Dezvoltare

Greseala este doar un nume de cod pentru "lectie invatata"!"
Cu totii facem greseli in viata. Unii mai mici, altii mai mari, unii mai putine, altii mai multe. Gresim in dragoste, in relatii, gresim la serviciu, gresim in relatiile sociale, in relatiile cu parintii in alegerile de cariera. Ar ideal sa invatam din greselile altora dar oare cati dintre noi fac asta? Oare ne putem convinge ca ceva nu este potrivit pentru noi doar pentru ca asa ne spun prietenii sau doar pentru ca noi cunoastem un prieten al unui prieten care a facut asa si a gresit? Eu una, si sa imi fie iertat de catre cei ce nu-mi impartasesc parerea, ma mandresc cu greselile mele. Si nu au fost putine la numar. Datorita (datorita, a se nota si nu din cauza) greselilor sunt ceea ce sunt astazi.Datorita greselilor stiu acum ce vreau si ce nu vreau, ce mi se potriveste si ce nu si mai presus de toate datorita greselilor MA CUNOSC cu partile mele intunecate si cele luminoase deopotriva. Consider ca doar oamenii lasi care nu au curajul sa traiasca sunt cei care nu gresesc. Doar oamenii care nu depasesc zona de confort nu gresesc. Consider ca lipsa de greseli este doar dovada unui trai hipersecurizant. Si ce este asta? Ce e o viata in care nu gresim ca sa nu suferim? E o viata irosita. Maretia nu consta in a nu gresi. Maretia consta in a gresi o data, de doua de N ori, in a realiza intr-un final ca ai gresit, in a te ridica, in a o lua de la capat, in a invata ceva din asta si in a fi mandru de tine ca ai trecut si peste asta. Greselile te fac mai puternic. Greselile te calesc. Greselile te fac ca de fiecare data sa te descurci si ma bine pentru ca TU ai invatat ceva. Ai invatat ca esti suficient de puternic incat sa treci peste si sa mergi mai departe. Si cand te vei confrunta din nou cu o situatie asemanatoare vei sti sa o gestionezi mai bine pentru ca tu deja ai trecut prin asta si ai invatat ceva. Ai invatat ca ai mai depasit o proba a vietii, ai invatat ca ai mai facut un pas in evolutia ta si in dezvoltarea de sine. Greseala este specifica tuturor oamenilor care indraznesc. Capacitatea de a te ridica insa si de a te scutura si de a constientiza ca greseala a fost doar o parte din evolutia ta este caracterisca omului viu. Omul viu este omul care traieste, care experimenteaza, care are nelinisti, care stie ca are un scop pe lume, care nu se resemneaza cu destinul pe care altii sau societatea i-l atribuie. Omul viu are cutezanta de a-si fauri propriul destin. Asadar SA GRESIM, caci greseala ne face mai puternici atunci cand stim sa o acceptam si invatam ceva din ea. Sa gresim si sa ne ridicam caci numai astfel vom creste. Sa gresim caci pentru noi, oamenii vii, greseala este doar un nume de cod pentru "lectie invatata".
garbo_9355
Postat pe 14 Noiembrie 2012 21:02
Lectie invatata poate sa fie si din greseala altora. E bine sa deschidem ochii mari si la greselile celor din jur.Experienta proprie e buna ,dar e dureroasa.
GHEISA_
Postat pe 14 Noiembrie 2012 21:23


Lectie invatata poate sa fie si din greseala altora. E bine sa deschidem ochii mari si la greselile celor din jur.Experienta proprie e buna ,dar e dureroasa.

exista si un proverb si astea "apar" in urma experientei multora in decurs de mult timp. "Invata si din greselile altora pentru ca numai din alea tale nu-ti ajunge o viata"... sau: "Invata si din greselile altora, nu vei avea timp sa le faci tu pe toate."... asa ca, nimic nou sub soare... !!! si experienta altora poate fi durerosa, sau nu... nu numai a ta proprie ! experienta capeti si din ceace ti se intampla tie, dar daca inveti si din experienta altora. e si mai bine ! ca si cu greselile. dar teoria... ca teoria, practica ne omoara ! parerea mea e ca din greselile "de sau din dragoste" nu intra in discutie ! in discutie intra doar greselile "rationale" si nu "emotionale"... ! si cred ca chestia asta cu invatatul din greselile altora, e ceva legat de instinct ! treaba asa se facea si inainte de omul a invatat sa citeasca, proverbe sau din sfaturile altora. eu am doi caini si am avut si trei deodata... ei nu invatau din greselile mele... dar am observat cum invatau din greselile celorlati doi. cand unul a vazut ca primul s-a impiedicat de ceva, a ocolit locul... cand unul sa amandoi au vazut ca primul si-a bagat botul in halba mea de bere si a inceput dupa aia sa stranute... s-au lasat pagubasi..... !!!! etc......
.
barboneli
Postat pe 14 Noiembrie 2012 22:17
pai sa stii ca de multe ori cainii sunt mai inteligenti decat oamenii
Este vorba de discernamant.Prin a copia ce este bun si cinstructiv de la oameni si sa nu copii chiar greselile lor.
De ce atunci oamenii fac aceleasi greseli de mii de ani incoace si nu invata nimic..
si de aceea si sunt asa nefericiti si nu isi gasesc linistea sufleteasca.
ingerasulluptator
Postat pe 14 Noiembrie 2012 22:40


" De ce atunci oamenii fac aceleasi greseli de mii de ani incoace si nu invata nimic.."


pentru ca le ia sute de ani pana inteleg ca sunt greseli.... !!! si greselile se inoiesc odata cu timpul si tehnologia !!! ex. mobilul... ! pana o sa inteleaga ca asta este o greseala... o sa ia timp.
stii cum s-a constatat ca mobilul afecteaza creierul ? dupa continutul convorbirilor... !!! are si el avntajele lui, in caz de urgenta cu toate noantele ei. sau ptr. ati surprinde sotia, iubita... de ex. !

- Alo! Buna iubita, ce faci ?
- Rau iubitule, acasa, mi-e rau. Tu ?
- La intrarea in club, chiar in spatele tau !!!
barboneli
Postat pe 15 Noiembrie 2012 06:32
sa inveti "din greselile altora" inseamna ca teama de esec sa te opreasca sa incerci. Poate ca TU reusesti. Poate ca iti doresti mia mult. Poate ai mai multa determinare. Poate insisti mai mult. Poate pur si simplu esti mai bun si gasesti solutii pe care altii nu le-au gasit. De ce te-ar speria nereusitele altora?
Moartea e "iremediabila" - cit esti in viata nu pierzi decit atunci cind tu renunti. Altfel nu pierzi - doar te mai repliezi din cind in cind, si planifici alta abordare....

N-am mai fi evoluat niciodata daca toti ar fi "invatat" ca, daca a incercat si nu a reusit unul, nu se poate. N-ar mai exista sentimentul succesului, n-ar mai exista provocari... doar plictiseala de a te tiri pe niste drumuri batute.... De ce sa traiesti, pina la urma?! Doar ca sa respiri?
quasaria
Postat pe 15 Noiembrie 2012 09:23
.
quasaria
Postat pe 15 Noiembrie 2012 09:26
zicea un nene
cine nu cunoaste istoria e condamnat sa repete greselile trecutului!
cine cunoaste istoria, gaseste alte modalitati de a gresi!

asa ca, fatuca cu dezvoltarea, ceea ce povestesti tu in 22 de randuri, se anuleaza de facto!
decat sa.ti pierzi timpul sa faci astfel de exercitii de admiratie, mai bine ai face ceva util si practic, chiar daca din cand in cand mai gresesti!

si apoi, avem nevoie de greseli (si ale noastre si ale altora) pentru a ne exprima iertarea si pentru a primi iertarea! un fel de dovada de intelegere si de bunatate, bunavointa... etc.
heartbit
Postat pe 15 Noiembrie 2012 12:48
spre exemplu greseala este ca femeile trateaza barbatii ca pe niste copii..si le fac toate poftele dar uita sa se respecte si pe ele...Evolutia poate incepe de la femeia care stie sa incepe sa se respecte si stie sa isi educe copii...
si sa nu mai trateze barbatii ca pe niste copii,,sa le faca toate poftele si sa l;e creada toata teoria lor de 5 banuti


stiu ca la barbati nu le place ordinea si corectitudinea,,pt ca de mici au invatat doat sa faca dezordine pt ca asa a facut si tatii lor si mamele trebuie sa adune

femeile nu au cum sa fie cinstite daca nu stiu sa isi impuna punctul de vedere
ingerasulluptator
Postat pe 15 Noiembrie 2012 13:18
Q, am inteles ideea ta. Eu am fost mai pragmatica, atunci cand am spus sa deschidem ochii la greselile altora. De exemplu, nu este nevoie sa fac un accident de masina , ca sa inteleg ca viteza sau oboseala la volan nu sunt bune.Au facut altii pe ,,zmeii'' la volan si au ajuns in sant. Sau, nu e nevoie sa fac o coma alcoolica , ca apoi sa ma gandesc ,,mda, alcoolul in exces nu e bun''. Sunt multe exemple de greseli in viata.
GHEISA_
Postat pe 15 Noiembrie 2012 13:41
"Ce e o viata in care nu gresim ca sa nu suferim?"

imi pare masochista aceasta oda a greselii. si nu inteleg de ce se numesc "greseli" alegerile pe care le facem in viata

Eugenia_
Postat pe 15 Noiembrie 2012 16:42
da in viata omul greseste si invata si din propriile greseli..Numai greseli prea mari sa nu facem ca nu suferim prea tare...
ingerasulluptator
Postat pe 15 Noiembrie 2012 20:17
da in viata omul greseste si invata si din propriile greseli..Numai greseli prea mari sa nu facem ca nu suferim prea tare...
ingerasulluptator
Postat pe 15 Noiembrie 2012 20:18
uite, mie imi place viteza. Chiar imi place viteza. :-) Si am avut prieteni care au murit pe sosele. Imi place sa ma urc pe munti legata de o coarda, si am avut prieteni care au murit si in munti. Fumez - fumatul ucide, dar pina acum erau sa ma ucida doar chestii de care nu eu m-am facut vinovata. De ex. am fost un copil caruia i s-au dat max trei ani de trait: aici unde era greseala mea?!?!
Ce incerc sa spun este ca ferindu-ne prea mult de toate riscurile uitam sa traim si pina la urma oricum ne va veni de hac o chestie pe care nu ne-am asumat-o. Asa ca prefer sa nu invat nici macar din experienta proprie - cu atit mai putin din a altora - si sa traiesc in timpul pe care il am la dispozitie absolut tot ce pot sa traiesc, incluzind caderi in fund si ridicarile aferente. Suferinta sau cu durerea denota ca esti viu. M-ar ingrijora mult mai mult sa imi fie teama sa simt ceva.
quasaria
Postat pe 16 Noiembrie 2012 11:03


sorry... nu mi se par exemplele pe care le-ai dat, relevante cu "a invata din greseli"... ! poti sa inveti si din succesurile altora... cahira daca ai si tu parte de cele personale. oamenii de stintza cand cauta rezolvarea la ceva nou... iau in consideratie si partile unde era greseala. zicala e ca o metafora cu mai multe sensuri. si e o diferenta intre greseala si risc... mare diferentza ! si cei care iuau riscuri au invatat din unele greseli facute de inaintasi... altfel nu se imbunatatea echipamentul, de ex. acum, s-a descoperit (uneori se intampla intamplator ...) ca cei care fac ascensiuni la inaltime mare, le e recomandat sa ia cu ei VIAGRA... !!! nu radeti... asa e ! intamplator un tip din asta, nu foarte tanar, i s-a intamplat in timpul ascensiunii sa i se faca rau ! nu mai avea aer (nu in jur... acolo era destul...) ci in plamani. sau in tot cazul, inima nu-i era suficient oxigenata. tipul sau altul din grup, nu mai tin minte, avea la el pastile din astea pe care le uita-se acolo un buzunar sau in rucsac. fiecare stie ce actiune are viagra, prin dilatarea vaselor de sange. asa ca asta l-a salvat pe tipul nostru. de atunci, nu pleaca fara viagra la el... !!! si considera ca era o greseala sa pleci in ascensiune fara pastile din astea sau altele care au acelasi efect asupra vaselor de sange ! .
barboneli
Postat pe 16 Noiembrie 2012 12:00
Ori cine ar fi autorul textului se vede clar ca a trait cu rost pe acest pamant,a invatat lectia vietii,frumos,felicitari pentru aceasta lectie de intelepciune.
d.gache@yahoo.com
garbo_9402
Postat pe 16 Noiembrie 2012 19:41
norocul lui ca a trait, si-a invatat lectia si acu spera sa se reincarneze....probabil intr-o radasca inteleapta care nu are nevoie sa -si doreasca sa gresesca ca sa pape o musca, sau ce-o papa ea, ca totul vine de la sine si nimerica nu-i da o diploma de intelept/apta.

Eugenia_
Postat pe 16 Noiembrie 2012 20:16
lasa barboneli, ca noi tot invatind "din greseli" caram ditai echipamentul in spate (Viagra n-aveam, ca nu ne trebuia) si altii treceau fluierind cu mainile in buzunare... si au ajuns sus si s-au si intors pina am facut noi juma de drum...asa ca..... Mai bine uneori sa nu te interesezi prea mult cum e cu daca si cu parca.
quasaria
Postat pe 16 Noiembrie 2012 21:55


ok, se poate ! dar poate n-ai observat nuanta cu... varsta ! adica nu toti cei care urca sunt de aceasi varsta... si multi care au facut toata viata lor treaba asta, au mai imbatranit !!! si eu nu vorbeam, in cazul meu, de urcat carari... ci de adevaratii cataratori pe piscuri. chestia cu daca si parca... nu mai mi-e clara, insa : "dar dacaaa... ?" parca mai bine... !
barboneli
Postat pe 16 Noiembrie 2012 22:42
well, nici eu nu vorbeam de cite o babutza care urca cite un deal :-)
quasaria
Postat pe 16 Noiembrie 2012 22:49
eu nu cred ca exista om care sa nu greseasca....toti gresim mai mult sau mai putin ...unii recunosc altii nu.. asta face diferenta....a invata din greselile altora e bine dar nu vom sti niciodata daca este greseala sau nu pt ca ceea ce pt mine pare a fi greseala pt altii posibil sa nu fie....invatam cu siguranta din greselile noastre si nu uitam niciodata,invatam din greselile altora dar uitam repede si putem face si noi aceleasi greseli...cand le facem noi simtim durerea,stim cum am calcat si pe unde si avem grija sa ne ferim ...nimeni nu face aceeasi greseala de n ori decat daca pt el nu este gresit....de ce trebuie mereu sa vedem greseli la cei din jur si nu vedem la noi greselile?....in ultima vreme la tv vedem doar greseli si sincera sa fiu nu vad ce pot invata de acolo....de obicei cu ce ne hranim aia suntem....poate ca avem nevoie de modele dar daca modelele sunt pline de defecte cum putem spune ca am gresit?
yzabela_03
Postat pe 19 Noiembrie 2012 01:45
uite ca femeile tinere nu invata din greselile femeilor batrane ca sa fie mai intelepte decat ele..
Sa ii puna la cratita pe barbati de la inceput si sa isi impuna punctul de vedere de la inceputul relatiei,diplomat.
dar femeile batrane sunt rele invata de rau fetele tinere pt ca sunt invidioase si nu vor sa le mearga mai bine deca lor le-a mers rau.

sa ziceom ca barbatii pricep doar ce le convine,,dar daca le repeti aceasi poezie in fiecare zi o sa vezi ca si el o sa o repete..Pt ii intra in cap de nevoie daca aude aceasi placa in fiecare zi...perseverenta este calea spre victorie.
ingerasulluptator
Postat pe 20 Noiembrie 2012 21:44
De la: quasaria, la data 2012-11-16 21:55:24lasa barboneli, ca noi tot invatind "din greseli" caram ditai echipamentul in spate (Viagra n-aveam, ca nu ne trebuia) si altii treceau fluierind cu mainile in buzunare... si au ajuns sus si s-au si intors pina am facut noi juma de drum...asa ca..... Mai bine uneori sa nu te interesezi prea mult cum e cu daca si cu parca.

OHOOO!! De cate ori...am patit si noi asta!!Si tot ..caram rucsacul cu de ..toate,uneori ii ajutam si pe cei cu mainile-n buzunare...asa ca la muntte...
E interesanta parerea voastra despre "greseli" ..si stiti care-i culmea??toti aveti DREPTATE!!!
elisabeta_boia
Postat pe 22 Noiembrie 2012 21:46
Frumoas expunerea ta ca bucata literara si ca filozofie,dar eu vad dincolo de ea un strigat de frustrare ca ABIA acum ai inteles lectia asta .De ce atata efuziune literara pentru a spune ceva ce lumea stie de cand lumea (ca omul invata din greseli -ale lui sau ale altuia)??
Multumim pentru talent.
garbo_5053
Postat pe 26 Noiembrie 2012 20:06
ingeras....eu am invatat din greselile femeilor in varsta si imi invat copilul sa stie sa respecte femeia de langa el si cand se va casatori voi fi pt nora mea mama nu soacra dar depinde daca si ea are nevoie de o mama....cand ai un baiat trebuie sa stii ca intr-o zi vei mai avea si o fata....fericirea baietilor nostri va fi completa doar cand noi nu facem diferenta intre ei....nora mea nu va fi o straina in casa mea ...va fi fiica mea....chiar daca va gresi voi sti sa iert pt ca omul nu este perfect....o voi invata si pe ea si pe el si sper sa vrea si ei sa invete sa traiasca in armonie si in dragoste
yzabela_03
Postat pe 28 Noiembrie 2012 13:52
" Nu exista greseli . Intamplarile pe care le atragi asupra ta , oricat de neplacute ar fi
ele , sunt absolut necesare pentru ca tu sa inveti cee ce trebuie sa stii .
Fiecare pas pe care il faci este necesar pentru ca tu sa ajungi la telul pe care
ti l-ai propus . "

RICHARD BACH
Argentina_Malcea_1
Postat pe 1 Decembrie 2012 09:14
Mda. Karma...
quasaria
Postat pe 1 Decembrie 2012 09:20
De la: yza_my, la data 2012-11-28 13:52:22ingeras....eu am invatat din greselile femeilor in varsta si imi invat copilul sa stie sa respecte femeia de langa el si cand se va casatori voi fi pt nora mea mama nu soacra dar depinde daca si ea are nevoie de o mama....cand ai un baiat trebuie sa stii ca intr-o zi vei mai avea si o fata....fericirea baietilor nostri va fi completa doar cand noi nu facem diferenta intre ei....nora mea nu va fi o straina in casa mea ...va fi fiica mea....chiar daca va gresi voi sti sa iert pt ca omul nu este perfect....o voi invata si pe ea si pe el si sper sa vrea si ei sa invete sa traiasca in armonie si in dragoste


frumos
ingerasulluptator
Postat pe 3 Decembrie 2012 23:08
Ziua buna!Interesante parerile voastre.Oricum ati gandi,fiecare aveti dreptate.Dupa opinia mea "greseala" e mult spus,putem sa consideram poate greseala o actiune sau o idee care se dovedeste a avea o finalitate nu tocmai placuta.In totalitatea lor eu le-as numi experiente.
Am experimentat si eu insa cu siguranta nu indeajuns de mult din moment ce inca mai "gresesc" :)
Fiindca se apropie sfarsitul de an,ocazie perfecta pentru a face o analiza a tuturor actiunilor care m-au adus cu succes (sau nu) la ceea ce sunt acum,am ajuns la concluzia ca as face la fel daca ar fi sa ma intorc in timp.
Am gasit o parabola foarte sugestiva care se refera la cei care nu fac nimic din teama de a nu gresi.
"Era odata un om foarte precaut,
Care nu s-a amuzat si nu s-a distrat niciodata.
Nu a riscat si nu a incercat vreodata;
Nu a cantat si nu s-a rugat niciodata.
Si,intr-o zi,cand a murit,
Asigurarea lui de viata a fost respinsa.
Deoarece nu traise niciodata,
Ei au pretins ca nici nu murit." -(Anonim)
rose_blue
Postat pe 6 Decembrie 2012 13:26
Ei da, cu totii facem greseli in viata, nimeni nu se naste invatat!
De fiecare data cand gresim o simtim pe pielea noastra si nu este deloc o placere, nu sunt de acord cu ca a trai = a gresi! Nu este regula dupa care ar trebui sa ne ghidam! De preferat este sa nu mai repetam greselile facute si sa invatam din ele!
Niciodata nu am considerat greseala ca fiind ceva pozitiv, dimpotriva!


LLisa
Postat pe 7 Decembrie 2012 19:21

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
gelozie, posesivitate sau doar mi se pare 21 De la: r_ioana 15 Noiembrie 2009 20:25
Ce sa fac in continuare? 44 De la: roby_cado 19 Iulie 2011 17:36
Mesajele in cuplu 28 De la: narcysa 19 Ianuarie 2011 06:30
parintii trebuie sa isi educe copii si emotional 26 De la: garbo_406810 21 Decembrie 2014 22:34
suflet pereche 42 De la: ingerasulluptator 22 Aprilie 2011 16:19
Setari Cookie-uri