9 Aprilie 2012 publicat în Lifestyle 2 share-uri

Te-ai intrebat vreodata de unde a aparut iepurasul de Pasti, ouale multicolore, cosuletele ornate sau dulciurile din ciocolata cu figurine pascale?

Pentru crestini, sarbatoarea de Pasti are semnificatii religioase profunde, reprezentand Invierea Domnului. Totusi, odata cu trecerea anilor, sarbatoarea de Pasti a devenit si un eveniment modern, aproape comercial, la simbolistica sa religioasa adaugandu-se iepurasul de Pasti, dulciurile din ciocolata, cosurile frumos ornate sau chiar Pomul de Pasti (toate pentru a-i bucura pe cei mici). Cum au devenit ouale pictate in diverse culori cu nenumarate modele si iepurasul de Pasti din ciocolata parte importanta a acestei sarbatori?

Iepurasul de Pasti

Exista persoane care afirma ca sarbatoarea de Pasti isi are radacinile in traditia saxona. Eostre (Pasti = Easter in limba engleza) era o zeita saxona pagana a primaverii si a fertilitatii. Potrivit folclorului saxon, Eostre a gasit o pasare ce tremura de frig si a transformat-o in iepure pentru ca blana sa ii tina de cald, insa noul transformat iepure inca putea sa oua. Intr-o versiune a mitului, iepurele picta si decora ouale pe care le facea in semn de multumire si loialitate fata de zeita Eostre. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care iepurasul de Pasti este in stransa legatura cu aceasta sarbatoare.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tradiții de Paște. Paștele 2023 De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște. Mulți credincioși nu știu adevăratul motiv al acestei tradiții 16 idei superbe de machiaj festiv pentru Paște, petreceri și ocaziile speciale din viața ta

Vopsirea oualor de Pasti

Vopsirea oualor de Pasti are o simbolistica religioasa profunda. Exista doua variante ce atesta aceasta traditie. Conform uneia dintre ele, la picioarele Mantuitorului crucificat Maria Magdalena asezase un cos cu oua ce au devenit rosii datorita sangelui picurat pe ele de la El. O alta varianta povesteste ca aceeasi Maria Magdalena sustinea invierea Domnului in fata imparatului tinand un ou in maini. Imparatul i-a spus ca este posibil ca Isus sa invie la fel cum acel ou se poate transforma intr-unul rosu. Deodata, in timp ce imparatul isi sustinea afirmatia, oul din mainile crestinei Maria Magdalena s-a colorat in rosu aprins.

La fel, timp de mai multi ani, sarbatoarea de Pasti era cunoscuta in Europa de Vest si sub denumirea de Duminica Oului, pentru ca in acea zi se mancau (si inca se mananca) oua vopsite sau decorate manual, asezate in cosuri frumos impodobite - lucru ce i se datoreaza, probabil, inca o data zeitei Eostre.

Creează o atmosferă de bucurie și sărbătoare în casa ta în aceste zile: Cele mai frumoase coronițe de Paște, pot schimba radical aspectul locuinței tale! Hidratarea, cheia pentru zile de sărbătoare reușite. Sfaturi pentru un Paște sănătos 10 Decorațiuni de Paște care fac sărbătorile mai frumoase

De Pasti, initial, ouale erau colorate in rosu pentru a simboliza sangele varsat de Mantuitor pentru pacatele noastre, insa astazi le decoram in culori si cu modele diferite, aducand mereu ceva nou.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri