In anul 1930, doctoral Howard Hay a alcatuit un plan dietetic cunoscut popular sub numele de combinatii alimentare, care a imbunatatit sanatatea a milioane de oameni. Dieta Hay are la baza un principiu foarte simplu: anumite combinatii alimentare nu ne fac bine.

Cum vara este sezonul fructelor proaspete, am vrea sa atragem atentia asupra faptului ca majoritatea dintre noi consumam gresit aceste alimente delicioase. De cele mai multe ori, desi contin o sumedenie de nutrienti, minerale si vitamine, fructele ajung sa ne faca rau, tocmai pentru ca le mancam gresit. Sfatul doctorului Hay este sa mancam fructele separat, fara nicio alta combinatie!

Fructele au rolul de combustibil folosit la producerea energiei si se digera usor. Exista multe soiuri de fructe care fermenteaza cand sunt coapte. La fel se intampla si daca le punem intr-un mediu cald si acid cum este cel din stomac si mai ales daca le combinam cu proteine. Nu este recomandat deci sa mancati un fruct imediat dupa ce ati conumat o friptura, de exemplu. Daca fructelor le trebuie 30 de minute ca sa treaca prin stomac, proteinelor concentrate le trebuie doua-trei ore, deci cel mai bun mod de a consuma un fruct este sub forma unei gustari cu cel putin 30 de minute inainte de masa, sau trei ore dupa masa.

Foto: Shutterstock.com; fructe, salata de fructe

Singura exceptie la acest sfat este combinatia dintre fructele care nu fermenteaza imdeiat cum sunt bananele, merele, nuca de cocos si alimentele bogate in hidrati de carbon cum sunt ovazul si meiul, spune si cunoscutul nutritionist Patrick Holford. Deci, cateva bucati de mere cu budinca sau un sandvis din paine de secara cu o banana nu au cum sa faca rau.

Cele 5 reguli simple ale dietei Hay

1. Nu trebuie sa mananci carbohidati impreuna cu fructe acide, in timpul aceleiasi mese;

2. Dieata ta sa fie in principal bazata pe fructe si vegetale;

3. Grasimile, proteinile si amidonul trebuie consumate in cantitati mici;

4. Mananca doar cereale neprocesate cum ar fi cerealele integrale; Exclude alimentele procesate cum ar fi margarina, faina alba si zaharul alb;

5. Ultima regula este aceea ca trebuie sa mentii un interval de 4 ore si jumatate intre mese, daca planuiesti sa mananci alimente diverse. Daca intr-o zi de exemplu, mananci doar fructe si legume, desigur ca poti sa ai pauze mai scurte intre mese, pentru ca acestea se digera mai repede.

Foto homepage, Shutterstock.com; fructe, salata de fructe


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri