, 20 Februarie 2020 publicat în Familie 7 share-uri

Iată câteva lucruri pe care ar fi bine să le știi despre alăptare:

Alăptarea bebelușului nu vine întotdeauna natural, și, uneori, poate fi chinuitor de îndeplinit, mai ales la început. Poate fi, pe de-o parte, o experiență în care te conectezi cu nou-născutul, dar, în aceeași măsură, poate însemna multe lacrimi, atât din partea ta, cât și a celui mic, dacă nu decurge totul așa cum ai plănuit.

Poți afla multe informații despre alăptare, despre pompele pentru san și alte produse necesare în procesul de hrănire la sân a bebelușului urmând cursuri specializate, citind cărți și bloguri, discutând cu medici și moașe, dar sosirea pe lume a copilului implică o mulțime de lucruri la care să fii atentă, stresul prinde proporții, iar în unele cazuri acest proces se învață din mers.

Laptele matern conține toate substanțele nutritive de care are nevoie un nou-născut și conține anticorpi care îl ajută pe cel mic să combată majoritatea infecțiilor care pot apărea pe parcursul dezvoltării sale. Acestea sunt câteva motive pentru care alăptarea este importantă, de aceea nu trebuie să fii descurajată dacă nu reușești din prima să îl hrănești la sân pe cel mic.

Iată câteva lucruri pe care ar fi bine să le știi despre alăptare, astfel încât acest proces să nu reprezinte un stres în plus pentru tine.

1. Hrănirea la sân ar putea să nu fie cum te-ai așteptat

Primele zile de alăptare nu sunt neapărat magice, mai ales dacă este vorba despre primul copil. Astfel că înveți să îți folosești corpul într-un mod în care nu ai mai făcut-o până acum, în vreme ce bebelușul învață cum să apuce sânul și mamelonul. Toată această experiență poate fi copleșitoare, însă, de regulă, situația se îmbunătățește pe parcurs.

2. Alăptarea cauzează crampe

În primele zile după naștere, poți avea crampe asemănătoare cu cele menstruale. Acest lucru se întâmplă deoarece alăptarea stimulează producția de oxitocină, hormon care ajută uterul să se contracte puternic, pentru a închide vasele de sânge deschise de pe peretele uterului, acolo unde placenta a fost atașată.

3. În primele luni, alăptarea pare a fi continuă

Cel puțin în primele trei luni de la nașterea copilului, ai putea avea sentimentul că tot ceea ce faci este să alăptezi continuu. Și, într-un fel, exact asta faci. Cu cât alăptezi mai des, cu atât producția de lapte va crește. Pentru ca cel mic să primească hrana de care are nevoie, este recomandat să alăptezi sau să colectezi laptele, cu ajutorul unei pompe pentru sân, de 8 - 12 ori în fiecare zi, în primele luni. Odată ce copilul crește, pauzele dintre alăptare vor deveni mai mari.

4. Alăptarea nu vine cu mari restricții alimentare

Dacă în timpul sarcinii este recomandat să eviți anumite tipuri de alimente, când vine vorba despre alăptarea la sân, acest proces nu implică mari restricții. Este indicat să continui să mănânci alimente sănătoase, astfel încât să îi asiguri bebelușului nutrienții de care are nevoie. Unii nou-născuți sunt sensibili la laptele mamar, dacă mama consumă anumite alimente, astfel că este indicat să urmărești reacțiile celui mic, pentru a ști ce să eviți în dieta ta.

De asemenea, este important să fii cât mai bine hidratată. Corpul tău face eforturi mari pentru a produce laptele pentru bebeluș, motiv pentru care ai putea avea în permanență senzația de sete. Consumă cel puțin doi litri de apă pe zi, pentru a evita deshidratarea și a spori producția de lapte.

5. E posibil să ai nevoie de ajutor specializat

Dacă ai probleme în a alăpta, pentru a depăși această situație, este indicat să ceri ajutorul unui specialist, care să te îndrume în acest proces. Dacă nou-născutul nu ia adecvat în greutate și nu își menține un ritm ascendent de creștere, a pierdut mai mult de 10% din greutatea de la naștere ori este mereu înfometat, deși este alăptat frecvent - acestea sunt câteva din situațiile în care poți apela la un consultant în lactație și alăptare.

Sursă foto: FamVeld/ Shutterstock


Sunt Nicoleta Ababei @mamapetoc, creator de conținut dar, mai ales, creator de emoții. Îmi place să cred că inspir femeile să-ți exploreze cu mai mult curaj latura creativă.

Sunt mama unei adolescente de 17 ani, pictez,...Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri