21 Ianuarie 2016 publicat în Social 4 share-uri

Saptamana trecuta a fost reluata seria intalnirilor de lucru care se desfasoara la Consiliul Superior al Magistraturii, pe tema gasirii unor solutii juridice in beneficiul victimelor violentei sexuale si de gen din Romania.

Comunicat de presa

Astfel, ONG-urile specializate au continuat seria discutiilor consultative alaturi de reprezentante si reprezentanti ai institutiilor statului. ONG-urile argumenteaza necesitatea schimbarii legislatiei care priveste violenta asupra femeilor in Romania, legislatie care trebuie sa intre in concordanta cu jurisprudenta internationala.

• Romania are obligatia de a se alinia legislatiei internationale, pe tema violentei de gen
Aceste intalniri se desfasoara in contextul necesitatii Romaniei de a crea un cadru legal eficient pentru protectia victimelor agresiunilor domestice si sexuale. Astfel, statul roman trebuie sa puna in aplicare atat prevederile Conventiei Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice (Conventia de la Istanbul), pe care a semnat-o anul trecut, cat si prevederile Directivei 2012/29/UE privind drepturile, sprijinirea si protectia victimelor criminalitatii (Directiva victimelor). Cea de a patra intalnirea de lucru de la CSM a constituit inca un pas important in aceasta directie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Majoritatea femeilor cred că încă nu există egalitate de gen în România Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli Cum va fi vremea de Paște în România. În unele regiuni va ploua non-stop

• Violenta sexuala este o realitate dura. Avem nevoie de centre integrate de urgenta in caz de viol si violenta sexuala!

600.000 de femei din Romania sunt victime ale violentei sexuale pe parcursul vietii (1). Cu toate acestea, legislatia deficitara si lipsa serviciilor adecvate, accesibile si gratuite le impinge spre tacere si le impiedica accesul la justitie. Rezultatul este ca violenta sexuala ramane una din cele mai putin raportate si condamnate infractiuni.

Iata de ce, specialistii si specialistele depun eforturi pentru reglementarea violentei sexuale si introducerea unor servicii specializate care sa inlesneasca accesul victimelor la suport de specialitate. Astfel, in cadrul intalnirii care a avut loc in data de 15 ianuarie, Reteaua Rupem tacerea despre violenta sexuala a insistat asupra necesitatii infiintarii unor centre integrate de urgenta, care sa ofere gratuit asistenta medicala si medico-legala, consiliere psihologica si asistenta juridica victimelor violentei. Aceste centre ar functiona intr-o incapere separata din cadrul spitalelor judetene de urgenta, de la nivelul fiecarui judet.

• Hotarire de Guvern pentru introducerea centrelor integrate de urgenta pentru victimele violentei sexuale
In acest sens, doamna judecator Corina Voicu a propus initierea unei Hotariri de Guvern care sa includa toate detaliile legate de modul de functionare a acestor centre: locatie, personal implicat, obligativitatea existentei unor proceduri de interventie in asistarea victimelor si a unor protocoale de colaborare intre actorii implicati s.a. O prima forma a HG-ului va fi data de reprezentatii CSM si ai Retelei Rupem tacerea despre violenta sexuala.

• Situatia victimelor violentei in familie: Imbunatatirea Legii 217/2003

Al doilea punct important in cadrul intrevederii desfasurate vineri, 15 ianuarie 2016, l-a constituit dezbaterea privind imbunatatirea Legii 217/2003 pentru a asigura protectie efectiva victimelor violentei in familie.
Unul din subiectele discutate a fost posibilitatea evacuarii agresorului din locuinta unde s-a savarsit actul de violenta in cazul in care s-a emis un ordin de protectie impotriva sa, chiar daca acesta este proprietarul imobilului. De obicei, in cazul in care exista adaposturi pentru victimele violentei in familie, victima e dusa in astfel de centre, adeseori insotita de copii. Numarul insuficient de adaposturi, inaccesibilitatea acestora si efectul traumatic pe care abandonarea caminului il are asupra victimelor si copiilor acestora i-au convins pe cei prezenti sa sustina evacuarea agresorului din locuinta si nu a victimei.

** Intalnirea urmatoare este planificata pentru februarie, iar grupul de lucru va continua deliberarea in vederea finalizarii Hotararii de Guvern pentru infiintarea centrelor de criza si a optimizarii Legii 217/2003.
(1) FRA – Agentia pentru Drepturi Fundamentale a UE, Violence against women: an EU-wide survey. Main results, 2014.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri