5 August 2013 publicat în Familie 97 share-uri

Intimitatea inseamna dezvaluire, inseamna descoperire, transparenta si curajul de a trece dincolo de bariere. Esti pregatita?

Cum influenteaza mass-media intimitatea unui cuplu?

Multe reviste pe profil au sustinut ca, drumul sigur catre inima unei femei sau a unui barbat, tine de abilitatile fiecaruia in domeniul relatiilor intime. Exista chiar și cursuri care predau o varietate de tehnici "garantate" de a conduce un barbat sau o femeie in pat.

Rareori mass-media ne invata cum sa depasim senzatia de teama, nesiguranta, timiditate cu care ne confruntam deseori in relatia intima. Foarte rar am auzit sa te invete cum sa-ti depasesti frica de izolare, respingere, probleme de factura sexuala ce se intalnesc in relatiile intime.

Mass-media ofera situatii generale care nu se aplica la orice cuplu, sunt scenarii de viata ce nu tin cont de caracteristicile fiecarui personaj.

Cum sa ne exprimam sinele adevarat?

Exista o cale de iesire din aceasta nesiguranta ce exista in intimitatea fiecaruia. Raspunsul este atat de simplu ca multi dintre noi nu reusesc sa recunoasca semnificatia. Socrate, faimosul filozof grec, a spus cu multe secole in urma: "Cunoaște-te pe tine însuți!"

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Top 4 probleme de organizare în bucătărie și cum să le rezolvi rapid FOREO lansează un nou brand anti-îmbătrânire Horoscop Paște 2023: o perioadă plină de emoții frumoase, de planuri de viitor și experiențe spirituale

Si cum am ajuns sa cunoastem sinele nostru? Adevarul este ca, nu o putem face singuri. Fereastra lui Johari, un instrument psihologic ce este o fereastra deschisa catre noi si catre ceilalti, impartita in 4 obloane: “eu stiu si ceilalti stiu”, “eu nu stiu dar ceilalti stiu”, “eu stiu dar ceilalti nu stiu”, “eu nu stiu si nici ceilalti nu stiu”, ne concretizeaza ideea ca avem nevoie de ceilalti pentru a ne dezvalui cine suntem, ce calitati si defecte avem, ce putem imbunatati la comportamentul nostru.

Doctorul David Schnarch, autorul cartii : "Intimacy is not for the faint of heart."( Intimitatea nu e pentru cei slabi de inima), sustine ca intimitatea este uneori infricosatoare sau intimidanta pentru unii, pentru ca ne dam seama ca nu gasim scuze. Nu putem invinovati alte persoane pentru problemele pe care le avem in mintea noastra. Cu toate acestea, odata ce ne permitem expunerea temerilor noastre, a nesigurantelor, a rușinii noastre profunde , vine si libertatea interioara de a fi si a exprima sinele nostru adevarat.

MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte

A reusi sa construiesti intimitate, inseamna a te cunoaste pe tine intai ca mai apoi sa te poti conecta constient la ceilalti. Inseamna sa stii unde te termini tu si unde incep ceilalti, realizand in acelasi timp ca suntem legati prin firul invizibil al relatiei dintre noi.

***

Oana este psihoterapeut in cadrul cabinetului propriu de psihologie din anul 2009.Este specializata in psihoterapie cognitiv-comportamentala, iar in ultimii ani s-a concentrat, cu predilectie, asupra laturii de preventie si mai ales de promovare a sanatatii mintale. In anii anteriori a fost cooptata in echipa de consultanti a companiei Result Development unde a acordat consultanta atat clientului intern cat si clientului extern. Tot aici a ocupat pozitia de business developer. Printre cele mai importante responsabilitati s-a numarat consultanta in comunicare, recrutare, conceperea si asistarea la assesment center, activitati specifice de dezvoltare antreprenoriala etc..


In primii ani ai carierei a desfasurat activitati de consultanta si operatiuni financiare.


A participat in timpul anilor de studii la numeroase cursuri si work-shop-uri, fiind membra a echipelor de cercetare in diferite proiecte.


Azi este membra a Colegiului Psihologilor din Romania, Asociatia de Hipnoterapie si Psihoterapie Cognitiv-Comportamentala.

Oana Popescu-Argetoia - Expert Garbo

www.oanapopescuargetoia.ro

Foto@Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri