Diana TUDOSE, Psiholog Salvati Copiii Romania, ne vorbeste despre modalitatile de trasare a limitelor si stabilire a regulilor.

Un aspect foarte important legat de utilizarea regulilor, priveste stabilirea de recompense si consecinte pentru respectarea, respectiv incalcarea acestora. Este foarte important sa va laudati copilul atunci respecta regula. Ba mai mult, in etapa de inceput, in care copilul isi insuseste regula noua, comportamentul sau trebuie recompensat, pentru a facilita procesul de invatare. „Bravo! Sunt foarte mandra de tine pentru ca ti-ai ordonat hainutele si jucariile.”

Despre modificarea regulilor

Regulile casei se schimba de-a lungul timpului, pe masura ce copiii cresc si devin mai responsabili. Atunci cand o regula este automat respectata de toti membrii familiei, ea trebuie eliminata de pe lista cu reguli scrise si afisate in casa. Aceasta nu inseamna ca nu mai este valabila, ci doar ca nu mai este necesara afisarea ei. Regulile se schimba de asemenea in functie de situatiile noi care apar. De pilda, vei stabili reguli noi atunci cand fiica ta va incepe sa aiba intalniri cu prieteni de-ai ei in timpul liber.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

Desi regulile se schimba, nevoia de a avea reguli ramane aceeasi. Chiar si cand copiii din familie au devenit tineri adulti, regulile sunt utile pentru ca astfel ne asiguram ca fiecare membru al familiei intelege ca are responsabilitati in casa. Este posibil ca prezenta regulilor sa rezolve problemele care apar in familie. Acestea chiar pot sa dispara atunci cand fiecare membru al familiei stie exact ce se asteapta de la el. Cu toate acestea, stabilirea de consecinte negative este necesara pentru acele situatii in care regulile sunt incalcate.

Sursa: kidz.ro

Citeste si alte articole pe kidz.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:

Ce tip de parinti sunteti?

Sfaturi naturiste pentru tratarea anemiei la copii

Beneficiile alaptarii pentru mama si copil


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri