Comu
O cercetare efectuată de Eventim în rândul populației din sudul și vestul țării, cele mai active regiuni în privința organizării de evenimente, a scos la iveală realitatea cu care se confruntă românii în privința vieții culturale și a modului de petrecere a timpului liber.
Aproape o treime dintre români (31%) merg la evenimente culturale cel puțin o dată pe lună, iar în topul distracțiilor în afară casei conduce detașat vizionarea filmelor, 56% dintre participanții la studiu declarând că merg la cinema. Concertele sunt preferatele a 44% dintre persoane, în timp ce la teatru, festivaluri de muzică sau eveniment participă 37% dintre români. Deși numărul celor care aleg să-și petreacă timpul liber vizionând un film, un spectacol de teatru, un concert sau un meci de fotbal rămâne ridicat, o zecime dintre românii participanți la studiu nu o fac motivând lipsa timpului sau a resurselor financiare.
”România e o piață foarte efervescentă pentru evenimentele culturale, devenind în ultimii ani de mare interes pentru nume importante de artiști, spectacole sau sportivi străini. Ce ne dorim noi este să le facem accesibile publicului larg, oferind o experiență de cumpărare simplă, sigură și transparentă – cu acces rapid la bilete și plăți 100% securizate.”, a declarat Vlad Enăchescu, Managing Director Eventim România.
Astfel, lipsa timpului este cel mai frecvent invocată drept motiv de neparticipare, de către 54% dintre persoanele intervievate pentru cercetare. De asemenea, un procent apreciabil, de 48% dintre persoane, spune că prețul ridicat al biletelor reprezintă un impediment semnificativ în a cumpăra bilete la evenimente culturale.
Conform cifrelor scoase la iveală de studiu, intervalul financiar cel mai comod pentru achiziționarea unui bilet la spectacol se situează între 51 și 100 de lei. Un buget peste 300 lei este exclus de către persoanele de peste 55 ani.
În timp ce prețul biletelor este factorul hotărâtor pentru achiziționarea biletelor, fiind invocat de 58% dintre românii participanți la studiu, decizia de cumpărare a biletului este influențată și de performeri, dar și de locația evenimentului. Cât privește genurile muzicale, în topul preferințelor, conduc muzica pop (51%), urmată de cea clasică (28%) și cea rock (25%).
”Studiul ne bucură pentru că a relevat un aspect extrem de important pentru noi: jumătate dintre români își cumpără biletele de pe site-urile consacrate de ticketing, ceea ce denotă faptul că aceștia au încredere în platformele online care surclasează ceilalți vendori. Iar în ceea ce ne privește, platforma internațională, validată în timp și teritorii, ne dă încrederea că suntem un partener bun pentru clienții noștri.”, adaugă Vlad Enăchescu, Managing Director Eventim România.
Există însă și un aspect care ar trebui să dea de gândit celor care aleg să-și cumpere bilete online: aceștia ar trebui să aleagă doar platformele consacrate sau vânzătorii autorizați pentru a evita să fie păcăliți. Cu acest fenomen s-au confruntat 17% dintre respondenți, care au declarat că fie au cumpărat bilete false, fie au accesat site-uri false, fie au plătit unor persoane fizice bilete și nu le-au primit. Conform studiului efectuat în luna mai de către Eventim, românii au și câteva reproșuri pentru organizatorii de evenimente, 5 din 10 respondenți fiind deranjați cel mai mult de cozile mari de la intrare, bar sau toalete.
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.