18 Noiembrie 2021 publicat în Cultura 1 share-uri

Creta este una dintre cele mai apreciate destinații de vacanță din lume. Pe lângă plajele superbe, mărginite de apele cristaline ale mării, turiștii au multe alte motive să vizitezi acest loc de basm, presărat de frânturi de istorie și de atracții naturale. 

În fiecare sezon estival, Grecia insulară este luată cu asalt de turiștii dornici de distracție și de relaxare. Dintre toate insulele Republicii Elene, Creta este însă cea care oferă vizitatorilor o experiență completă, presarată cu istorie, cultură și preparate delicioase.

Vezi pe blog.tez-tour.ro cele mai faine hoteluri din Creta și, înainte de a-ți rezerva vacanța, descoperă informații interesante despre trecutul său fascinant!

Creta, un loc legendar

Potrivit legendelor, Creta a fost locul de origine ai zeității supreme grecești. Zeus, zeul tunetelor și al furtunii s-a născut într-o peștere de pe insulă. Acesta a fost adus aici de către mama sa, Rea, care a ales Creta drept loc de refugiu din calea furiei soțului său, Cronos. Motivul? Tatăl lui Zeus avea un obicei cel puțin ciudat: acela de a-și înghiții copiii pentru a nu-i lua puterea. Odată ajuns în insula Creta, Zeus a fost născut de nimfe și. În urma unei lupte crâncene purtate împotriva tatălui său, el a devenit părintele tuturor zeilor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Locuri superbe de vizitat cu cei mici în Dublin, Irlanda, cunoscută ca Insula de Smarald Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original Apivita are un nou distribuitor pe piața din România

Acasă la Zorba Grecul

O altă legendă renumită legată de destinația de vacanță despre care vorbim astăzi este cea a lui Zorba Grecul. Nikos Kazantzakis, scriitorul care a dat naștere acestui personaj a creionat această poveste după Yorgos Zorbas, un miner pe care l-a întâlnit în realitate pe muntele Athos. Yorgos l-a cucerit pe Kazantzakis cu pofta sa de viață, care de altfel i-a servit drept sursă de inspirație autorului. Casa în care a locuit protagonistul cărții Zorba Grecul a fost transformat în muzeu, pe care turiștii dornici îl pot vizita în Paleochrori.

Insula Creta - răscrucea civilizațiilor antice

Amplasarea geografică a Cretei la răscrucea civilizațiilor antice ale Mediteranei este principalul motiv pentru care acest teritoriu a avut, de-a lungul timpului, mai mulți ocupanți. Și totuși, insula a reușit să-și păstreze caracterul unic până azi. Religia, istoria glorioasă și terenul sălbatic au format personalitatea cretanilor, care și-au păstrat în suflet iubirea față de Grecia și după multe secole de sclavie.

Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! Alexandrion Group a premiat tineri sportivi cu performanţe remarcabile la 9 discipline, în cadrul Galei Trofeelor Alexandrion 2023

Prima civilizație europeană, minoicii, a apărut aici între anii 2800 î.Hr. și 1400 î.Hr. Chiar și astăzi palatele Malia, Knossos, Phaestus și Zakros reflectă splendorea civilizației minoice prin măiestria arhitecturii și a elementelor ornamentale.

Istoria modernă a Cretei

Creta și-a câștigat independența în 1898, iar în 1913 insula a devenit, oficial, parte integrantă a Greciei. Practic, din acest moment putem vorbi despre istoria modernă a Cretei. Insula Creta a fost, de asemenea, afectată puternic de luptele din cel de-Al Doilea Război Mondial, în special în timpul ocupației naziste. În anul 1941, parașutiștii au atacat punctele strategice ale insulei, dar au fost înfruntați cu îndârjire de către cretani. În ciuda numeroaselor pierderi ale ambelor tabere, germanii au reușit să cucerească teritoriul, iar influența acestora a luat sfârșit trei ani mai târziu.

Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume Pluto în Vărsător 2023 -2043 – Este vremea schimbărilor istorice pentru următoarele 3 zodii! Li se va schimba destinul în următorii ani Împreună în arte și simțiri

Astăzi, Creta este una dintre cele mai apreciate destinații de vacanță din lume. Pe lângă plajele superbe, mărginite de apele cristaline ale mării, turiștii au multe alte motive să vizitezi acest loc de basm, presărat de frânturi de istorie și de atracții naturale.

Sursa foto: Pixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri