Limbajul reprezinta masca armoniei sau abuzului subtil fata de copil, de aceea ca parinte trebuie sa ai mare grija cum si cu ce cuvinte i te adresezi copilului tau.

Ca parinti incercati sa oferiti copiilor vostri o educatie buna, insa de multe ori serviciul, stresul si grijile familiale va suprsolicita si va pierdeti rabdarea, o caracteristica de baza in educarea copilului.

Astfel ca nu mai aveti rabdare sa ii raspundeti explicativ copilului la toate intrebarile pe care vi le pune, nu va mai adaptati limbajul capacitatii lui de intelegere, va grabiti si in loc sa-l ajutati sa inteleaga de ce anumite activitati ale lui nu sunt bune mai degraba il amenintati repede cu o pedeapsa si gata, ati scapat. Ei bine, multe din afirmatiile pe care parintii le adreseaza ingrijorator de des copiilor au urmari negative pe termen lung asupra micutilor, nu de putine ori efectele lor reflectandu-se in viata adulta.

Limbajul reprezinta masca armoniei sau abuzului subtil fata de copil, de aceea ca parinte trebuie sa ai mare grija cum si cu ce cuvinte i te adresezi copilului tau. Iata care sunt cele mai rele replici rostite de parinti copiilor:

1. Pentru ca asa zic eu, d-aia!

Adesea atunci cand parintele este grabit sau nu mai are rabdarea de a explica rolul, sensul unei actiuni pe care copilul o contesta sau poate este doar curios sa stie de ce trebuie facuta, parintele nu ii raspunde nemultumirii sau curiozitatii copilului ci ii arunca poruncitor replica” Faci asta pentru ca asa spun eu!”.

In esenta, aceste vorbe spuse in graba de parinte transmit copilului un altfel de mesaj mult mai important pentru el, pentru dezvoltarea increderii de sine, a independentei in gandire si de asemenea pentru consolidarea relatiei parinte-copil. Practic, copilul intelege astfel: “Eu sunt mare, tu esti mic, eu sunt destept, tu esti prost, eu stiu cum e mai bine, tu esti incompetent, eu detin puterea, tu nu, eu poruncesc, tu te supui.” In timp, aceasta replica repetata copilului il va face pe acesta sa nu-si mai exprime curiozitatea, sa inceteze sa se mai intrebe cu privire la sensul unor actiuni, sa se izoleze fata de parinti, sa dezvolte acel “instinct de turma”, sa fie “tinut de fusta mamei”, nu va avea incredre de sine si va dezvolta comportamentul celui condus ci nu al celui care conduce. Aceste perceptii asupra lumii care se formeaza in copilarie il vor afecta pe tot parcursul vietii pana la obtinerea unui sistem al propriilor valori.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri