Testul lui Socrate sau celebrul test al celor 3 Filtre

12:11, 16 Noiembrie 2012 publicat în Lifestyle

Inainte de a spune ceva unei persoane, ne invata Socrate, sa trecem ceea ce avem de gand sa spunem prin 3 filtre: filtrul Adevarului, filtrul Binelui si filtrul Folosintei!

Buna dimineata, dragele noastre. Cum va este ziua? Pentru ca dorim sa va facem ziua cat mai placuta si cat mai departe de negativitate si lucruri neplacute, va propunem astazi un test-povestioara extrem de simpatic. Noi am facut cunostinta cu acest text-test in lumea cea mare a internetului, unde se bucura de o mare popularitate.Testul este cunoscut sub numele de Testul triplu al lui Socrate, iar autorul este anonim.

Este un test extrem de simplu care se bazeaza pe anecdota de mai jos si care, desi poate parea demodat, se preteaza de minune vremurilor tulburi pe care le traversam. In acelasi timp, cele trei teste pe care le contine testul sunt cunoscute drept Cele trei Filtre (Site) ale lui Socrate.

Citeste si:
Anul în care am privit cerul mai des și am învățat liniștea în...
Anul în care am privit cerul...

Dincolo de caracterul umoristic si usor persiflant al povestirii, povestirea ce il vizeaza pe filozoful Socrate contine anumite adevaruri. Daca am avea rabdare sa le ascultam si sa le urmam am evita multe neplaceri in viata, am stat deoparte de lucrurile negative si toxice care ne inconjoara.

Inainte de a spune ceva unei persoane, ne invata Socrate, sa trecem ceea ce vrem sa spunem prin 3 teste (site), raspunzand sincer celor 3 intrebari-teste de mai jos. Spune ceea ce ai de gand sa spui doar daca vorbele respective trec prin cel putin unul din cele trei filtre si le poti raspunde cu DA (ideal ar fi sa treaca prin toate cele 3 filtre cu 3 de DA):

Citeste si:
Wine4skin, colectia capsula, contine o crema de zi, o crema de...
Wine4skin, colectia capsula,...

- FILTRUL ADEVARULUI:  Este sigura ca ceea ce ai de gand sa spui este adevarat?

-FILTRUL BINELUI: Esti sigura ca ceea ce ai de gand sa spui este de bine?

-FILTRUL FOLOSINTEI: Esti sigura ca ceea ce ai de gand sa spui este folositor si necesar persoanei careia ai de gand sa i te adresezi?

 

Testul lui Socrate: Cele 3 Filtre (Site) ale lui Socrate

“Socrate era cunoscut si laudat in intreaga Grecie Antica (469-399 BC) pentru intelepciunea sa, dar si pentru cunostintele filozofice si viziunea sa asupra cunoasterii.

Intr-o zi, o cunostinta alearga catre Socrate intr-un suflet, oprindu-l pe strada. Cunostinta respectiva il intreaba: “Socrate, stii ce tocmai am auzit despre Diogenes?”

“Asteapta un moment”, ii raspunde Socrate. “Inainte de a-mi spune, as dori sa reflectezi putin asupra a ceea ce ai de gand sa-mi dezvalui si sa treci printr-un mic test. Se numeste Testul celor 3 Filtre.

“3 filtre?”, l-a intrebat cunostinta.

“Exact. 3 filtre, i-a raspuns Socrate. “Inainte de a vorbi cu mine despre Diogenes, hai sa ne luam un scurt ragaz pentru a filtra ceea ce vei spune, sa cernem cuvintele inainte de a le rosti.”

Prietenul respectiv cade de acord sa se supuna testului.

Asadar, Primul filtru este Adevarul, a continuat Socrate. Esti absolut sigur ca ceea ce ai de gand sa-mi spui este adevarat?

“Nu chiar”, ii raspunde prietenul. “De fapt, am auzit vorbindu-se despre acest lucru chiar astazi....”


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri