22 August 2013 publicat în Lifestyle 1 share-uri

Un volum imedit, pe care romanii nu-l asteptau, pentru ca nu stiau ca exista. O mare poveste de dragoste. 96 de pagini de esenta tare turnata intr-un flacon subtire si rafinat. O carte rara. Poeziile de dragoste pe care Maitreyi Devi le-a scris pentru Mircea Eliade.

Cartea respectiva, ramasa, dupa moartea lui Eliade, la reputatul orientalist Sergiu Al-George, apoi la sotia acestuia, Dorina Al-George, se afla astazi in colectia personala a domnului Vlad Sovarel, indianist din noua generatie, care a pus-o la dispozitia editurii pentru crearea acestui volum inedit. Alaturi de informatii despre ecourile ecranizarilor dupa celebrele carti de Eliade si Maitreyi, tot aici se pot citi parti insemnate din scrisorile lui Maitreyi despre dragostea ei pentru Eliade, in traduerea romaneasca, dar si in facsimil. In sfarsit, pe coperta este inscriptionata, cu folio auriu, semnatura reala a lui Maitreyi, fata de 16 ani din 1930.

Cartea de poezii, intitulata in original "Aditya Marichi" (insemnand raza de soare si fiind numele pe care i-l inventase tatal autoarei, filozoful Dasgupta, lui Eliade, considerand ca, pronuntat in bengali, aduce cu numele Eliade Mircea), inclusa aici, in traducerea romaneasca, a fost scrisa de Maitreyi sub imperiul emotiilor trezite de intalnirea la Calcutta cu Sergiu Al-George, care ii povestea autoarei romanul "Maitreyi", scris de Eliade, readucandu-i in suflet toata iubirea pierduta cu aproape o jumatate de veac inainte.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Transparențele - în tendințe în primăvara-vara 2023! 10 exemple de cum putem integra și purta piesele vestimentare din materiale transparente și semi-transparente în ținutele noastre Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi Dantela – din nou în tendințe pentru sezonul cald

Atunci Maitreyi se apuca si ea de scris si, cu aceeasi febrilitate cu care fusese scrisa "Maitreyi", a pus pe hartie, intre 18 septembrie si 18 decembrie 1972 aceasta prima replica literara la romanul lui Eliade. Majoritatea versurilor cuprinse aici sunt scrise in 1972, imediat dupa ce i s-a povestit romanul lui Eliade. Ultima poezie insa dateaza din anul 1947, cand Maitreyi avea doar treizeci si trei de ani. Poeziile au fost scrise inainte de a merge la Chicago sa il mai intalneasca o data pe Eliade, in vreme ce romanul a fost scris dupa aceea, lucru care face ca aceste poezii sa devina o marturie unica a felului in care aceasta femeie a stiut sa iubeasca si sa actioneze in numele iubirii, la 60 de ani cu acelasi fior de la 16. Dupa revederea cu Eliade, lucrurile nu au mai fost niciodata la fel - in aceasta dragoste nemuritoare a cazut o picatura de amar, pe care Maitreyi a dus-o cu ea pana la moarte. Moarte in care a pasit, probabil, iubindu-l inca pe Eliade.

Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Pantofii slingback - șic și în tendințe în această primăvară! 10 modele adorabile de pantofi slingback 6 proiecte pentru elevi încep în luna mai în București. Cursuri gratuite de înot și un târg educațional, printre acestea

O carte care va aduce sufletul adevaratei Maitreyi, in cuvintele ei si ale celor ce au iubit-o sau renegat-o! Pentru ca tot aici veti afla si despre tragedia pe care a declansat-o in societatea conservatoare bengaleza publicarea romanului lui Maitreyi, in care spunea sus si tare ca ea, femeia respectata de toata lumea, mama si bunica, inca il mai iubea pe romanul care locuise in casa Dasgupta in 1930!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri