22 Septembrie 2015 publicat în Cultura 22 share-uri

Razvan Mazilu este un actor - dansator, coregraf si regizor roman, remarcat in numeroase spectacole pe scene internationale. Este probabil, cel mai iubit profesionist din dans de la noi si de aceea ne bucuram ca Razvan a acceptat invitatia noastra de a raspunde unui interviu despre dans, despre viata, despre oameni frumosi.

„Un aristocrat al dansului”, dupa cum l-a numit presa de specialitate, Razvan Mazilu este primul dansator roman protagonist intr-un one-man-show (Jocul de-a Shakespeare, 1997, Teatrul National din Bucuresti) si, totodata, primul realizator al unui spectacol de teatru – dans in Romania, o reusita majora pentru un student (Dama cu camelii, 1995, Teatrul National din Bucuresti). De-a lungul timpului, Razvan Mazilu a sustinut spectacole in turnee de succes in tari precum: Franta, Italia, Israel, Elvetia, Japonia, Rusia, Grecia, Egipt, Slovacia, Ungaria, Danemarca, Germania, Belgia, Cehia, Spania, China.

Razvan Mazilu este primul invitat al seriei de dezbateri Round Table, care vor debuta marti 22 septembrie 2015, si vor fi moderate de Valentina Sandu – Dediu. Evenimentele se vor desfasura in Studioul de Opera si Multimedia al Universitatii Nationale de Muzica.

Garbo.ro: Daca ar fi sa te auto-definesti, crezi ca exista o linie de demarcatie intre Razvan Mazilu - omul din afara scenei si Razvan Mazilu dansatorul?


Razvan Mazilu:
Niciodata linia aceasta nu e trasata clar, planurile se intrepatrund. Deseori ma surprind dansind sau cintind pe strada, rupt de cotidian, aflindu-ma in ”filmul” meu. Pentru mine, profesia nu e ca o haina pe care o imbraci, iti faci treaba si apoi o dezbraci si o atirni la loc in cuier. Pentru mine, profesia trebuie sa te bintuie, sa te posede, sa te mercheze cu adevarat, sa te obsedeze. Toate astea nu sunt valabile doar pentru Razvan-dansatorul, ci si pentru Razvan - regizorul/coregraful.

Garbo.ro: Cand ai descoperit dansul? Ar fi putut fi altceva pentru tine?

Razvan Mazilu: Am spus-o dintotdeauna, o spun si azi, dupa atitia ani de cariera: nu eu am ales dansul, ci el pe mine. Dansez de la virsta de trei ani si nu ma inchipui facind nimic altceva.

Foto: Mihai Badea

Garbo.ro: Cum arata o zi din viata unui dansator care se pregateste pentru un spectacol care va avea premiera in curand?

Razvan Mazilu: In ultimul timp am pus mai mult accentul pe regie si coregrafie, desi iata ca inca mai dansez si acum, la 41 de ani, o virsta la care alti dansatori se gindesc la retragere. In MON CABARET NOIR, premiera pe care o pregatesc acum la Creart/Teatrelli, semnez si conceptia spectacolului dar si dansez, si asta evident ca imi ocupa tot timpul. Repetitii peste repetitii, probe de costum, machiaj, ne mai ocupam si de PR, si de orice altceva, dar e atit de frumos si atit de creativ, emotiile si senzatiile sunt atit de puternice incit te simtit absolut binecuvintat ca ai o profesie atit de frumoasa....


Garbo.ro: Un lucru simplu care te bucura enorm? :)

Razvan Mazilu: Animalele si inocenta lor. Inghetata. O cafea buna pe o terasa insorita.


Garbo.ro: Ce fel de oameni admiri?

Razvan Mazilu: Admir oamenii relaxati, easy-going, creativi, cu simtul umorului, pasionati de ceea ce fac, oamenii care stiu sa fie generosi si sa zimbeasca, ii admir pe cei care se uita in ochii mei atunci cind vorbim......


Garbo.ro: “Am mare noroc cu dansul, pentru ca ma ajuta sa nu mai fiu vulnerabil in fata vietii”, spui. Cum ai descoperit acest adevar personal profund?

Razvan Mazilu: Atunci cind ma urc pe scena simt asta, dar si dupa spectacol. La aplauze te simti iubit si iubirea te apara de tot uritul din jur.

Garbo.ro: In ce spectacole te putem vedea in noua stagiune?

Razvan Mazilu: In premiera MON CABARET NOIR la Teatrelli, un spectacol de cabaret burlesc unde dansez si joc alaturi de colegele mele, tinerele actrite Ilona Brezoianu, Anca Florescu, Alina Petrica si Ana Bianca Popescu. pot fi vazut in UN TANGO MAS, cel mai longeviv spectacol de dans din Romania, cred, pe care il jucam inca cu casa inchisa la Teatrul Odeon.

Interviu realizat de Iulia Sima


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri