, 5 Februarie 2015 publicat în Cultura 87 share-uri

Acest fragment din cartea 'Iepurasul de catifea sau cum jucariile prind viata' de Margery Williams este poate, cea mai frumoasa explicatie pe care cineva a dat-o existentei.

Margery Williams a scris carti pentru copii, dar nu strica ca si noi, oamenii mari, sa ne indreptam privirea spre lumea aceea minunata din cand in cand, pentru a gasi raspunsuri la intrebari esentiale.

“Ce inseamna sa ai viata?”, am intrebat Iepurasul intr-o zi, pe cand statea intins pe jos, langa cutia de jucarii, inainte ca Nana sa vina sa faca curat in camera.

“Inseamna sa ai chestii care fac galagie in tine si un bat cu care te-ar putea manevra cineva?”

Foto: Shutterstock.com; jucarii

Foto homepage: Shutterstock.com; copil, zmeu

“Sa ai Viata nu este despre cum esti facut”, a spus Calul Slabanog. “Este un lucru care ti se intampla. Cand un copil te iubeste pentru mult, mult timp si nu doar ca sa se joace cu tine, ci de-a devaratelea te iubeste, atunci devii REAL”.

“Doare?”, a intrebat Iepurasul.

“Uneori”, a spus Calul Slabanog, pentru ca el este mereu sincer. “Cand ai VIATA nu te superi daca esti ranit.”

“Se intampla totul dintr-o data, adica sa devii REAL... sau putin cate putin?

“Nu se intampla dintr-o data, a spus Calul Slabanog. Devii. Dureaza mult timp. De aceea adesea nu li se intampla celor care renunta usor, sau sunt rigizi, sau celor pe care trebuie sa ii pastrezi cu atentie. In general, pana in momentul cand devii ADEVARAT, mult din parul tau cade, si ochii iti cad si devii foarte slabanog si cu incheieturile subtiate. Dar aceste lucruri chiar nu conteaza, pentru ca odata ce ai Viata, nu poti fi perceput urat, decat de cei care nu inteleg.”

“Banuiesc ca tu ai viata?”, a spus Iepurasul. Si apoi si-ar fi dorit sa nu o spuna, fiindca ii era teama ca prietenul sau, Calul Slabanog, este sensibil. Dar Calul Slabanog a zambit doar.

“Unchiul baiatului m-a facut sa am viata, a spus el. Se intampla acum muulti multi ani;

dar odata devenit Real, odata ce prinzi viata, nu poti sa devii IREAL inapoi. Dureaza pentru totdeauna”.

**** “Iepurasul de catifea sau cum jucariile prind viata” de Margery Williams
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri