Muscata are un colorit deosebit iar plasata oriunde in casa aduce un plus de optimism si veselie. Ca sa primim aceste daruri de la ea trebuie, la randul nostru, sa o ingrijim corespunzator. Urmeaza sfaturile si recomandarile noastre pentru a-i oferi muscatei tale cele mai bune conditii de crestere.

Muscata

Prezentare generala

Muscata(Pelargonium) este o planta ornamentala cu flori viu colorate, frunze bogate, usor parfumate, ce se bucura atunci cand este pozitionata in cel mai luminos si calduros loc din casa. Aceasta planta ne incalzeste locuintele si ne pune zambetul pe buze. Ea este accesibila chiar si amatorilor de gradinarit deoarece nu are nevoie de ingrijiri speciale, fiind o planta usor de intretinut. Magia muscatei sta in contrastul absolut superb dintre verdele naucitor al frunzelor si culorile puternice ale florilor (roz sau rosii).

Despre muscata

Muscata are peste 250 de specii, originare din Africa de Sud, toate iubitoare de soare si lumina. Denumirea ei stiintifica este Pelargonium, are o tulpina foarte carnoasa, iar frunzele au forma de potcoava, cu mici portiuni in care sunt rotunjite pe margini.

Perioada de inflorire

Primavara si vara sunt anotimpurile cele mai prielnice pentru inflorire, insa, pastrata intr-un mediu propice, la o temperatura constanta, muscata poate inflori si iarna. Pentru ca florile noi sa creasca frumos si sanatos, trebuie indepartate cele deja crescute si uscate, acest proces incepand imediat sub frunza una a fost facuta inflorirea.

Metode de ingrijire

In perioada rece muscata nu are nevoie de o ingrijire speciala, fiind o planta destul de robusta. Cu toate acestea, ea nu trebuie tinuta la tempreaturi foarte scazute (sub 5 grade Celsius), iar pamantul trebuie sa fie uscat. Asadar, in timpul iernii, muscata se uda cam o data pe saptamana iar la primele semne ale frigului, ea trebuie mutata in casa.

Valabil pentru o mare parte din plantele de apartament, in ghivece: este indicat sa aiba un pamant bogat in nutrienti, sa fie pamant de gradina, amesetcat cu nisip. De altfel, se poate folosi si ingrasamant artificial dar care trebuie administrat cu atentie deoarece in cantitati prea mari poate dauna radacinilor plantei.
O atentie deosebita trebuie acordata umiditatii solului care trebuie mentinuta constanta, iar in acelasi timp umiditatea aerului trebuie sa fie mai ridicata. Udata excesiv, planta poate dezvolta un parazit la radacina si muscata poate putrezi.

Neajunsul muscatei vine din faptul ca frunzele ei imabtranesc si cad repede, lasad tulpina goala. Udarea din abundenta sau stropitul regulat nu schimba cu nimic situatia; pentru obtinerea 50 de ml de suc(folosit in scopuri terapeutice), trebuie rupte toate frunzele plantei asa ca pentru un tratament complet, sunt necesare 5-6 muscate ale caror varfuri trebuie ciupite mereu pentru a favoriza cresterea crengutelor noi.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri