Alegerea povestilor trebuie facuta cu atentie, fiindca ele influenteaza micutii. Fetitele de exemplu pot manifesta eronat perceptia asupra dragostei, visand si la maturitate la un Fat Frumos care sa lupte pentru ele. Povestile cu animalute sunt utile, insa este indicat sa le evitati pe cele care implica multa violenta, mai ales desenele animate care ruleaza la televizor in zilele noastre.

Povestile influenteaza mult lumea copiilor, dar si dezvoltarea acestora. Efectele povestilor nu sunt valabile doar in randul celor mici, ele putand avea efecte si asupra celor mari. Cati dintre voi nu isi aduc cumva aminte de o poveste anume pe care o indrageati cand erati mici?

Fiecare din noi ne aducem aminte acele povesti care ne-au marcat intr-un fel anume constiinta si care puteau face referire cumva intr-un mod inconstient cu viata noastra de atunci, cu relatiile pe care le aveam cu societatea sau familia.

Fiecare din noi ne identificam undeva intr-o poveste, identificare ce exprima totodata identificarea de sine. Ne regasim intr-un personaj, iar faptul ca toate povestile se termina frumos ne induce subtil puterea realizarii de sine.

In poveste este mult mai usor ca micutul sa se identifice si sa-si marturiseasca trairile sau sa si le descarce prin intermediul personajelor. Micutul nu detine metodele comunicarii atat de bine ca un adult, lui ii este greu sa se exprime, recurgand adesea la limbajul trupului: gesturi, mimica, ton vocal, plans etc. El nu poate sti ce anume simte cu adevarat, nu constientizeaza, dar puteti afla punandu-l pe el sa continue o povestioara, sa o creeze.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Unghiile cu efect cromat, tendința primăverii Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN Un mix perfect pentru frumusețea pielii, părului și unghiilor tale

Povestile au eroi care initial erau doar personaje ratacite care nu isi cunosteau calitatile, care aveau aptitudini ascunse pe care le descopera pe parcursul povestii si invata sa depaseasca obstacolele pentru un tel bun. Povestile expun de exemplu conflictul parinte-copil: Fiul cel mic al Imparatului, cel mai nedreptatit, pleaca de acasa etc.

Povestile se desfasoara intr-un spatiu si timp imaginar: “peste 7 mari si 7 tari” sau “la capatul Pamantului”, unde tot ce ne dorim se poate implini. Spatiul de desfasurare nu are deci localizare si nici timp:”a fost odata ca niciodata”. Astfel prin poveste micutul invata ca fiecare poate ajunge la cunoasterea de sine, culminand cu atingerea scopurilor personale. Povestile urmeaza teme din realitate si este important ca ele sa fie identificate de parinti sau terapeuti pentru a se urmari dezvoltarea sau chiar tratarea micutului.

Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023 Școala de dans Arthur Murray Bucharest depășește pragul de 1000 de clienți Tinerețe înseamnă fluiditate - iar pentru piele, tinerețe înseamnă acid hialuronic!

Se pot trata diferite disfunctii sau probleme psihologice, ca timiditatea, dpendenta prea mare de parinti, enuriazisul (urinarile nocturne in pat) etc.

De aceea, alegerea povestilor trebuie facuta cu atentie, fiindca ele influenteaza micutii. Fetitele de exemplu pot manifesta eronat perceptia asupra dragostei, visand si la maturitate la un Fat Frumos care sa lupte pentru ele, insa ele mai putin sa depuna eforturi de exemplu. Povestile cu animalute sunt utile, insa este indicat sa le evitati pe cele care implica multa violenta, mai ales desenele animate care ruleaza la televizor in zilele noastre. Multi parinti, pentru a “scapa” putin de micuti, ii lasa in fata televizorului, insa trebuie sa va interesati si de ceea ce vede copilul acolo.

Exista carti special destinate terapiei prin povesti. Nu este neaparat vroba despre o terapie, poate este mult spus, insa sunt povesti care au un sens ascuns si care influenteaza pozitiv gandirea umana.

Hidratarea, cheia pentru zile de sărbătoare reușite. Sfaturi pentru un Paște sănătos Medicii români pot ȋnvăța o nouă tehnică chirurgicală minim invazivă pentru tratarea cancerelor pulmonare

Sursa: kidz.ro

Citeste si alte articole pe kidz.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:

Adolescentii: ii lasam sa plece la petreceri?

7 metode pentru a-ti feri copilul de raceli

Cum vad bebelusii?


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri