12:09, 24 Septembrie 2015 publicat în Lifestyle

Anul acesta este marcat centenarul Alan Watts. Watts a fost un filosof si scriitor american de origine britanica care a popularizat filosofia orientala in Occident.

Watts a scris peste 25 de carti si articole cu subiecte importante pentru religiile estica si vestica, fiind autorul lucrarii The Way of Zen (Calea Zen), unul dintre primele bestseller-uri despre budism. (Wikipedia)

1. „Lucrurile sunt asa cum sunt. Cand privim la Univers noaptea, nu facem comparatii intre stelele bune si stelele rele, nici intre constelatii aranjate mai bine sau mai prost.” - Alan Watts

De multe ori, Alan Watts a facut o multime de afirmatrii in legatura cu sistemul lingvistic pe care il folosim. Cuvintele exista datorita contrastului cu alte cuvinte. Binele exista fiindca raul este in contrast.

Pentru Watts, felul cum oamenii au separat lingvistic binele si raul este fara sens, pentru ca in opinia lui nu exista negativ sau pozitiv. In sens ultim, totul este la fel, doar alte parti ale aceleiasi monede.

Citeste si:
MANICHIURA PASTEL: 20 de modele de unghiuțe delicate și feminine,...
MANICHIURA PASTEL: 20 de...

Ca sa traim viata deplin si fara restrictii, trebuie sa realizam ca fiecare experienta este doar o experienta si un proces de invatare. Daca in mod constant ne gatam doar de o singura parte a monedei, nu vom vedea niciodata viata asa cum este cu adevarat, o paleta de culori cu multe nuante si umbre.

2. „Nu venim pe aceasta lume; venim din aceasta lume, precum frunzele unui copac. ” - Alan Watts

Una dintre marile probleme ale societatii, arata Alan Watts este separarea omului de natura. Fiintele umane au tendinta de a se vedea ca extraterestri care vin pe Pamant.

Si de aceea, avem o constanta dorinta de a distruge, de a schimba si de a manipula natura. Dar noi uitam ca suntem la randul nostru natura si subiecti ai propriilor noastre acte de distrugere. Daca Pamantul moare, murim si noi…

Citeste si:
Testul Luminii: Ce dar spiritual primești de Paște?
Testul Luminii: Ce dar...


3. „Fara viata si moarte si fara perpetua transformare a tuturor formelor de viata, lumea ar fi statica, fara ritm, fara dans, mumificata.” - Alan Watts

Fara nicio indoiala, ceea ce face ca aceasta lume asa fie o experienta atat de frumoasa este impermanenta si transformarea lucrurilor care o compun. Aceasta lume va avea mereu o curgere misterioasa si impredictibila. Totul se schimba si este necesar sa acceptam si sa traim cu aceasta realitate. Suntem organici in acesata lume si astfel, suntem supusi schimbarii. Nu ne putem opune naturii, trebuie sa admitem acest frumos dans.

(Pentru subtitrare apasati semnul CC)

4. „Problemele care raman persistente in vietile noastre, negasindu-si o solutie ar trebuie sa fie suspectate ca intrebari puse in mod eronat.” - Alan Watts

Toate problemele pe care le intampinam au o solutie; solutiile sunt inepuizabile de fapt. Avem minti care functioneaza gasind solutii creative si logice si de aceea avem capacitatea de a gasi variante. Ceea ce avem nevoie este sa ne calmam, sa respiram adanc si cu siguranta gasim solutii pentru a rezolva o problema.

5. „ …maine si planurile pentru miane nu pot avea vreo importanta atata timp cat tu nu esti in deplin contact cu realitatea prezentului, de vreme ce in prezent si doar in prezent traiesti.” - Alan Watts

Doar traind in prezent ne putem bucura de toate placerile vietii si mai mult decat atat, eliminam orice frica de viitor, anxietatea si depresia. Este valoros sa iti faci planuri pentru viitor atunci cand tu ai invatat sa te bucuri de prezent. Este contraproductiv sa ne secatuim de energie, sa ne gandim tot timpul la „ce va fi”. Invata sa te bucuri de prezent si asa te bucuri de tot ce are sa urmeze in viata ta!

Carti de Alan Watts, gasiti in libraria online Elefant.ro

Comentarii via www.lifehack.org

Foto hoempage: Flickr/ Hartwig HKD


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri