizor, pentru ca adevarata practica Yoga nu o sa fie niciodata la televizor. Pentru mine inseamna aliniere si armonie, o relatie intre minte si corp. Pentru a construi aceasta relatie este nevoie de implicare, dedicare si timp. Nu poti fi bun la Yoga asa cum poti fi bun la innot sau la baschet. De aceea, Yoga nu este un sport.

Garbo.ro: Cum v-a schimbat viata exterioara si interioara Yoga? Ce stil ati ales?

Mia: Once you go Yoga, you never go back. Am inceput cu Ashtanga Yoga, un stil dinamic de Yoga. Primul set de posturi din practica Ashtanga se concentreaza pe organele interne, ajutand astfel corpul sa elimine lucrurile de care nu are nevoie si acesta intra intr-un proces de detoxifiere. Inevitabil corpul cere mai multa apa, mancare mai usoara, somn adanc. O practica sustinuta influenteaza stilul de viata. Schimbarile au venit natural, nu am fortat nimic. Am inceput sa imi doresc mai mult aer, mai multa apa, o alimentatie echilibrata, mai mult timp pentru mine. Am taiat de pe lista obiceiurile nocive si am facut loc unor noi obiceiuri sanatoase.

Laura: Schimbarea este un proces, nu un obiectiv pe care il stabilesti de pe o zi pe alta. Majoritatea oamenilor aleg sa faca schimbari rapide: vreau sa slabesc luna asta 5 kg, vreau sa cresc masa musculara in urmatoarele 3 luni, vreau sa tin regim, dar odata atins un obiectiv, deseori observam cum se intorc la vechiul stil de viata. Aceste atitudini si decizii socheaza corpul si mintea si produc dezechilibre de tot felul. Atunci cand am decis sa devin vegetarian, nu a fost ceva ce s-a intamplat peste noapte. Imi doream o versiune mai buna a mea, nu doar sa renunt la carne. Aceasta schimbare a fost si este in continuare un proces cu mine: de la 1 ora de Yoga pe saptamana la 3, de la zahar la fructe proaspete si karob, de la orez la quinoa. E important sa faci schimbari mici, dar sustinute. Natural, in timp, am devenit o versiune mai buna a mea. Am ales sa fac pasi mici pe termen lung.

Yoga City, adica Mia si Laura, nu practica un singur stil de Yoga: alegem clasele de Yoga in functie de nevoile pe care le avem. Ashtanga atunci cand avem energie, Nirvana atunci cand suntem obosite si avem nevoie de relaxare, Hot Yoga atunci cand vrem detox, Vyniasa Flow atunci cand cautam echilibru si stabilitate.

Garbo.ro: Care sunt avantajele practicii Yoga?

Practica Yoga are multe avantaje, vom enumera dintre toate acestea doar 3:

1. Corpul si mintea inteleg miscarea

Mia: Spre diferenta de alte forme de miscare care bruscheaza si solicita corpul, practica Yoga este una atenta, intensa si blanda in acelasi timp.

Instructorul ajusteaza fiecare postura. Un instructor bun are cunostinte de anatomie si observa momentele in care un student este incordonat sau respira sacadat si stresat. Acestea sunt momentele in care el intervine si ajuta studentul sa intre corect intr-o asana.

Asa ca, unul dintre avantajele acestei practici este ca te antrenezi corect. O practica corecta nu solicita muschii, spatele, soldurile ci gaseste un echilibru intre efort si relaxarea de care are nevoie corpul ca sa asimileze miscarea si schimbarile.

Laura: Lucru pe care nu putem sa il spunem despre mersul la sala sau alte forme de miscare pe care alegem sa le facem, dar fara sa le intelegem si fara sa fim atenti la felul in care executam anumite miscari. Greselile de practica in antrenament pot avea consecinte imediate sau pe termen lung: intinderi, dureri lombare etc.

2. O postura frumoasa

Mia: Avem o viata agitata. Incepem diminetile cu sedinte lungi, petrecem peste 8 ore in fata calculatorului cu spatele incordat si corpul “peste tastatura”, mancam pe birou, nu avem timp pentru miscare si relaxare. Cand a fost ultima oara cand ati mers la o sedinta de masaj? Sau de meditatie?

Yoga aseaza corpul vertebra cu vertebra. O buna aliniere sustinuta prin meditatie, relaxare si respiratie, ne ajuta sa intelegem cum functioneaza corpul nostru si sa lucram corect cu acesta. In practica Yoga gasim multe asane de aliniere, echilibru si stretching. Ai sa descoperi ca lucrezi toate grupele de muschi si, uneori, dupa un antrenament mai solicitant se intampla sa te doara unii muschi pe care nici macar nu stiai ca ii ai.

3. Fitness pentru creier

Laura: E atat de simplu sa lucram cu corpul, atat de greu sa lucram cu mintea, asa-i? Uitam ca trebuie sa ne antrenam si creierul, nu doar corpul.

Scopul meditatiei este renuntarea la implicarea activa a mintii, adica sa lasi gandurile sa zboare fara sa incerci sa le controlezi si bineinteles fara sa le judeci: cuvinte, idei, imagini. Pare simplu, dar nu este. Meditatie = fitness pentru creier.

In plus, exercitiile de respiratie din timpul meditatiei hranesc corpul cu oxigen, eliberam dioxid de carbon, stimulam nervul vag – iar cand acest lucru se intampla este inevitabil sa nu devenim mai calmi, mai putin anxiosi si chiar mai putin depresivi. In viata de zi cu zi, asta se traduce in calm, focus, concentrare.

Citeste mai departe >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri