Iată care sunt cele mai bune destinații pentru un city break la început de vară.

6. City break în Barcelona, Spania

Tare frumoasă mai trebuie să fie existența unui oraș care reușește să trezească încântare numai la pronunțarea numelui. Barcelona mocnește de modernism catalan, stil pe care bănuiești că nu-l vei mai găsi în nicio altă parte, și al cărui tipic mozaic rămâne halucinant și la a mia privire. Să nu te mire dacă, plimbându-te pe Paseo de Gracia, aerul o să se îmbie de ceva ce ai putea denumi drept „avuție”; e cea mai bogată stradă din oraș și așa a fost dintotdeauna. Acum circa 100 de ani, pentru că localnicii o duceau atât de bine, trei familii au cerut celor mai mari trei arhitecți ai vremii să le construiască cea mai frumoasă casă. Și așa au apărut Casa Batlló, Casa Amatller și Casa Lleo Morera.

7. City break în Budapesta, Ungaria

La doi pași de tine ai orașul Budapesta, unde poți face o plimbare pe Podul cu Lanțuri, aruncând o privire, din când în când, peste trecerea netulburată a Dunării. Continuă-ți drumul pe dealuri către Castelul Buda. Intră, minunează-te, iar când ieși, aruncă o privire de ansamblu către Pesta, de pe terasă. Dacă ai noroc, ar trebui să fie momentul când soarele începe să apună și să arunce cu fascinante culori pe cer și spre oraș. Dacă ești la pândă după nopți animate, Cartierul Evreiesc ar trebui să-ți satisfacă poftele. Găsești aici restaurante, celebrele baruri-ruină, unde poți povesti cu localnicii și întreba„Unde se dansează în seara asta?”.

8. City break în Roma, Italia

Șanse slabe spre deloc să o dai în bară cu o călătorie la Roma. Fie și numai pentru ploaia de oferte la biletele de avion și tot o să vrei să calci pe drumul către acest oraș. Ce am face noi după aterizare (după ce testăm pizza locală)? Conștienți fiind de faptul că Roma are fântâni celebre, am lua orașul la pas. Dacă-ți pare un plan bun, nu te rezuma la Fontana di Trevi, descoperă și Fontana dei Quattro Fiumi, realizată în stil baroc și doldora de simbolism. Continuă cu Fontana della Naiadi (despre care se spune că e cea mai frumoasă fântână modernă a Romei), dă fuga la Fontana del Moro și bea o binemeritată cafea lângă Fontana del Nettuno. Și pentru că Roma a fost ridicată pe șapte dealuri, te mai poate surprinde cu priveliști de toată frumusețea, așa că fă cumva să te prindă apusul pe Monte Pincio, la Castelul Sant’Angelo sau pe Dealul Gianicolo.

9. City break în Valletta, Malta

Dacă îți închipuiai că Sicilia e situată cât se poate de la sud de Europa, stai să vezi Malta. Aici soarele strălucește nestingherit preț de 300 de zile pe an, iar capitala Valletta a fost numită Capitală Europeană Culturală anul acesta. Se spune că în timpuri medievale, Malta ar fi putut câștiga cu ușurință titlul de insula preferată a piraților. Astăzi, cu la fel de multă ușurință, am putea-o încorona drept un paradis pentru miile de companii și sutele de mii de călători, iar plajele de culoare roșiatică, satele și insulele, festivalurile și voia bună nu ar trebui să fie străine de asta. Dacă te apuci să-i iei la mână istoria, vei descoperi urme lăsate de cuceritori fenicieni, greci, romani și turci și nu-i loc mai bun decât Mdina pentru a respira istorie cu toți porii.

10. City break în Amsterdam, Olanda

Asta-i ocazia să intri în sezonul cald petrecându-ți concediul de mai în stil olandez, pe șaua unei biciclete (în mișcare, desigur). Plimb-o de-a lungul canalelor încadrate de copaci îmbobociți, printre atât de controversatele străzi din Red Light District, descalec-o și mergi alături de ea în Piața Centrală Dam, suie-te înapoi când ajungi în centrul istoric Nieuwmarkt și, dacă vorbim despre o zi de sâmbătă, încătușeaz-o pentru a da fuga către standurile de aici înțesate de brânză organică.

Fotografii: Pixabay

Foto homepage: Pexels


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului City Break de 1 mai: 10 cele mai frumoase destinații la început de vară.