Educata sa nu incurajez polemica, sa imbratisez discretia, simt nevoia astazi sa zbier fara menajamente, aruncand in fata toate frustrarile pe care le-am adunat cunoscand realitatea atator oameni , dar si pe a celor ce stau cu bratele incrucisate in fata alegerii ce le sta in putere pentru binele altora, alegerea viata sau moarte?.

Redam integral si sustinem scrisoarea deschisa inaintata de Andreea Marin Banica, ministrului Sanatatii CSEKE Attila, prin care aceasta sprijina demersul Asociatiei Salveaza Vieti de a schimba legislatia greoaie care rapeste vieti.

“Domnule Ministru al Sanatatii,

Numele meu este Andreea Marin Banica. Nu sunt un medic, nu lucrez in sistemul medical, desi m-am aflat de multe ori in spitalele romanesti, fie ca pacient, fie alaturi de patul de spital al unui om drag, si mi s-a intamplat sa plec acasa cu vesti bune, dar si cu pierderi pentru totdeauna.

M-am aflat de 5 ori pe masa de operatie, si in situatii de urgenta, cand mi s-a spus ca nu mai pot amana, pentru ca altfel ziua de maine nu va mai exista pentru mine. Chiar si asa, fiecare dintre aceste interventii chirurgicale pe care le-am suportat doar in spitale de stat din Romania, nu in clinici private, a avut un final pozitiv pentru mine, iar astazi sunt sanatoasa, am devenit mama si port in memoria mea afectiva chipuri de medici sau asistente medicale carora le voi fi recunoscatoare o viata. Grija de care am avut parte nu a avut drept fundament faptul ca eram o persoana cunoscuta, pentru ca primele interventii au avut loc demult, cand eram la inceput de drum, ci am avut parte de daruirea unor oameni indragostiti de meseria lor, in pofida salariilor mici, a lipsurilor materiale din spitalul lor sau a programului draconic de munca, sub presiunea ideii ca orice greseala ii poate costa pierderea unei vieti omenesti.

Din pacate, insa, intr-o Romanie din care nu-mi doresc sa plec, in care visez sa-mi cresc copiii si nepotii cat mai sanatos si sigur, m-am lovit in ultimii 15 ani de atat de multe situatii dureroase, de-atata indolenta, absurd, nepricepere si nepasare intr-un domeniu in care singurul crez ar trebui sa fie lupta pentru viata, incat povestile mele personale de mai sus par desprinse dintr-o alta realitate. “Ai avut noroc, atata tot”, asta e replica pe care o aud adesea cand intru in contact cu boala, cu suferinta, cu deznadejdea.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri