Deși sună a clișeu, nu putem nega faptul că bucătăria este inima casei. A așeza frumos masa pentru a servi o cafea, pentru a lua prânzul și cina merită din plin timpul tău. Pentru că, cu siguranță masă va arăta mult mai luxos și poate chiar va avea un gust puțin mai bun? Cel puțin așa credem.

Cunoașterea regulilor etichetei de aranjare a mesei este o artă și ar trebui să le știi și tu, astfel încât să poți face alegeri conștiente: urmează-le dacă vrei și apoi improvizează cu fler și stil atunci când îți convine. Un bun punct de plecare este să începem prin a lua în considerare ce relație au oaspeții între ei, familia sau colegii care vor fi poftiți la masa noastră. Și nu degeaba exista proverbul: “Pe străin când îl primești la masă, să-l cinstești, întru nimic să nu-l întristezi”. Cu farfurii rustice pe masă, vei obține senzația că mănânci alături de familia ta, iar dacă în schimb așezi veselă din porțelan fin și șervețele de in, îi vei face pe oameni să se simtă răsfățați și fericiti.

Desigur, există o mulțime de sfaturi și trucuri de care să profiți, iar pentru tine am adunat tot ce ne este mai bun aici pentru a putea să le spui oaspeților tăi “Poftă bună!” în stil mare.

Cu ce pahare ar trebui să servești masă?

Poate părea evident, dar a servi băutura potrivită în paharul potrivit și a ține evidența modului în care ar trebui apoi prezentate nu este întotdeauna atât de ușor. Conform regulilor de etichetă, ar trebui să așezi paharele de la dreapta la stânga în ordinea în care urmează să fie folosite. Paharul cu apă este întotdeauna în partea dreaptă deoarece este folosit pe tot parcursul cinei. Acesta este urmat de pahare pentru aperitiv și pahare pentru felul principal. Ultimul și cel mai din stânga este un pahar pentru o băutură care trebuie servită împreună cu desertul. Reține că ceștile de cafea și ceai nu sunt servite decât după masă.

Când vine vorba de atmosferă și de aranjarea unei mese elegante, paharele sunt importante. Acestea au automat înălțimi diferite și dacă dorești să faci o impresie bună, poți aranja șervețelul într-un con și să-l plasezi într-unul dintre pahare. Îmbunătățește impresia generală cu un decantor de vinuri sau o carafă pentru apă - prezentarea va fi perfectă!

Cum aranjezi farfuriile?

Porțelanul face legea- va fi necesar să investești în farfurii de calitate pentru un decor stilat, chiar dacă vor fi farfurii pline de culoare și cu modele. La Raki vei putea găsi astfel de farfurii, care îți vor face masa mai frumoasă și mă atractivă pentru oaspeții tăi.

Porțelanul în culori naturale este o alegere inspirată, va fi util pe termen lung și când găsești un nou set de farfurii de porțelan, cel mai probabil toate farfuriile se vor potrivi frumos între ele. Dacă nu dorești farfurii de porțelan în diferite stiluri, atunci alege o culoare de care crezi că nu te vei plictisi. Farfuriile, fețele de masă și șervețelele care urmează aceeași scală de culori te vor ajuta să aranjezi o masă clasică și elegantă.

Aranjarea mesei ar trebui să fie distractivă! Poți, de exemplu, să amesteci porțelanul și diferite modele și culori de farfurii de sticlă. Apoi poți crea acel look boem și jucăuș, atât de căutat, care va fi contagios și va răspândi o atmosferă bună la masă. Nu uita că farfuria de aperitiv se pune deasupra celei pentru felul principal.

Un alt stimulent simplu, dar sigur, este să lași mâncarea să facă parte din decorul mesei, așa că poți lua o crenguță de rozmarin și aseaz-o pe șervețelul de lângă farfurie. Va fi un aranjament frumos, ușor, ca să nu mai vorbim de mirosul plăcut pe care îl vor simți cei din jur!

Nu neglija poziția tacamurilor

Conform tradiției, cuțitele trebuie așezate în dreapta și furculițele în stânga farfuriei. În timpul cinei, tacâmurile pentru primul fel sunt așezate la margine, iar tacâmurile din felul principal sunt cel mai aproape de farfurie. Tacâmurile pentru desert ar trebui să fie așezate deasupra farfuriei, iar mânerul lingurii să fie îndreptat spre dreapta, în timp ce cel al furculiței să fie în stânga.

Nu uita că tacâmurile pot fi atât elegante, cât și practice. Lasă-le să decoreze masă. La urma urmei, ne dorim ca cina să fie un eveniment minunat și relaxant, așa că uită să ai întotdeauna farfuriile și tacâmurile bine aranjate și lasă-i pe oaspeți să se bucure de cina sau prânzul pe care l-ai pregătit.

Adu natura și obține acel sentiment personal

A avea un buchet frumos pe masă în fiecare zi este costisitor și, din păcate, nu este atât de rezistent. Pe de altă parte, tot ceea ce este verde creează o mare parte a senzației de liniște și calm la masă. Deci, chiar dacă buchetul s-a ofilit poate că există o altă plantă în casă care îi poate lua locul pe masă în timpul cinei? Poți pune un ghiveci cu trandafiri mici sau o ferigă, în funcție de senzația pe care dorești să o transmiți. Sau, dacă ai o grădină, culege câteva flori proaspete, chiar dacă vorbim de cele mai simple dintre ele și mai ales dacă sunt flori de sezon.

În acest fel, reînnoiești atmosfera de la masă fără să te coste atât de mult și incluzi și anotimpul potrivit în aranjarea mesei.

Găsește ceea ce poți în natură, cum ar fi crenguțe, mușchi, flori și conuri. Pune folie de plastic pe fundul unui coș sau o tăviță cu marginea înaltă. Apoi umple aranjamentul cu ceea ce ai ales și nu uita că “less is more”.

Sfaturile de mai sus îți vor fi utile. Cu farfuriile, paharele și tacamurile potrivite, vei avea un aranjament de masă superb, pe care toți cei care îți vor călca pragul îl vor aprecia.

Foto: pexels.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri