Cazul Bodnariu din Norvegia a starnit o discutie aprinsa pe tema violentei la adresa copiilor in Romania. Chiar daca nu vrem sa ne pronuntam asupra deciziei formulate de autoritatile norvegiene, consideram ca era timpul ca discutia despre felul cum cresc copiii in tara noastra sa capete atentia bine-meritata in spatiul public.

„Am cautat in studiile de violenta domestica si am aflat ca in Romania avem pe medie un copil omorat in bataie de parinte cam o data la… o luna. Repet, pe medie, in fiecare luna, in tara noastra un copil e snopit in bataie pana moare efectiv, nu folosesc figuri de stil, de tac-su sau de ma-sa. Nu intra aici copiii care mor de foame sau de frig sau care se sinucid”. – scrie jurnalistul Moise Guran pe Biziday.ro

Salvati Copiii si alte organizatii internationale ca UNICEF au atras atentia in nenumarate randuri asupra precaritatii si violentei domestice la care sunt supusi copiii din tara noastra, fara ca pana acum, opinia publica sa fi reactionat in vreun fel transant.

In 2013, Salvati Copiii a lansat cel mai amplu studiu privind abuzurile impotriva copiilor realizat in Romania ultimilor zece ani. Conform studiului, 38% dintre parinti recunosc abuzul fizic asupra copiilor in familie; 63% dintre copii afirma ca sunt batuti acasa de catre parintii lor, iar corectiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea parintilor, si intr-o anumita masura, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic; 20% dintre parinti apreciaza pozitiv bataia ca mijloc de educatie a copilului; 18% dintre copii afirma ca au fost batuti acasa cu batul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn.

Cifre ingrijoratoare arata ca, in ciuda interzicerii prin lege inca din 2004 a oricarei forme de violenta asupra copiilor in familie, parintii nu doar ca inca utilizeaza pedeapsa corporala in practica educationala de zi cu zi, dar un procent semnificativ dintre ei apreciaza pozitiv bataia ca mijloc de educatie a copilului.

Convingerea ca prin pedepsire copiii vor invata cele mai importante lectii este extrem de raspandita in randul parintilor. Cu toate astea, ceea ce copiii invata este total diferit de ceea ce incearca parintii sa ii invete. – Salvati Copiii.

Ce facem cand copilul ne exaspereaza? De ce e "rau", "neascultator" si "obraznic"? O palma sau o urecheala pot fi forme de educatie anti-rasfat care te fac "om"? Violenta si pedeapsa nu rezolva problema, ci o adancesc!, atrage atentia Salvati Copiii.

De ce isi bat parintii romani, copiii?

  • Nivelul scazut de educatie, saracia, lipsa de informatii cu privire la drepturile copilului, protectia copilului si metodele alternative de crestere si educare a copiilor – sunt doar cativa dintre factorii de risc pentru aparitia de comportamente cu impact negativ asupra dezvoltarii copiilor, comportamente ce reprezinta grave incalcari ale prevederilor Conventiei despre drepturile copilului - Salvati Copiii.

„Pe astia nu-i vedem” - Stefan Darabus

Iata o parere pertinenta enuntata pe blogul sau, de Stefan Darabus, Director Regional pentru Europa Centrala si de Sud la Organizatia Hope and Homes for Children:

<<Nu am auzit de comisii parlamentare care sa se autosesizeze pentru drama si suferinta celor aproape 8.000 de copii care sunt traumatizati prin institutionalizare aici, la noi in tara. Nici de comisii parlamentare care sa considere ca tragedia celor aproape 800 dintre ei care au fost internati in sectii de psihiatrie, decimati psihic de cosmarul traiului privat de afectiune si de viata de familie. Nu am auzit inca de parlamentari interesati de cei peste 320.000 de copii care traiesca in saracie extrema, in conditii de ev mediu in tara noastra, precum cele din poza aceasta. Fara curent electric. Fara apa. Fara incalzire in timpul iernii. Infometati si storsi de frig. Cu ochii incercanati de lipsuri crunte, cu haine rupte si, de multe ori, desculti in timpul iernii.

Pe astia nu-i vedem. Astia nu sunt relevanti, pentru ca sunt in tara, iar aici nu conteaza ca se intampla asta. Avem vreo 4 milioane de copii. Statisticile oficiale spun ca minim 55% dintre copiii din Romania sufera de deprivare materiala severa, mai intensa decat in toate celelalte state europene. Care comisie parlamentara investigheaza catastrofa asta? Avem peste 350.000 de persoane care supravietuiesc in comunitati marginalizate, in ”pungi de saracie”. >>, - Stefan Darabus, de la "HHC Romania – o casa si o familie pentru fiecare copil din Romania". „Nu ma pronunt asupra oportunitatii separarii celor cinci copii de parintii lor. Nici asupra modului de instrumentare a cazului Bodnariu. Sunt trist cand ma gandesc la cei cinci copii, mai ales ca noua ani are cel mai mare dintre ei, dar pana una-alta, tatal a plecat acolo de zece ani si e insurat cu o norvegianca. Sunt toti parte a unui sistem de legi, de reguli sociale, de norme civice intr-un stat de drept. Un stat care e pe primele locuri la calitatea vietii.

Noi, insa, avem aici, in tara noastra, peste 8.000 de copii de pana in trei ani cu malnutritie, iar peste 100 dintre ei au murit de foame! Asta oare nu starneste discutii, grupuri parlamentare, mitinguri de protest? Nu suntem in stare sa ne privim in oglinda, dar ne legam cu tupeu de altii.”, mai scrie ong-istul.

In aceste zile, pe retelele sociale, a fost folosit si h-tagul “#37lasuta” pentru a marca procentul de 37% dintre parinti care aleg sa isi creasca copiii armonios.

Iti recomandam si: 6 imagini emotionante UNICEF: Violenta verbala ii raneste pe copii!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri